Prispevki filtrirani po datumu: sobota, 18 april 2015
nedelja, 19 april 2015 00:00

Bodite previdni, ko nabirate čemaž

S prihodom pomladi se je pričelo nabiranje čemaža, ki je sicer užitna divja rastlina, a jo hitro lahko zamenjamo s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta jesenski podlesek in čmerika. Zamenjavo pa je lahko usodna. V zadnjem desetletju sta dva bolnika zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom umrla.

 

Čemaž, jesenski podlesek in čmerika imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste, a žal tudi usodne za nabiralce ter njihove svojce in prijatelje. V Centru z zastrupitve letos že zdravijo bolnico zastrupljeno z jesenskim podleskom. V zadnjem desetletju so zdravili 20 takšnih bolnikov in dva bolnika sta zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom umrla, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

 

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah

 

Kot pojasnjujejo v UKC Ljubljana, 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po 4 do 5 dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po 2 do 3 tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.

čemaž in jesenski podlesek

Čemaž in jesenski podlesek sta si izredno podobna. (Foto: Klinični center Ljubljana)

Vir: http://www.24ur.com/

 

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework