Prispevki filtrirani po datumu: petek, 08 marec 2013
petek, 08 marec 2013 11:38

Naša Facebook družina

Vse več in več naših Facebook prijateljev nam zaupa in všečka našo Facebook stran http://www.facebook.com/Portal.Penzionist.

Všečkajte jo še vi in s tem si boste zagotovili redno prihajanje naših vsebin na vaš Facebook profil.

Preverite, zaupajo nam že mnogi.

Objavljeno v Računalništvo

Ker se poleti številni Slovenci odpravljajo na letovanje v tujino, še zlasti na Hrvaško, na ZPS tudi letos opozarjajo na zasoljene cene klicev izven EU, zato velja tudi telefonu privoščiti dopust in se izogniti dolgim pogovorom, še zlasti pa prenosu podatkov.

Ali ste vedeli, da boste za vsak megabajt izven EU odšteli vsaj 4 evre, bolj pogosto 10, lahko pa celo do 25 evrov. Kar pomeni, da bi za 5 minutno poslušanje najbolj priljubljene radijske postaje na dalmatinski plaži morali plačati 50 evrov oz. za 1-minutno predvajanja filma skoraj 100 evrov?
Pametni telefoni, ki jih ima v svojem žepu že več kot tretjina Slovencev, so lahko pravi stroškovni trojanski konj. V resnici namreč ne gre več samo za telefon, pač pa za pravi mali računalnik s številnimi aplikacijami, ki izkoriščajo neposredno podatkovno povezavo za posodabljanje podatkov, posodabljanje samih aplikacij pa se lahko zgodi samodejno.

Ne pozabite na zakup podatkov

Cena za prenos podatkov izven zakupljenih količin je že v Sloveniji sorazmerno visoka, med gostovanjem v tujih omrežjih pa običajno kar astronomska, zato se je treba ob nakupu pametnega telefona dodobra poučiti o njegovih zmožnostih, ki pogosto presegajo znanje običajnega uporabnika. »Na nedavnem sestanku na Apeku je ZPS predlagala nekatere ukrepe, povezane predvsem z izobraževanjem uporabnikov ob nakupu telefona. Zdi se namreč, da si marsikdo ne vzame časa in ne posluša svetovalca, kaj vse omogoča nova naprava, saj si jo želi čim prej preizkusiti. Primer dekleta, ki je že prvi dan po nakupu pametnega telefona zaradi samodejne posodobitve nekaterih aplikacij svoji materi povzročilo več kot 100 evrov stroškov, kaže, da še vedno marsikdo ne pozna prednosti nakupa podatkov v paketu,« je izpostavil Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS in dodal: »Ob odločitvi za pametni telefon bi morali nujno dodati vsaj 100 MB zakupljenih podatkov, saj je cena takšnega paketa tudi več kot desetkrat nižja, kot pa, če bi podatke plačevali po prenesenem kilobajtu.«

Čas pri prenosu podatkov ne igra nobene vloge

Pri prenosu podatkov je glavna težava, da uporabniki ne morejo natančno vedeti, koliko jih bodo pravzaprav prenesli ob obisku izbrane spletne strani, poslušanju glasbe oz. ob ogledu videa. Vse je odvisno od same vsebine, denimo grafičnih elementov na spletni strani, kakovosti glasbe in videa, … »Tudi čas pri prenosu podatkov ne igra nobene vloge – v najsodobnejših mobilnih omrežjih se lahko vsako sekundo (!) pretoči skoraj 1 MB podatkov, kar v primeru, da nimate zakupljene količine v paketu, pomeni približno pol evra stroškov. Vendar se zneski hitro seštevajo, npr. vsaka prenesena minuta videa boljše kakovosti (denimo filma) pomeni skoraj 10 MB podatkov, kar še posebej pri cenah prenosa podatkov v tujini strošek poveča na nekaj deset evrov,« opozarja Okorn.

Za 1MB prenosa podatkov v tujini tudi do 25 EUR

Po podatkih ZPS bo potrošnik za vsak megabajt izven EU odštel vsaj 4 evre, bolj pogosto 10, lahko pa celo do 25 evrov. »Vas še mika 5-minutno poslušanje najbolj priljubljene radijske postaje na dalmatinski plaži za 50 evrov«, izpostavlja oderuške cene Boštjan Okorn in dodaja: »Da se vam to ne bi zgodilo, niso in ne bodo poskrbeli mobilni operaterji. Kljub nenehnemu reševanju pritožb zaradi visokih računov, še zlasti po gostovanju v tujini, je po njihovem mnenju blokada prenosa podatkov preveč drastičen ukrep.« Na ZPS svetujejo, da za blokado poskrbite sami - prenos podatkov (v tujini) izključite na napravi, še bolje pa, da pred potjo v tujino pokličete operaterja, s čemer si zagotovite najbolj zanesljivo zaščito pred visokimi stroški. Pri nekaterih napravah se namreč kljub generalno izključenemu prenosu podatkov še vedno lahko izmuzne kakšna aplikacija, še opozarjajo.
»Za dostop do interneta in elektronske pošte je najbolj priporočljivo uporabiti brezžična omrežja Wi-Fi oziroma WLAN, ki so pogosto na voljo brezplačno, če pa so plačljiva, je strošek točno znan (za uro oziroma dan povezave),« svetuje Okorn iz ZPS.

Vse nižje cene – vsaj znotraj EU

Ker je povsem nelogično, da zaradi nespametne politike mobilnih operaterjev potrošniki ne uporabljajo pametnih telefonov v tujih mobilnih omrežjih, je v cenik za gostovanje v državah EU posegla nova uredba EU o gostovanju, ki poleg klicev in kratkih sporočil od 1. julija 2012 določa tudi najvišjo ceno za prenos podatkov. »Preneseni podatki se bodo zaračunavali v kilobajtih, majhen obračunski interval pa bo občutno pocenil uporabo večine mobilnih storitev, ki zahtevajo majhno količino podatkov, kot so, denimo, navigacija, pregledovanje novic, vremenski podatki, iskanje naslova in podobno,« izpostavlja prednosti nove uredbe Boštjan Okorn.

Dodatne varovalke tudi izven EU

Ker se je v preteklih dveh letih izkazalo zelo pozitivno, da so operaterji uporabnike obveščali o strošku prenosa podatkov, ko se je ta približal določeni meji, po preseženi meji pa se je prenos ustavil, če uporabnik ni izrecno zahteval nadaljevanja, se to določilo zdaj za državljane EU uvaja tudi za gostovanja v drugih državah po vsem svetu.

Klici z ladje obračunani kot »klici z Marsa«

A pozor! Omenjeno obveščanje velja samo za prenos podatkov, ne pa tudi za klicanje. Tu je treba poudariti, da je za minuto že na Hrvaškem (ki še ni v EU!) treba plačati od slabega evra navzgor, v nekaterih drugih državah pa vas pri določenih operaterjih cena klicev lahko velja tudi več kot 5 evrov. Kot posebnost moramo izpostaviti Švico, »nevtralni« otok sredi EU, kjer uredba EU seveda ne velja, za minuto pogovora pa boste lahko odšteli tudi 3,7 evra, kar je 10-krat več od cene za minuto klica v EU. »Še bolj drastično vas lahko po žepu udari klic iz ladijskega mobilnega omrežja, pa čeprav ladja pluje med evropskimi državami in je na zaslonu zapisano ime kakšnega evropskega operaterja. Cena za minuto klica med 3,5 in 6 evri se zdi več kot skregana z uredbo EU, saj jo presega za več kot 17-krat,« meni Okorn in dodaja: »Tudi cena za poslani SMS lahko doseže tudi evro ali celo neverjetnih 3,3332 evra, kar je čisto nepotrebno pretiravanje.« Med gostovanjem v tujini uporabnik plačuje tudi dohodni klic. Znotraj EU se cena zanj že zelo bliža ničli, po svetu pa lahko doseže tudi skoraj 4 evre.

Nasveti ZPS za pametno uporabo mobilnika v tujini

  • pred odhodom se pozanimajte o cenah v državi, kamor potujete,
  • v tujini opravljajte kratke in nujne klice ter ne pretiravajte s kratkimi sporočili,
  • izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov,
  • za pregledovanje elektronske pošte in spletnih strani uporabite omrežja Wi-Fi,
  • še zlasti ne uporabljajte mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa,
  • poskrbite za varnost, telefona ne nosite na plažo.

Vir: http://cekin.si

Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework