Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 13 marec 2013
sreda, 13 marec 2013 23:48

Koalicijska pogodba podpisana

Dvajset minut čez 23. uro so predsedniki PS, SD, DeSUS in DL podpisali koalicijsko pogodbo na podlagi katere bodo oblikovali novo vlado.

Mandatarka Alenka Bratušek je po podpisu pogodbe dejala, da je danes politične krize v Slovenije konec. Bratuškova je bila vesela, da so se po tednu pogajanj uspeli uskladiti in da je konec groženj, izsiljevanja in žalitev. "Jaz obljubljam, da se začenja obdobje sodelovanja, dogovarjanja in iskanja pozitivnih rešitev za vse naše državljanke in državljane." O kandidatih za ministre Bratuškova ni želela govoriti, obljubila pa je, da bo kandidate predstavila že jutri, poroča novinarka MMC Tina Hacler.

Na vprašanje ali bo pozvala Zorana Jankovića k odstopu, pa je Bratuškova ponovila, da je Janković s tem ko je odstopil z mesta predsednika PS omogočil prekinitev politične krize in da je lokalna politika stvar Ljubljančank in Ljubljančanov. Obenem pa je povedala, da bo ministrstko ekipo predstavila v prihodnjih dneh.

Predsednik SD Igor Lukšič je dejal, da je pomembno za Slovenijo, da dobi vlado, ki ima podporo ljudi in bo naredila zasuk od tistega, kar je počela prejšnja vlada.

Tudi Gregor Virant, predsednik DL, je dejal da je politična kriza končana in da je čas, da politiki začnejo delati tisto, za kar so plačani. Kljub vsebinskim razlikam je strankam uspelo najti skupni jezik, kar je pomembno. Ob tem je Virant dejal, da je bil za Državljansko listo pogoj, da Janković ni več predsednik PS, ki je bil tudi izpolnjen. Odnos do njegovega županovanja pa ostaja nespremenjen, tako da v DL menijo, da bi moral zaradi obremenilnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije odstopiti. V tem kontekstu je Virant dejal, da si bo zavzemal za zakonsko ureditev odpoklica županov.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS, pa je opozoril, da finančne krize s tem še ni konec in da bodo vseeno morali sprejemati nepriljubljene ukrepe. Zato Slovenija potrebuje trdno vlado.

Prioriteta sanacija bančnega sistema
Bratušek je dejala, da je, "absolutna prioriteta sanacija bančnih problemov in jaz mislim, da bo to kar prva naloga in bo, vse dokler ne bo rešena, ostala prioriteta."

Razpisa predčasnih volitev ne bo. Na vprašanje, kako odgovarja protestnikom, ki to zahtevajo, je dejala, da je s koalicijskimi partnerji sklenjen "dogovor o tem, da najkasneje v roku enega leta gremo po zaupnico v DZ. Sem pa že javno povedala in še enkrat poudarjam, da bom praktično takoj po sestavi vlade skušala ali pa prosila te protestnike, da se usedemo za mizo in se pogovorimo, ker mislim, da je samo za mizo pravi prostor za pogovor. Na ulici se težko pogovarjamo, tako da verjamem, da bomo v marsikateri točki tudi s protestniki našli skupen jezik."

SD predlagal tri ministre
Stranka SD, ki je že napovedala, da bo v koalicijo vstopila, je po seji predsedstva stranke predlagala tudi kandidate za ministre. Po predlogu SD-ja bi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vodila Andreja Kopač Mrak, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ministrstvo za kmetijstvo in okolje pa naj bi vodil Dejan Židan. Še vedno pa ni znano, kdo bo prevzel ministrstvo za finance, po neuradnih informacijah naj bi to funkcijo opravljala kar Bratuškova.

Znano je tudi že, da je kandidat za zunanjega ministra prvak DeSUS-a Karl Erjavec, za ministra za zdravje pa Tomaž Gantar, prav tako iz kvote DeSUS-a.

DL v koalicijo po maratonski seji
Podpis nove koalicijske pogodbe se je zavlekel tudi zaradi seje sveta DL na kateri je svet odločal o tem ali bo Dl sploh sodelovala v koaliciji. Virantova šaljiva napoved, da se bo prej pokadilo iz dimnika Sikstinske kapele kot iz sveta DL pa se je na koncu izkazala za resnično.

Vstopu DL v koalicijo je nasprotoval predvsem nekdanji minister za finance Janez Šušteršič, vendar je na koncu svet s 13 glasovi za, 6 proti in 3 vzdržanimi potrdil sodelovanje v koaliciji. Po neuradnih podatkih, naj bi Šušteršič, ki ga v SD niso želeli na mestu ministra za finance, po seji sveta odstopil z mesta podpredsednika Državljanske liste, vendar ostaja v stranki.


A. S., L. L., T. H., B. V.

Vir: http://www.rtvslo.si

Objavljeno v Novice

Novoizvoljeni papež je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio. Imenovan bo Frančišek.

bergoglio-popeKard. Jorge Mario Bergoglio (roj. leta 1936 v Buenos Airesu) je nadškof argentinske prestolnice, pater v Družbi Jezusovi. Vse je presenetil na prejšnjem konklavu, ker je menda prejel največ glasov po Ratzingerju. Je eden tistih kardinalov, ki ne iščejo časti ne pomembnih mest, saj je tudi eden redkih, ki nima ne šoferja ne “modrega avta” in se najraje premika peš ali z javnimi prevozi. Od vedno je blizu delavcem in preprostim, revnim ljudem, ki ga imajo za “božjega moža”.

Objavljeno v Novice
sreda, 13 marec 2013 19:10

Bel dim nad sikstinsko kapelo

Izredna novica

Papež je izvoljen!

Drugi dan konklava in peto glasovanje 115 kardinalov, ki so bili zaprti v Sikstinski kapeli, je bilo uspešno in Rimskokatoliška cerkev je dobila novega, 266. poglavarja.

Izvolitev novega papeža so oznanili tudi zvonovi v baziliki svetega Petra. Zvonovi so zazvonili tudi v Sloveniji. Zvonjenje bo trajalo 15 minut,

Novi papež se bo na balkonu bazilike svetega Petra pojavil čez približno eno uro.

Do volitev novega papeža je prišlo potem, ko je papež Benedikt XVI. (85) odstopil 28. februarja, saj se ni počutil dovolj močnega, da bi lahko še naprej vodil Cerkev. Na svoji zadnji avdienci je vernikom dejal, da bo Boga prosil, naj ga razsvetli, da bo sprejel pravilno odločitev v dobro Cerkve.

Objavljeno v Novice
sreda, 13 marec 2013 18:17

Prata

Med velikonočnimi prazniki si marsikdo pogleda skozi prste in si privošči kakšen malo bolj kaloričen ali masten obrok. S tem ni nič narobe, če ste sicer zdravi in nimate kakšnih zdravstvenih težav, le pretiravati ne smete. Tako vam tokrat predstavljamo recept za prato – klasično velikonočno jed.

Če še nikoli niste slišali za prato, je čas, da izkoristite priložnost in jo pripravite za veliko noč ali kar za večerjo. Ta slovenska jed je tudi izredno praktična, saj porabimo star kruh.

Sestavine za 6 oseb

 • 500 g prekajene vratovine
 • 500 g suhega kruha
 • 2 čebuli
 • 6 jajc
 • 6 strokov česna
 • 3 žlice nasekljanega peteršilja
 • 1 žlička soli
 • 5 žlic olja

Priprava

 1. Prekajeno vratovino operemo in zrežemo na kocke. Kocke stresemo v posodo in nanje natočimo vodo (toliko, da prekrije meso), nato vse skupaj pristavimo na ogenj in na zmernem ognju kuhamo 10 minut.
 2. Pečico prižgemo na 180 stopinj. Star kruh zrežemo na kockice in stresemo v skledo. Vzamemo nekaj žlic tekočine, v kateri smo kuhali meso, in jo zlijemo po suhem kruhu. Premešamo z žlico. Česen in čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. Jajca ubijemo v skledico, posolimo in razžvrkljamo z vilico. Peteršilj operemo in osušimo, nato ga nasekljamo. Na štedilnik pristavimo ponev z žlico olja in vanjo stresemo čebulo, ki jo pražimo toliko časa, da se zmehča in obarva.
 3. Meso odcedimo in stresemo k navlaženemu kruhu, primešamo praženo čebulo, razžvrkljana jajca, peteršilj, česen in sol. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine enakomerno razporedijo in navlažijo. Pekač (lahko podolgovat in ozek za potico) premažemo s preostankom olja in vanj natlačimo pripravljeno zmes. Če je zmes višja od roba, jo potlačimo z dlanjo ali prsti. Prato pečemo 20 minut v ogreti pečici. Pečeno prato malo ohladimo, stresemo iz pekača, razrežemo in ponudimo.

Dodatni nasveti

Prato lahko tudi zavijemo v svinjsko mrežico, da nam kasneje med rezanjem ne bo razpadla.

Objavljeno v Velikonočne jedi
sreda, 13 marec 2013 13:21

Zdravi na pot in nazaj

Vsako leto se na pot odpravi okoli 600 milijonov ljudi. Mnogi med njimi potujejo iz razvitih držav v nerazvite in tako zapustijo svoje okolje, na katerega so navajeni.

Potniki so izpostavljeni nevarnostim, ne le zaradi bolezni, ki jih lahko dobijo na poti, temveč tudi zaradi vpliva vroče ali mrzle klime, velike nadmorske višine, velike vlage, slabe preskrbe z vodo, slabih higienskih razmer, slabe varnosti v prometu itd.
Četudi nas na poti lahko doleti nevarnost, naj to popotnikov ne bi odvrnilo od obiska najbolj eksotičnih krajev našega planeta. Prav zato je treba vsako potovanje skrbno načrtovati in se nanj ustrezno pripraviti. Pozanimati se je treba o boleznih in možnostih za njihovo preprečenje. S seboj je smiselno vzeti vso potrebno zaščitno opremo in opremo za prvo pomoč, ter najnujnejša zdravila za samo zdravljenje v nujnih primerih. Osvežiti je treba osnovno znanje prve pomoči. Pravočasno je treba poskrbeti za vsa obvezna in priporočljiva cepljenja in zaščito z zdravili. Zaradi tega se svetuje obisk ambulante za potnike vsaj en mesec pred potovanjem.

V želji, da ljudem omogočimo čimbolj varno in zdravo pot, smo na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana (ZZVLJ) pripravili preventivno promocijsko akcijo z naslovom »Zdravi na pot+nazaj«.

Glavni namen akcije je promocija preventivnega obnašanja pred potovanjem vseh vrst, podpora pravočasnemu in kompleksnemu informiranju in svetovanju pred potovanjem, napotitev na ustrezne zdravstvene ustanove (regionalni zavodi za zdravstveno varstvo).

Ciljne skupine:

Primarna ciljna skupina - potniki; prepričati jih želimo, da se je pametno pravočasno pozanimati o vseh preventivnih ukrepih pred potovanjem
Sekundarna ciljna skupina - zdravstveni delavci ter turistični delavci in vodniki; želimo jih primerno osvestiti o njihovi vlogi in jih opremiti s potrebnimi promocijskimi materiali.

Akcija je namenjena vsem, ki veliko in daleč potujejo, splošnim zdravnikom in zdravnikom družinske medicine, ki so prvi strokovnjaki pri katerih potniki iščejo informacije, turističnim agencijam oz. turističnim delavcem in vodnikom, farmacevtom, kakor tudi novinarjem in urednikom, kot sooblikovalcem javnega mnenja in posredovalcem informacij.

Predstavitev ambulante za potnike

Zelo pomembno je, da ima potnik pripravljen podroben načrt poti, ki ga v ambulanti pregledamo in mu na ta način čim optimalneje svetujemo glede zdravstvene zaščite.

Potnik se mora zavedati, da je njegovo zdravje med bivanjem v neki državi v veliki meri odvisno od njega samega. Zato mora dobiti jasne, izčrpne in točne informacije v skladu z najnovejšimi priporočili medicinske stroke. Ambulanta za potnike je namenjena posvetu o zdravstveni zaščiti za določeno potovanje, v katerem se s potnikom pogovorimo o zanj najustreznejši zdravstveni zaščiti glede na destinacijo (podroben načrt poti), namen (turistično potovanje, poslovna pot, popotništvo, romanje, odprave, športno udejstvovanje, alpinizem) način (letalo, ladja, osebni avto, motor, treking) in trajanje potovanja. Svetujemo zaščito s cepljenjem pred potovanjem, zaščito z določenimi zdravili med samim potovanjem, damo informacije o boleznih na področju potovanja, napotke za obnašanje med samim potovanjem ter seveda kako ravnati, če se pojavi bolezen med oziroma po potovanju.
Z ozirom na starost potnika, njegovo trenutno zdravstveno stanje, eventuelne kronične bolezni, alergije in druga stanja, predhodno opravljena cepljenja ter že pridobljene izkušnje s potovanj, se v naši ambulanti dogovorimo za ustrezno zaščito z zdravili (malarija), opravimo ustrezna dogovorjena cepljenja proti hepatitisu (hepatitis A, kombinirano cepivo proti hepatitisu A+B, hepatitisu B), rumeni mrzlici, tifusu, meningokoknemu meningitisu, tetanusu.... Dajemo tudi ustrezne napotke za potovanje z letalom, za križarjenja, za bivanje na višji nadmorski višini, za potovanje nosečnic in otrok, glede uživanja varne hrane in pijače, dogovorimo se tudi o obsegu ustrezne potovalne lekarne.

Ambulanta za potnike na ZZV LJ pokriva veliko področje zdravstvene regije Ljubljana (600.000 prebivalcev), deluje v dopoldanskem času od ponedeljka do petka, v torek tudi popoldan. Podroben urnik ambulante in cenik je objavljen na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana (www.zzv-lj.si) in www.zdravinapot.net.

Seznam ambulant za potnike in cepilnih mest

Nova Gorica
Zavod za zdravstveno varstvo Nova Gorica
Vipavska cesta 13, Rožna dolina, 5000 Nova Gorica
tel.: 05/330 86 10

Ambulanta za potnike dela vsak dan med 8.00 in 10.00.

Koper
Zavod za zdravstveno varstvo Koper
Vojkovo nabrežje 4a, 6000 Koper
tel.: 05/663 08 42, http://www.zzv-kp.si

Ambulanta za cepljenje dela vsak dan med 8.00 in 9.00. Potrebno je predhodno naročilo.

Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto
Mej vrti 5, 8000 Novo mesto
tel.: 07/393 41 40, http://www.zzv-nm.si

Ambulanta za potnike dela vsak dan med 8.00 in 12.00. Potrebno je predhodno naročilo.

Ljubljana
Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana
Zaloška cesta 29, 1000 Ljubljana, www.zzv-lj.si

Ambulanta za potnike sprejema

ponedeljek med 8.00 in 13.30
torek med 16.00 in 19.00
sreda med 8.00 in 13.30
četrtek med 8.00 in 13.30
petek med 8.00 in 13.00
v juliju in avgustu ni popoldanske ambulante

Za obisk se je potrebno predhodno naročiti.

Za vse informacije in datum obiska lahko pokličete od ponedeljka do petka med 8.00 in 11.00 uro na tel. št.: 586 39 00 (centrala) ali 586 39 18.

Ugrizi živali - Obravnavamo jih tudi brez predhodnega naročila, ob koncu tedna in praznikih pa smo od 8.00 do 12.00 dosegljivi tudi na mobilnem telefonu številka: 041 591 256.

Potniki - Priporočamo obisk ambulante 6 do 8 tednov oz. najmanj 4 tedne pred potovanjem.

Kranj
Zavod za zdravstveno varstvo Kranj
Gosposvetska 12, 4000 Kranj
tel.: 04/201 71 00, http://www.zzv-kr.si

Ambulanta za potnike dela vsak dan od 7.00 do 15.00. Potrebno je predhodno naročilo.

Celje
Zavod za zdravstveno varstvo Celje
Ipavceva 18, 3000 Celje
tel.: 03/425 11 22, www.zzv-ce.si

Ambulanta za potnike dela vsak dan med 8.00 in 12.00 - tudi ob sobotah.
Predhodno naročilo ni potrebno.

Ravne na Koroškem
Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem
Ob suhi 11a, 2390 Ravne na Koroškem
tel.: 02/870 52 52, www.gov.si/zzvravne

Ambulanta za potnike dela ob ponedeljkih, sredah in petkih med 7.30 in 9.00.

Maribor
Zavod za zdravstveno varstvo Maribor
Prvomajska 1, 2000 Maribor
tel.: 02/450 01 36, www.zzv-mb.si

Ambulanta za potnike dela vsak dan med 8.00 in 13.30.

Murska Sobota
Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota

Arhitekta Novaka 2b, 9000 Murska Sobota
tel.: 02/5302-110, http://www.zzv-ms.si

Ambulanta za potnike dela vsak dan od 7.30 do 12.00 (pon - pet). Predhodno naročanje ni potrebno.

Vir: http://www.zdravinapot.si/

Objavljeno v Zdravje
sreda, 13 marec 2013 11:56

Aleluja, juha iz repnih olupkov

Tradicija je nekaj, kar bi bilo lepo, da bi spoštovali. Slovenska velikonočna tradicija je bogata in presega pirhe ter šunko v testu. Ena takih napol pozabljenih tradicij je juha aleluja.

Marsikdo se spominja, da so doma, preden so napadli mesnine, na velikonočno nedeljo najprej pojedli krožnik aleluje. Med otroki je bila osovražena, saj je praznega okusa. Aleluja je juha siromašnih časov. Narejena je iz posušenih repnih olupkov, skuhanih v vodi, v kateri se je kuhalo suho meso. Zgodovina uči, da je nastala v času velike lakote. Pisatelj Janez Trdina je v svoji noveli Arov in Zman leta 1850 zapisal: "Od Turkov obleganim kristjanom je zmanjkal živež. Ko sta dva hlapca kuhala na dvorišču svoj zadnji del všena, jima je padel iz droga nad kotlom v lonec repni olupek in se prav dobro skuhal. Olupkov je bilo v gradu na pretek. S tem so se potem preživeli oni in tudi drugi ljudje, ki o veliki noči niso imeli več druge hrane." Da, to je slovenska tradicija – hrana revežev.

Aleluja ima več pokrajinskih različic. Na Gorenjskem ji dodajo kašo, v Prlekiji jo zabelijo z ocvirki, spet drugje jo zgostijo z ajdovo moko, nekateri jo raje pustijo redko, Primorci pa namesto olupkov uporabijo svežo repo. Ne glede na to, kako jo pripravimo, je to jed, ki v nas vzbudi vzgibe skromnosti in preživetja. Hkrati pa odlično odpre želodec, da se lažje spopademo z obiljem velikonočne šunke.

Velikonočna aleluja

 • 50 dag posušenih olupkov repe
 • 8 dl juhe ali vode
 • 4 žlice masti z ocvirki
 • 10 žlic moke

Suhe olupke operemo in jih tri dni namakamo v vodi, ki jo vsakodnevno menjamo. Nato jih skuhamo v vodi, v kateri se je kuhalo suho meso. Ko se zmehčajo, jih narežemo na manjše koščke in vrnemo v juho. Naredimo podmet iz moke in vode ter ga vmešamo v juho. Ta se mora zgostiti. Dodamo še mast z ocvirki in še malo pokuhamo. Jed postrežemo kot prvo hrano velikonočnega zajtrka.

Vir: http://www.siol.net

Objavljeno v Velikonočne jedi
sreda, 13 marec 2013 10:35

Ohrovt

Ohrovt kot večina vrst zelja izvira iz Sredozemlja.

Vse vrste zelja predstavljajo izredno zdravo zelenjavo. Ohrovt vsebuje veliko askorbigena, ki se med kuhanjem cepi in sprošča vitamin C in pa vitamine: E, B6 in K, veliko folne kisline ter kalij, kalcij in železo. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C pomembno prispeva h krepitvi imunskega sistema in obrambnih mehanizmov organizma.

Poglejte tudi naš SETVENI KOLEDAR

setveni-koledar

Objavljeno v Vrtnarjenje

Prostovoljci, ki delajo na projektu RESje so o sebi napisali

Kot svojci obolelih z demenco smo dolga leta delili usodo z njimi. Vsak dan je bil neskončno dolg, poln napetosti, negotovosti, nemoči ob trpljenju obolelega. Na lastni koži smo izkusili, kaj vse še ni storjeno na tem področju. Kako malo družbene pomoči so deležne osebe z demenco, ko že osebni zdravnik navadno reče, da je demenca običajen pojav v starosti, nekaj tablet, pa smo opravili. In verjameš, da se drugega ne da storiti. Zdaj vemo, da temu ni tako. Tudi starost z demenco - ki pa ni nujen pojav - je lahko lepa.

Samo tisti, ki ima to izkušnjo, ve, kako mukotrpno je tako življenje. Ko nemočen gledaš, kako se ti sesipa družina, življenje in kako trpi oseba z demenco. O obolenju nismo vedeli dosti, sproti smo se učili in se učimo še naprej, tudi sedaj, ko je tistih težkih 15 let mimo. Vsa ta leta truda in dela, spominov, predvsem neprijetnih, so pustila na vsakem od nas pečat. Gledati svojega najbližjega, kako je izgubljen, prestrašen in tako zelo sam in nemočen, kako nam ga jemlje bolezen, kako pozablja na vse: kdo je, kje je, da ima otroke - vse to doživljati iz dneva v dan ni lahko. Osebe z demenco potrebujejo celodnevno skrb, predvsem pa potrebujejo pozornost, ljubezen in sprejetost. Koliko tega mu lahko da družina brez zunanje pomoči?

Ko oboleli konča v domu za starejše, pričakuješ, da si rešil problem. Pa se pojavijo nove in nove težave. Nemočno opazuješ, kako delajo s tebi dragim človekom, ga puščajo v postelji po ves dan, hitijo pri osebnih opravilih, ga zanemarjajo, ignorirajo, dajejo pomirjevala in ravnajo z njim kakor s predmetom; ko vsak dan izgublja svoje dostojanstvo, ko so njegova čustva ranjena ob vsakem nehumanem in nespoštljivem ravnanju osebja, ki je nezadovoljno in premalo plačano.

Vsak izmed nas je naredil nešteto napak, za katere mu je danes žal. Če bi imeli takrat več pomoči in predvsem znanja o samem poteku bolezni, če bi vedeli za številne pravice, ki nam pripadajo po različnih zakonih in predpisih, če bi vedeli, na koga naj se obrnemo, če bi vedeli, kako naj pomagamo svoji mami, očetu, sestri, bi bilo življenje za nas in predvsem zanje znosnejše in mnogo lepše.

In tu smo začeli. Eni še skrbijo za svoje obolele, drugi jih žal več nimamo. „Danes pomagamo drugim, da bodo drugi jutri pomagali nam,“ je slogan v pravkar izdanem priročniku za osebe z demenco in njihove svojce RESje POTREBUJEMO/JO POMOČ.

Verjamemo v naš cilj: pomagati, da bo življenje oseb z demenco in njihovih svojcev boljše in lepše.
Tu pa se nam lahko pridružite tudi vi.

10 ciljev, ki so si jih zadali

1. Širimo in izmenjujemo informacije o skrbi za starejše, o zdravem načinu življenja pred in z boleznijo. Organiziramo in izvajamo predavanja za starejše občane.


2. Seznanjamo slovensko javnost o potrebah ljudi z demenco in njihovih svojcev.


3. Poudarjamo pomen organizirane prostovoljske pomoči na področju demence in spodbujamo vključevanje v prostovoljstvo. Zbiramo in usposabljamo prostovoljce za izvajanje aktivnosti z obolelimi z demenco, kot obliko pomoči negovalnemu osebju v DSO in svojcem na njihovem domu.


4. Prizadevamo si za zvišanje standardov bivanja in aktivnega življenja obolelih v institucijah in izven ob podpori usposobljenih prostovoljcev z namenom preprečevanja izključenost obolelih in njihovo aktivno preživljanje vsakdana.


5. Poudarjamo pomen usposobljenosti vseh, ki skrbijo za osebe z demenco v institucijah kot v domačem okolju. Organiziramo in izvajamo izkustvena usposabljanja za prostovoljce in svojce oseb z demenco.


6. Poudarjamo pomen zgodnjega odkrivanja demence in podpiramo zbiranje sredstev za nabavo ustrezne medicinske opreme za zgodnje odkrivanje demence. Če je demenca odkrita zgodaj, se da njeno napredovanje za določen čas ustaviti. Nekatere vrste demenc je povsem ozdravljivih, če so odkrite dovolj zgodaj.


7. Seznanjamo svojce z oblikami družbene in laične pomoči ter poteh za njihovo uveljavljanje z namenom vzpostavitve pogojev za čim daljše bivanje obolelih v domačem okolju. Svojce informiramo preko spleta, telefona in pisnih medijev in v obliki priročnikov in informativnih gradiv.


8. Spodbujamo in pomagamo organizirati skupine za samopomoč svojcev obolelih ter vzpostavitev socialne mreže v okolju v katerem živijo.


9. Prizadevamo si za zvišanje standardov bivanja in aktivnega življenja obolelih v institucijah ter gradnjo manjših domov, ki bodo bolj prilagojeni potrebam starostnikov z namenom zmanjšanja rizičnih faktorjev za nastanek demence.


10. Izvajamo aktivnosti za zaščito človekovih pravic obolelih za demenco. Podpiramo kakovostno in strokovno obravnavo vseh starejših in podpiramo izdelavo analize obstojega stanja potreb obolelih za demenco in njihovih svojcev. Hkrati si prizadevamo za civilni nadzor domov za starejše občane.

Telefonska številka na katero lahko

klicejo svojci, ki rabijo nasvete,

potencialni prostovoljci in drugi občani

je 051 442 497.

Prostovoljni prispevki za delovanje

RESja se lahko nakazejo na

TRR ZDUS 05100-8010471821,

SKLIC resJE 00 70440-331.

Več o projektu RESje pa si lahko preberete na njihovi spletni strani http://resje.zdus-zveza.si

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework