Muškatni orešček

sreda, 04 februar 2015 09:14
(0 glasov)
Muškatni orešček ni oreh, ampak seme breskvi podobnega sadja. Kitajska besedila kažejo, da je muškatni orešček znan že od leta 2000 pred našim štetjem.

Arabski trgovci so ga s karavanami prinesli v 6. stoletju v Aleksandrijo, nato pa v 10. stoletju v Evropo. Vendar je šele v 16. stoletju s pomočjo portugalskih flot postal muškatni orešček res znan. V 18. stoletju je bil muškatni orešček močan statusni simbol. Premožnejši so se na ulice vedno odpravili z muškatnim oreščkom okoli vratu – običajno na srebrni verižici z srebrnim ali lesenim ribežnom. Tako so si svoje jedi lahko vedno začinili z dragocenim muškatnim oreščkom.

 

Okus:

Muškatni orešček je začinjen, sladek, grenak. Pri doziranju moramo biti previdni, saj je v velikih količinah halucinogen.

V kuhinji:

Muškatni orešček je okusen v mesnih jedeh, zelenjavi, krompirju, pa tudi v punčih, kuhanemu vinu, vroči čokoladi in jajčni kremi. Vsaka država uporablja muškatni orešček za različne jedi: v Italiji z njim začinjajo kanelone, raviole in torteline. V Franciji ga dodajajo bešamel omaki. V Angliji ribjim in mesnim jedem. Na Bližnjem vzhodu jagnjetini. Švedi ga dodajajo božičnemu punču. Lepo se ujema s kardamomom, cimetom, klinčki, ingverjem in poprom.

Lastnosti:

Muškatni orešček poživlja telo in duha, je afrodiziak ter dober za prebavo.

Uporaba v kulinariki

- muškatni cvet za sladice, ujame se s sivko, bela peciva, biskviti, jabolčni kompot, punč

- bešamel omaka, krompirjev pire, cvetačo, brstini ohrovt, špinačo

- jedi iz skute, polento, testenine, kremne juhe

- jajca, perutnina, morski sadeži, divjačina

- začini se pivo, vino in medico

Gojenje

Če bi muškatni orešček lahko gojili v nam bližnjih krajih, potem bi bila njegova zgodovina povsem drugačna. Čar in cena te začimbe sta bila skozi tisočletja pogojena z njegovo nedostopnostjo.

Dobro se ujame s/z...

 

 

 

V sladkih jedeh lahko muškatni orešček (ali še bolje cvet) kombiniramo s cimetom, z ingverjem, s pimetom, klinčki, kardamomom,...

V slanih jedeh je pogosta sestavina mešanic za kari, kar pomeni, da se dobro ujema predvsem s kurkumo in koriandrom.

Vir:http://si.kotanyi.com/ , http://www.publishwall.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework