Prihaja spomladanska utrujenost

petek, 27 februar 2015 00:00
(1 glas)

Kaj jo povzroča in kako jo premagati?

Čeprav pomlad prinese daljše dneve in predvsem več sonca, v zraku pa visi nek pozitiven, optimističen občutek, marsikdo v teh prvih pomladnih dneh namesto navala energije občuti izčrpanost, utrujenost, zaspanost in brezvoljnost. Pri nekaterih se pojavljajo tudi večja občutljivost na vremenske spremembe, omotičnost, razdražljivost, glavoboli in včasih celo bolečine v sklepih. Vse to so tipični simptomi spomladanske utrujenosti, ki se običajno pojavi v sredini ali proti koncu marca in traja vse tja do sredina ali celo do konca aprila.

 

 

 

Vzroki za spomladansko utrujenost še niso v celoti pojasnjeni

Strokovnjaki med najverjetnejše razloge za spomladansko utrujenost prištevajo naslednje dejavnike:

Porušeno hormonsko ravnovesje

Ker pozimi v našem telesu prevladujejo drugi hormoni kot v pomladnih mesecih, je lahko nenadna spomladanska utrujenost posledica hormonskega neravnovesja ''Čez zimo se telesne rezerve serotonina, znanega tudi pod imenom hormon sreče, izčrpajo in zaradi pomanjkanja svetlobe prevladuje spalni hormon melatonin. Spomladi se dnevi podaljšajo in s pospešeno sintezo serotonina se začne razmerje teh dveh hormonov počasi obračati. Poveča se tudi tvorba endorfinov, estrogenov in testosterona. To močno obremeni telo, kar lahko občutimo kot povečano utrujenost,'' pojasnjuje endokrinolog doc. dr. Tomaž Kocjan, dr. med.

Nihanje temperatur

Spomladi temperature zelo nihajo. Jutra in večeri so lahko nadvse hladni, medtem ko se ozračje čez dan pogosto toliko segreje, da zunaj posedamo brez debelih, dolgih oblačil. Vse pogosteje se dogaja tudi, da so nihanja velika iz dneva v dan. Nekaj deževnim in mrzlim dnem velikokrat sledijo celo za petnajst stopinj toplejši in sončni dnevi. Takšno nihanje zunanjih temperatur ima seveda vpliv tudi na naše telo. Dvig temperatur namreč povzroči, da se telo začne ohlajati. Žile se razširijo, zato krvni tlak pade. Takšen nenaden padec tlaka pa se kaže ravno kot utrujenost, celo kot omotica in slabost.

Slabe zimske razvade

Če se pozimi premalo gibamo, preveč pojemo in če jemo hrano, ki vsebuje preveč maščob ter ogljikovih hidratov, po drugi strani pa uživamo premalo vitaminov in mineralov, imamo nekoliko več možnosti, da nas v pomladnih dneh ulovi sezonska utrujenost. ''Spomladi postaja telo bolj aktivno, z daljšanjem dneva se hkrati pospeši se metabolizem. Zaradi pospešene presnove telo porablja več energije in to lahko čutimo kot utrujenost,'' pojasnjuje zdravnica družinske medicine Lili Ločniškar, dr. med.


Spomladansko utrujenost bomo pregnali s telesno aktivnostjo. 

Spomladanska utrujenost se pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki veliko sedijo in se tudi sicer čez leto zelo malo gibajo. Pogosta je pri debelih in starejših ljudeh ter pri tistih, ki imajo oslabljen imunski sistem. ''Zaradi spomladanske utrujenosti se ljudje redko oglašajo v ambulanti, kajti povprečno traja od dva do tri tedne, potem pa izzveni. Ljudje jo že poznajo in redkokoga tako preseneti, da želi zdravniško intervencijo,'' še pravi dr. Ločniškar. ''Če pa vendarle pridejo v ambulanto zaradi utrujenosti, pa čeprav je to spomladi, moramo najprej izključiti nekatera pogostejša stanja, kjer je eden od znakov tudi utrujenost. Pogledamo celotno krvno sliko in sedimentacijo, da izključimo anemijo ali kakšna kronična obolenja. Preverimo nivo ščitničnih hormonov, da izključimo hipotirozo, povprašamo o depresivnih simptomih, pomislimo na fibromialgijo, pri ženskah v rodni dobi pa tudi na možnost nosečnosti.''

Kako si pomagati?

Kadar utrujenost ni simptom kakše druge, resnejše zdravstvene težave, zdravniki običajno svetujejo zdravo prehranjevanje in veliko gibanja. Kajti pri premagovanju utrujenosti lahko največ naredimo kar sami.

- Jesti moramo veliko sadja in zelenjave, da telo napolnimo z vitamini in minerali. ''Če pozimi namreč potrebujemo več maščob in ogljikovih hidratov, moramo spomladi telesu ponuditi več beljakovin in vitaminov. V pomladnih dneh moramo jesti čim manj težke in mastne hrane, ki lahko občutek utrujenosti le še stopnjuje,'' pravi dr. Kocjan.

- Ne pozabite na zadostne količine vode, kajti če organizmu primanjkuje vode, smo bolj utrujeni.

- Utrujenost bomo pregnali tudi s telesno aktivnostjo. Če niste v dobri telesni pripravljenosti in vam je kolesarjenje, tek, rolanje zaenkrat še prevelik zalogaj, se lahko za začetek večkrat tedensko odpravite na dolge sprehode. Svež zrak, vedno toplejši sončni žarki in predvsem veliko svetlobe vam bodo dobro deli.

Vir: http://vizita.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework