Bazilika

ponedeljek, 19 januar 2015 14:25
(0 glasov)
Bazilika je enoletna rastlina, ki se danes vzgaja v celem svetu. Obstaja 150 vrst bazilike; vsaka ima svojo edinstveno kemično sestavo in aromo. Predpostavlja se, da je domovina bazilike Indijski podkontinent.

Rastlina ima tanek razraščen koren iz katerega izraste grmičasto steblo, ki lahko naraste 30-60 cm. Steblo obiluje z jajčastim suličastim listjem, ki ima značilno purpurno barvo.

Gojenje bazilike

Kupimo samo rastline s svežimi listi in precej velike. Kupujemo jo spomladi. Idealna temperatura znaša 20°C, temperatura pa ne sme biti manjša kot 15°C. Priporočljiva je zaščita pred pozno pozebo, nočnim hladom in polži. Bazilika ima rada sončne lege, a brez žgočega opoldanskega sonca in rabi zaščito pred vetrom. Rastlina zelo lepo izgleda na primer v rdečih lončkih postavljenih na južnih ali vzhodnih okenskih policah. Ravno tako lepo izgleda v balkonskih koritih kot tudi na terasi ali na vrtu. Bazilika se nikoli ne sme posušiti. Rastline obilno zalivamo, a ne smemo pustiti viška vode v podstavku. Najbolje bo, če jo bomo zalivali le zjutraj. Obrezane rastline in tiste za prezimitev zalivamo zelo malo. V obdobju rasti rastline zalivamo vsake 8 dni. Na prosto jih damo šele, ko nočne temperature ne padejo pod 13°C. Direktno na prosto rastline lahko posejemo od konca maja dalje ali s potaknjenci pri trajnicah pozno spomladi ali zgodaj poleti.

KULINARIČNA UPORABA

Paradižnikove omake; različne paradižnikove jedi; sojine, fižolove in grahove zelenjavne jedi; razne zelenjavne prikuhe; sveže solate; zeliščni namazi in omake; ribje jedi; dodatek jedem iz jajc; dodatek jedem iz piščančjega mesa.

Vsak, ki ima rad italijansko hrano, ne more brez tega zelišča. A bazilika si je svoje mesto priborila tudi v mediteranski kuhinji kot celoti. To ni presenetljivo, saj se lepo poda k paradižnikom, gobam, raznim omakam, piščancu, ribam, morski hrani, solatam in sirom. Posušena se lahko uporablja za poudarjanje okusa jagnjetine in drugega mesa z močnim okusom. Zelo lepo se ujema z rožmarinom, timijanom, žajbljem, origanom in česnom.

Bazilika se dodaja v zadnjih minutah kuhanja.

MEDICINSKA UPORABA

Uporablja se za izboljšanje prebave, proti zaprtju, krčem v trebuhu in bruhanju.

Priprava čaja

2-4 g bazilike preliti z 250 ml vrele vode in pustiti 5-10 minut.

Stranski učinki

Ni znano, da užitje bazilike prinaša stranske učinke, čeprav nekateri odsvetujejo uporabo eteričnega olja od bazilike nosečnicam in dojiljam, ker lahko poškoduje ledvice in jetra.


Vsi podatki so izključno informativne narave. Svetujemo, da se za strokovne napotke obrnete na profesionalne osebe!

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework