Skrivnosti počasnega in lepega staranja

petek, 22 marec 2013 09:46
(0 glasov)

Staranje je neizogiben del življenja, ki se mu želi človek že od nekdaj izogniti. Z leti izgubljamo prožnost, mišice postajajo šibkejše, kosti izgubijo gostoto in kompaktnost.

Kako lahko vplivamo na mehanizme, ki spremljajo staranje?

  • Vsakdanja telesna aktivnost pomembno vpliva na fizično pripravljenost telesa v poznejših letih. To najlepše dokazujejo vitalni starostniki, med katerimi so takšni s sedečim življenjskim slogom redki. Redna telesna dejavnost izniči nekatere znake staranja.
  • Ker je naglo pešanje vitalnosti s starostjo v razvitem svetu predvsem posledica tako imenovanih civilizacijskih bolezni, te pa so tesno povezave s prehrano, igra prehranjevanje pomembno vlogo pri tem, kako hitro in kako se bomo starali. K dolgemu in vitalnemu življenju pomaga prehrana brez procesiranih izdelkov, ki temelji na živilih rastlinskega izvora.
  • Vzrok za neizogibno staranje vseh živih bitij so med drugim prosti radikali, ki zaradi svoje izjemne reaktivnosti reagirajo z naključnimi molekulami v telesu in jih poškodujejo. Zato je treba uživati hrano z antioksidanti, ki se s prostimi radikali povežejo in jih nevtralizirajo. Največ antioksidantov vsebujeta sveže sadje in zelenjava, zato je njuno vsakdanje uživanje povezano z upočasnjenim staranjem kože, močnejšim imunskim sistemom in manjšim tveganjem za razvoj bolezni v starosti.
  • Eden od mineralov, ki je v starosti najbolj pomemben, je kalcij. Ključen je za zdrave kosti, njegovo pomanjkanje pa je eden od dejavnikov za razvoj osteoporoze v starosti. Dolgo je veljajo, da je njegov edini in najboljši vir mleko, a statistika kaže, da imajo države z najvišjo porabo mleka in mlečnih izdelkov hkrati najvišjo pojavnost osteoporoze. Predvidevajo, da mleko kljub vsebnosti kalcija učinkuje na njegovo raven v kosteh ravno obratno. Boljši viri kalcija so zelenolistna zelenjava, neoluščen sezam, fige in mandlji, k preprečevanju osteoporoze pa naj bi pri ženskah pripomogli tudi izdelki iz soje.

Vir: http://druzina.enaa.com

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework