Prispevki filtrirani po datumu: nedelja, 24 marec 2013
nedelja, 24 marec 2013 12:10

Uvodnik NOVICE 4: Vsi naši

Prihaja čas, ko ne bo več politične krize, dragi moji ...

Tako nekako je slišati zadnje čase z naših političnih vrhov. Tisti, ki so se tako vrhunsko obdelovali med seboj, so zdaj ugotovili, da je vsega dovolj in da morajo začeti delati. Sliši se dobro, mar ne. No, ja, sliši se res dobro, ampak zakaj, za vraga, bi politikom še verjeli, vas vprašam.

Dobro, imamo več političnih »elit«, kot se naši veljaki radi poimenujejo, pa vendar imam občutek, da prav ta elitizem onemogoča normalen razvoj te naše male zaplankane državice. Saj veste, kako to gre, ko vlada ena elita, seveda poskrbi za svoje, in ko vlada druga, se plošča obrne. In tako živimo v svetu naših in vaših ter opazujemo, kako se te enkratne in najboljše ekipe menjujejo in skrbijo zato, da rastejo, si pomagajo, se kreditirajo, skrbijo za zaposlenost – naših seveda. In tako ubogi narod, ki stoji pred zavodom za zaposlovanje, trepeta za svojo nizko penzijo ali stoji v vrsti pred Rdečim križem ali Karitasom (da ne bo zamere), seveda logično razmišlja samo o tem, kako lepo bi bilo biti del elite in odmisliti vse te zoprne vsakodnevne skrbi. In stvar se je tako neverjetno razrasla, da se tudi naši otroci že zavedajo, kako pomembno je biti eliten, kako pomembno je nositi elitna oblačila, kako pomembno je imeti v rokah čim večji zaslon, s katerim lahko mimogrede tudi telefoniramo. Proizvajamo generacije otrok, ki ne sanjajo o vrednotah, pogumu in poštenju, ampak o eliti, ki se ji želijo pridružiti.
Včlanimo se torej spet kar vsi v eno samo elitno stranko in upajmo, da nas bo nekdo zgoraj potegnil k sebi na vrh. Na vrh ničevosti, sprenevedanja, korupcije in klientelizma. Vsi vemo, da je na vsakem vrhu tega največ, pa vendar si vsi tako neverjetno prizadevajo(mo) priti tja gor.

Jakob

Preberite še ostale NOVICE našega sponzorja.

domzalske-novice

Objavljeno v Novice

Pravijo, da je nemogoče videti London v enem dnevu, ampak zdaj je to mogoče s pomočjo panoramske fotografije, ki se je s svojo izjemno ločljivostjo vpisala v knjigo rekordov.

Fotografi British Telecoma so ob sklepu olimpijskega leta britanske prestolnice posneli izjemno interaktivno panoramsko fotografijo Londona z več kot 320 gigapiksli.

V ta namen so tri dni fotografirali panoramo velemesta z vrha BT Towerja, desete najvišje zgradbe v Londonu, pri tem pa se spopadali s hudim mrazom in močnimi sunki vetra. Nazadnje so zbrali 48.000 posameznih fotografij mesta z vseh mogočih strani.

Končni rezultat je impresivna panoramska fotografija, ki je podrla svetovni rekord v številu pikslov za to kategorijo. S pomočjo interaktivne fotografije lahko zumiramo v posamezne predele Londona, vidimo ljudi med opravljanjem vsakodnevnih poslov, otroke na igriščih, lastnike psov v parkih in druge prizore iz živahne prestolnice.

Nekje na tej orjaški fotografiji se skriva BT-jeva maskota Buzby, podjetje pa obljublja nagrade tistim, ki jim jo bo uspelo najti.

Sliko si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: http://www.rtvslo.si

Objavljeno v Računalništvo
nedelja, 24 marec 2013 11:17

Repa

Repa je bila nekoč osnovna prehrana revnega prebivalstva Evrope.

Gojijo več vrst repe v dveh oblikovnih skupinah. Lahko je podolgovate oblike ali okrogle oblike. Po barvi pa bele barve, rumene barve in svetlo rjave barve.
Koren repe vsebuje veliko zalogo mineralov, gorčičnih olj in vitaminov, med njimi predvsem vitamin K ter antioksidantov. Še bolj bogati so mladi listi. Repa je dobrodošla obogatitev zimskega spektra vitaminov in mineralov, še posebej kisla repa.

Iz Wikipedije

Repa (znanstveno ime Brassica rapa) izvira iz severnega dela srednje Evrope in so jo že zelo zgodaj kultivirali. Ima modro sive liste, ki objemajo steblo in rumene cvetove v rahlih grozdih. Plodovi so luski.

Gojenje repe

Gojijo več vrst repe v dveh oblikovnih skupinah. Lahko je podolgovate oblike ali okrogle oblike. Po barvi pa bele barve, rumene barve in svetlo rjave barve.
Najpomembnejši vrsti sta poletna in strniščna repa. Repa ima prijeten ostro sladkast okus in značilno vlaknasto meso. Repa vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovine, maščobo, ogljikove hidrate, elemente v sledeh, natrij, kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamine B1, B2, C in folne kisline. Sveža mlada repa se lahko uporablja od meseca julija do septembra, kot kisla repa pa vse leto.

Repa v Sloveniji

V Sloveniji je zelo priljubljena povrtnina, največkrat jo pripravljajo kot kislo repo, ki je nepogrešljiva v zimskih jedilnikih.

Poglejte tudi naš SETVENI KOLEDAR

setveni-koledar

Objavljeno v Vrtnarjenje
nedelja, 24 marec 2013 10:39

Kolesarjenje

Telesna dejavnost je temeljnega pomena za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja ljudi.

Zmanjšuje nevarnost nastanka številnih nenalezljivih bolezni in družbi močno koristi, saj povečuje družbeno interakcijo in vključevanje skupnosti. Po priporočilih Ameriškega združenja za srce (AHA) se za starejše odrasle priporočajo naslednje aerobne gibalne dejavnosti, vaje za mišično moč, vaje za gibljivost in vaje za ravnotežje.

Med aerobne gibalne aktivnosti se uvrščajo: hitra hoja, hoja po stopnicah, tek, kolesarjenje, ples, planinarjenje, tek na smučeh, plavanje, aerobika. Med omenjenimi gibalnimi aktivnostmi je tudi kolesarjenje, ki je priljubljena oblika telesne dejavnosti, hkrati pa je sodoben in okolju prijazen način transporta, ki ne povzroča negativnih vplivov na okolje. Kolesarjenje vpliva tudi na dobro počutje in izboljšanje psihofizične kondicije in je privlačen način preživljanja prostega časa in počitnic in zato še posebej primeren za gibalne aktivnosti starejše populacije.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana smo se za promocijo kolesarjenja odločili z akcijo, ki smo jo poimenovali »Na sestanek s kolesom? Zakaj pa ne.« Razlogi za tako akcijo izhajajo predvsem iz želje po čim bolj zdravem načinu življenja naših zaposlenih. Ob zadnjih namigih vlade po nižanju plač v javnem sektorju, pa lahko razloge najdemo tudi na ekonomskem področju.

V splošnem trendu pomanjkanja časa tudi ni zanemarljivo dejstvo, da si lahko z vožnjo s kolesom privoščimo priporočen »dnevni odmerek« gibanja (vsaj pol ure na dan - vsak dan) medtem, ko bi sicer z avtomobilskim prevozom onesnaževali okolje, si povzročali stroške (bencin) in nenazadnje izgubljali živce. Ne pozabimo pa tudi na prednost, da nas kolo pripelje tako-rekoč »od vrat, do vrat« .

Promocija zdravega načina življenja je osnovno vodilo delovanja našega zavoda - če sami "živimo zdravo", pa dajemo lep zgled tudi drugim. Z izposojo dveh koles nam je na pomoč prišlo podjetje Zvonim (www.zvonim.si) , ki trži kolesa znamke Johnny Loco. Kolesa Johnny Loco so mestni cruiserji, ki jih odlikuje velika stabilnost, udobje in eleganca ter kot taka izredno primerna za širšo populacijo.

Objavljeno v Šport in rekreacija
nedelja, 24 marec 2013 10:09

Rdeča redkvica

Redkvica sodi med zelo stare vrtnine, zapise o redkvi so našli že med rimskimi izkopaninami.

Redkvica vsebuje veliko rudnin, železo, silicij, selen, nekaj vitaminov in nekaj antioksidantov. Še več teh sestavin je v listih, zato je iz njih vredno stiskati sok in ga piti.

Iz Wikipedije

Redkvica oz. vrtna redkev (znanstveno ime Raphanus sativus) je užitni koren zelenjave iz družine križnice (Brassicaceae), ki je bila udomačena v Evropi še v pred-rimskih časih. Redkev je številna sorta, ki se razlikuje v velikosti, barvi in trajanju potrebnega časa pridelave. Nekatere vrste so gojene za semena, druge pa za pridelavo olja.
V širšem smislu lahko redkev razdelimo v štiri glavne vrste: poletne, jesenske, zimske in spomladanske. Uspevajo v različnih oblikah (okrogle ali podolgovate korenine), barvah (rdeče, roza, bele, sive, črne ali rumene) in velikostih.
Redkvice vsebujejo dosti askorbinske kisline, folne kisline in kalija. So dober vir vitamina B6, riboflavina, magnezija, bakra in kalcija.

Poglejte tudi naš SETVENI KOLEDAR

setveni-koledar

Objavljeno v Vrtnarjenje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework