Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 01 junij 2016
četrtek, 02 junij 2016 00:00

Za vaše zdravje v letu 2016 - Junij

Poskrbite za brezskrbne počitnice

Kot državljan Evropske unije ste zavarovani v vseh državah EU, s številnimi drugimi pa ima Slovenija sklenjene sporazume. Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko brezplačno naročite na spletu: www.zzzs.si

S tekanjem po plaži nad kalorije

Pri teku ali hoji po pesku ali kamenčkih porabite od 20- 50 % več kalorij kot pri enakem gibanju po ravni in gladki cesti ali poti. Če ne živite ob morju, poiščite drugačna mehka tla: čim mehkejša bodo, več kalorij boste porabili. Pa še vaši sklepi bodo manj obremenjeni.

Pri sončenju bodite razumni

Veliko ljudi še vedno verjame, da je čokoladna polt zdrava, čeprav se je v Sloveniji v zadnjih 10 letih število bolnikov z malignim melanomom podvojilo. Če nikakor ne morete brez sončenja, izkoristite čas pred 10 uro dopoldne in po 15 uri popoldne. Na soncu bodite največ pol ure, vsaj 20 minut pred sončenjem pa se namažite z zaščitno kremo.


 Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Januar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Februar? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Marec? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za April? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Ali ste izponili zdravstvene nasvete za Maj? Če jih še niste, jih lahko najdete TUKAJ.

Objavljeno v Zdravje
četrtek, 02 junij 2016 00:00

Junijska vrtna opravila

Vrtna opravila v juniju

 

Da bodo balkoni poleti še lepši, rastline zalivajmo in gnojimo z ustreznimi gnojili, odstranjujmo odcvetele cvetove in pregledujmo, da bomo opazili morebitne bolezni in škodljivce ter proti njim pravočasno ukrepali.

Okrasni vrt

Vrtno trato redno in precej pogosto kosimo, tako da jo pri vsaki košnji skrajšamo le za tretjino. Poleti kosimo trato nekoliko višje, kot spomladi, to je na višino štiri do pet centimetrov. Tudi na zalivanje ne pozabimo. Pomembno je dolgotrajno zalivanje v daljših časovnih razmakih, saj bo s tem trava okrepila korenine in tako bolje konkurirala tudi plevelom. Če je junij vlažen, trato še zadnjič pred jesenjo pognojimo.

Listje odcvetelih okrasnih čebulnic pustimo v zemlji dokler ne porumeni, saj se bo v tem času v čebulici nabralo dovolj hranilnih snovi za cvetenje prihodnje leto. Kmalu bodo začele cveteti tudi čebulnice, ki smo jih sadili spomladi, poleg njih pa lahko posadimo še enoletnice, s katerimi se bodo lepo dopolnjevale. Junija sejemo tudi dvoletnice, kot so marjetice, spominčice, pajčolanka...

Zelenjavni vrt

Če v maju nismo utegnili sejati in saditi vsega, kar smo načrtovali, lahko v začetku meseca še posadimo nizki fižol in sladko koruzo. Sejemo tudi korenček, peteršilj, rdečo peso, ohrovt in proti koncu meseca endivijo.

Za boljšo vlažnost tal in tudi za varstvo pred pleveli se poleti poslužujemo zastiranja tal z različnimi organskimi zastirkami, ki jih polagamo na golo površino tal med gredicami in okoli rastlin. Prekrivamo tudi tla okrog grmovnic v okrasnem vrtu in v sadovnjaku, okrog drevesnih kolobarjev. Kot zastirko lahko uporabimo pokošene ostanke trave, slamo ali lubje. V primeru sušnega junija moramo redno zalivati korenček, kolerabico, rdečo peso, redkvice in ostale korenovke, da ne bodo razpokale. Našo pomoč v suši potrebuje tudi ostala zelenjava, predvsem tista, ki cveti, saj z odpadanjem cvetov izgubljamo tudi pridelek.

Sadni vrt

S toploto prihaja v naše sadovnjake vedno več škodljivcev in med bolj nadležne spadata v juniju, poleg uši, tudi jabolčni in slivov zavijač. Posledice njunega delovanja opazimo jeseni, ko z dreves, še posebej pa s tal, pobiramo črviva jabolka in slive. Kdor ne želi uporabljati škropiv, lahko proti tema dvema škodljivcema v krošnje dreves obesi feromonske vabe.

V sadovnjaku so koristne tudi rumene lepljive plošče, ki s svojo živahno rumeno barvo privabljajo različne škodljivce, da se prilepijo nanje. Proti plazečemu mrčesu ovijemo debla dreves z lepljivim trakom.

 

Vir: http://www.kalia.si/, Andreja Tomšič

 

Oglejte si še naš setveni koledar.

 

setveni koledar

Objavljeno v Vrtnarjenje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework