Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 25 marec 2013
ponedeljek, 25 marec 2013 15:36

Projekt Net age

SPOROČILO ZA JAVNOST
Kick- off meeting of the Net age project
21.-22. marec 2013
Hrvatska Gospodarska Zbornica, Trumbićeva obala 4.
Split - Hrvaška

Kick-off meeting projekta Net age ("Spodbujanje regionalnega socialnega razvoja s poudarkom na pospeševanju mrežnega povezovanja deležnikov s področja institucionalnega varstva in prostovoljnega dela za povečanje inovativnosti pri izvajanju socialno-zdravstvenih storitev za starajoče ljudi"), ki se financira v okviru programa sodelovanja IPA Adriatic, je potekala v Splitu, Hrvaška, od 21. do 22. marca 2013.

projekt-net-age-adriatic-ipaNamen projekta je krepitev trajnostnega razvoja zmogljivosti v jadranskih regijah, vključenih v projekt, ter demografski proces s poudarkom na inovativnih socialnih in zdravstvenih storitvah za aktivno staranje in samostojno življenje starejših, kar se implementira s sodelovanjem 13 partnerjev iz 6 držav, vključenih v programskem območju.

NET-age neposredno obravnava naslednje skupne glavne težave v koordinaciji, kakovosti in učinkovitosti politik in storitev namenjenim starejšim ljudem:
1) Pomanjkanje usklajenosti med javnimi in prostovoljnimi deležniki
2) Pomanjkanje ustrezno usposobljenih javnih uslužbencev in članov prostovoljnih organizacij
3) Pomanjkanje informacij in podatkov o socialnem skrbstvu, zdravstvenem varstvu in pomoči starejšim, o deležnikih vključenih v pomoč starejšim na domu, o storitvah, ki jih starejšim nudijo javno-zasebni izvajalci.

Projektni partnerji so vodilni partner Regija Marche – Oddelek za družbene dejavnosti – Zdravje in socialni programi - iz Italije, in partnerji – končni upravičenci: Društvo prostovoljcev Regije Marche (Italija), Mesto Split, Društvo MI Split, Regionalni svet Lezha (Albanija), Caritas Albanija (Albanija), Zavod za zdravstveno zavarovanje (Črna Gora), Društvo za demokratični napredek Zid (Črna Gora), Pokrajinski urad za socialno varstvo (Srbija), Humanitarni center Novi Sad (Srbija), Občina Kanal ob Soči (Slovenija), Pokrajinska zveza društev upokojencev Severna Primorska (Slovenija), Regija Emilia-Romagna – Oddelek za spodbujanje družbenih politik in integracijo imigracije, prostovoljstva, združenj in tretjega sektorja (Italija). Pridruženi partner je Evropski center prostovoljstva iz Bruslja.

Skupni proračun projekta Net age je 1.880.437,49 EUR in se bo izvajal do maja 2015. Kick-off meeting NET Age je organiziral končni upravičenec - projektni partner Mesto Split od 21. do 22. marca 2013 v Splitu, Hrvaška.

Med kick off meetingom so projektni partnerji razpravljali o glavnih ciljih in aktivnostih projekta, analizali delovne pakete, njihove aktivnosti in rezultate, delovni načrt, načrt diseminacije in komunikacije; prihodnje izzive, projektno vodenje, poročanje, postopke javnega naročanja, prav tako pa tudi uvod v informacijski sistem M.I.S.

Naslednji interni sestanek bo potekal v Lezhe v Albaniji v juliju 2013.

vir: http://www.zdus-zveza.si

Objavljeno v Novice
ponedeljek, 25 marec 2013 14:13

Solata

Že stari Grki in Rimljani so poznali ugoden zdravilni učinek solate na človekovo zdravje.

Liste solate skrbno operemo, odcedimo, natrgamo na kose in stresemo v posodo.
Solata vsebuje skoraj celoten vitaminski spekter, z izjemo vitamina D, veliko rudnin, od magnezija, železa, silicija, kalcija in številnih drugih rudnin do različnih barvil, flavonoidov in drugih koristnih snovi.

Zelene solate ponavadi ne kuhamo. Liste običajno samo skrbno operemo, odcedimo, natrgamo na kose in stresemo v posodo. Pikolovci jo še za pol ure postavijo v hladilnik, da postane še bolj krhka. Na koncu jo prelijemo z oljem in kisom, solimo in jed je pripravljena. Toda obstajajo tudi recepti (čeprav jih ni veliko) za kuhanje zelene solate.

Takšni napotki so še posebno dobrodošli vrtičkarjem, ki se pogosto znajdejo pred preobilnim pridelkom in jim solata sili v cvet. Znamenita jed, pripravljena iz zelene solate, je petits pois a la francaise ali grah po francosko.
Poleg srednje velike glavnate solate (nekateri raje uporabijo samo srčke) potrebujemo še 6 majhnih spomladanskih čebul, žlico masla, lonček sladke smetane in seveda skodelico graha. Solato z ostrim nožem narežemo na tanke trakove, čebulo pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v ponev z maslom. Dodamo še svež grah, prelijemo s 1/2 skodelice vode in na nizkem ognju kuhamo 10 minut. Dolijemo smetano, solimo, počakamo, da zavre, in nato kuhamo le še minuto.
Jed je okusna, če jo jemo s svežim kruhom, lahko pa jo postrežemo tudi z mesom na žaru. Vrtnarji poznajo številne sorte solate. V skupine jih razvrščajo zelo različno. Nekateri razlikujejo med tremi osnovnimi tipi solat: stožčasto, glavnato, ki je lahko mehkolistna ali krhkolistna, in prostolistno oziroma rezivko. Poznamo pa tudi delitev na hrustljavo glavnato solato, kot je ledenka, ki ima trdno glavico, rimsko solato, ki ima raskave liste, in na okroglo solato, ki ima zelo mehke liste. Tako kot so solate pestrih oblik, so tudi pestrih okusov. Zato ni pametno vztrajati pri svoji "priljubljeni" solati; obrestuje se, če poskušamo nove sorte, ki se ves čas pojavljajo na trgu, ali če pripravimo različne sorte zelene solate hkrati. Če pa dodamo še kumare, redkve, bučke, paradižnik ... bo "kuharski podvig" še posebno uspešen.

Objavljeno v Vrtnarjenje
ponedeljek, 25 marec 2013 08:49

Materinski Dan

Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam.

Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25.marec.

Objavljeno v Dogodki
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework