Demenca, da obnovimo in nadgradimo svoje znanje in vedenje

ponedeljek, 23 februar 2015 10:23
(0 glasov)

Demenca - Kaj je to?

 
Demenca je zmanjšana sposobnost mišljenja, učenja, pomnjenja, razumevanja in presoje. Omenjene možganske funkcije se toliko poslabšajo, da to vpliva na vsakodnevno delovanje obolelega posameznika.
 
Kdo lahko zboli zaradi demence?  Demenca običajno prizadene starejše ljudi. Približno 5 do 8 % ljudi, starejših od 65 let ima eno od oblik demence. Število obolelih se močno povečuje s starostjo. Vsak peti človek, starejši od 80 let zboli za demenco. Ocenjujejo, da je v Sloveniji obolelih med 25.000 in 30.000 ljudi.
 
Kateri so vzroki demence?  Demenca sama po sebi ni bolezen, temveč skupek znakov, ki jih povzročajo različne bolezni. Najpogostejša je demenca pri Alzheimerjevi bolezni, razlikujemo pa še več kot 150 drugih vzrokov zanjo. Nekatere vzroke demence lahko omilimo ali odstranimo, vendar je takšnih demenc manj kot 15 %. Večinoma so kronične, napredujoče in neozdravljive.
 
Kako jo lahko preprečimo?  Večinoma demenc ne moremo preprečiti, lahko pa odložimo čas, ko se pojavi ali pa deloma omilimo potek. Strokovnjaki menijo, da pri preventivi igrajo pomembno vlogo zdrav način življenja z zdravo prehrano, fizično aktivnostjo, pomembna pa je tudi intelektualna in socialna aktivnost.
 
Na kaj moramo biti pozorni ali kateri so znaki demence?
·       izguba spomina na nedavne dogodke (zadnjih nekaj ur ali dni)
·       zmanjšana sposobnost načrtovanja različnih aktivnosti in reševanja problemov
·       težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti v domačem oziroma znanem okolju
·       časovna in krajevna neorientiranost, neprepoznavanje prej znanih krajev, zmedenost in ne znajdenost v tujem okolju
·       težave pri prepoznavanju predmetov, slik in prostorskih razmerij (težave pri branju, napačno ocenjevanje razdalje, neprepoznavanje razlike med toplim/hladnim)
·       težave pri poimenovanju predmetov in ljudi, težje vključevanje v razgovor, nezmožnost najti pravo besedo, težje razumevanje pogovora
·       zalaganje, izgubljanje predmetov (ključi, denar…)
·       slabša presoja in/ali odločanje v različnih situacijah
·       sprememba razpoloženja ali osebnostne spremembe
·       umik iz družbe, zmanjšanje socialnih stikov, opuščanje hobijev
 
Ali je vsako pozabljanje demenca?  Starejši se včasih težko spomnijo določenega podatka, časa, dneva v tednu, vendar se ga spomnijo po premisleku. Občasno se založijo predmeti, ki se pozneje najdejo.  Menijo, da njihov spomin ni več takšen, kot je bil nekoč. Kadar so težave, ki so povezane s spominom prehodne in/ali ne vplivajo bistveno na človekovo vsakodnevno funkcioniranje, govorimo o benignih spominskih (starostnih) motnjah in ne o demenci.
 
Kaj moramo storiti ob sumu, da smo oboleli za demenco? Na koga se lahko obrnemo za določitev diagnoze? 
Če posumite, da imate vi ali vaši bližnji demenco, se najprej posvetujte s svojimi najbližjimi in se obrnite na osebnega zdravnika. Pojasnite težave.  Osebni zdravnik bo verjetno opravil kratek test spoznavnih sposobnosti (KPSS) in  vas po presoji napotil na pregled k psihiatru ali nevrologu. 
Kot navaja tuja literatura, je priporočljivo  izprašati tudi svojce oziroma negovalce, ki so opazili kakršnekoli spremembe. Da bi izključili ostala obolenja, opravijo še testiranje krvi, urina in EKG (elektrokardiogram,magnetno resonančno ugotavljanje). Prav tako opravijo slikanje glave in psihološke teste, da izmerijo sposobnost pomnjenja. Šele po  temeljitih preiskavah in testiranjih lahko zdravnik postavi diagnozo.
                                                                          
 
Vir: ZDUS-Program RESje
Vodja programa Ana Cajnko
Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework