Naravna zdravila pri prehladu in gripi

petek, 23 januar 2015 12:30
(0 glasov)
Zdravil, ki bi popolnoma preprečevala gripo ali prehlada ni, četudi obstaja nekaj preventivnih ukrepov proti določenim vrstam gripe. Seveda pa obstajajo metode, ki pomagajo zmanjševati učinke omenjenih bolezni in skrajševati njihovo prebolevanje. Najboljša se skriva v previdnem življenjskem slogu in izogibanju osebnega stika s katero izmed navedenih bolezni. 

Kar zadeva prehlad, je, kadar se nas slednji loti, zelo pomembno, da sluz iz obremenjenih predelov (npr. nosu) redno odstranjujemo in jih s tem čistimo. Pravilno brisanje nosu ni tako samoumevno, kot se morda zdi, in potrebno je biti previden, da bolezni ne dovolimo, da nam povzroči še vnetje ušes. Za pravilno brisanje nosu, vedno pihajte iz vsake nosnice posebej, drugo pa v tem času zamašite. S tem boste preprečili, da se prehlad prenese v ušesne kanale.

Ko nastopijo znaki bodisi gripe bodisi prehlada, poskrbite za veliko počitka ter uživanje velikih količin tekočine, ki vam bo pomagala pri odstranjevanju virusov in okužb. Počitek telesu pomaga biti boj proti okužbam in zmanjšuje čas okrevanja. Če si ga privoščite pravočasno in telesu dovolite, da se bojuje, je pravzaprav najboljša izbira za preprečevanje katerekoli virusne ali infekcijske bolezni.  

Pri prehladu in bolečem grlu vas lahko do kratkotrajne sprostitve bolečine popelje grgranje tople slane vode ali druge vlažilne tekočine. Pitje čaja pomaga pri krčenju membran v grlu, kar zmanjšuje bolečino. Še koristneje je topli vodi dodati med, ki med grgranjem v grlu ustvari prevleko, hkrati pa pomaga odstranjevati morebitni preostanek sluza v njem. Za pomirjujoč čaj vroči vodi dodajte malinine lističe ali limonin sok. Tople napitke si torej privoščite za pomiritev vnetih membran v nosu in grlu, še posebej, če imate težave pri požiranju.  

Zamašenim prehodom pomaga tudi vroča prha s paro, ki je prav tako učinkovita pri odstranjevanju sluzi iz telesa. Dodajte ji mentol, evkaliptus ali kafro in tako čiščenje še povečajte. Pomagajo vam lahko tudi kakšna zeliščna sredstva, s katerimi se lahko namažete na področju prsnega koša ali pod nosom.  

Kako se lotiti gripe? Pomaga vam lahko vroča juha, ki z naravnimi hranili pomaga pri spodbujanju imunskega sistema. Dodatno lahko slednjega spodbudijo vitamin C in drugi zaužiti vitamini.  

In ne pozabite: najboljše orožje proti gripi in prehladu je ogromne količina tekočine, vitamini ter veliko počitka, ki telesu omogoči borbo z virusi. 

Vir: http://www.ekomagazin.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework