Prispevki filtrirani po datumu: petek, 22 februar 2013
petek, 22 februar 2013 19:46

Dražje bančne storitve

Rezultati  rednega spremljanja cen najpomembnejših storitev, ki so povezane z vodenjem bančnega računa, kažejo na nov val bančnih podražitev.

Tri banke (BKS banka, Deželna banka in Gorenjska banka) so nekatere tarife dvignile že v prvih dveh mesecih letošnjega leta, v naslednjih mesecih pa jih bo sledilo še več. Iz bančnih spletnih strani je razvidno, da bodo od marca več plačevali komitenti Banke Koper, Hypo banke SKB banke in Banke UniCredit. Aprila bodo dražili pri NLB, Poštni banki, Abanki in Probanki, maja pa še pri Novi KBM.

Pri ZPS ugotavljajo, da podražitve pogosto presegajo 6,5 odstotka, kolikor znaša stopnja novega davka na finančne storitve, ki naj bi ga večina bank po pričakovanjih v celoti prevalila na potrošnike. Še bolj pomembno za potrošnike pa je, da vse banke podražitev niso napovedale in da so med stroški poslovanja pri različnih bankah občutne razlike. Tipičen potrošnik, ki posluje s spletno banko, lahko z zamenjavo banke prihrani do 51,55 evrov, tisti ki plačuje na bančnem okencu pa do 154,62€ na leto (predpostavili so, da tipični potrošnik mesečno plača 4 univerzalne plačilne naloge z OCR vrstico in 2 brez, ima odprt en trajnik in eno direktno obremenitev, trikrat mesečno dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom).

zveza potrsnikov slovenije

Vsem, ki so z novimi podražitvami nezadovoljni, svetujejo naj se pozanimajo o ugodnejšem ponudniku. Več o stroških vašega poslovanja in možnih prihrankih pri zamenjavi banke lahko najdete v  primerjalniku Zveze potrošnikov Slovenije.

Vir: http://www.zps.si

Objavljeno v Novice

Na svetovnem nogometnem prvenstvu 2014 v Braziliji ne bo prostora za sodniške napake, saj bo na zelenicah prisotna napredna tehnologija za nadzor črte v golu. Z njeno pomočjo bo lahko sodnik v vsakem trenutku določil, ali je žoga s celim obsegom prečkala črto, ki označuje gol.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je sporočila, da bo na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji uporabila tehnologijo za nadzor črte v golu. Z njeno pomočjo bo lahko sodnik v spornih primerih določil, ali je žoga dejansko s celim obsegom prečkala črto, ki označuje gol. Čeprav bo uvedba tehnologije na nogometne zelenice precej zmanjšala možnost sodniških napak, bo po mnenju mnogih ljubiteljev usnjene žoge uničila nogometno romantiko, ki je zasnovana prav na osnovi »nepredvidljivih« dogodkov.
Mednarodna federacija nogometnih zvez bo dejansko uvedla dve tehnološki novosti, in sicer HawkEye in GoalRef. Njihov namen bo seveda pomagati sodnikom pri sprejemanju odločitev o tem, ali je žoga prečkala vratarjevo črto, v primeru, ko se ta odbije od vratnice v gol in ponovno ven. V takih primerih namreč sodnik ne more biti nikoli povsem prepričan, da je žoga dejansko prečkala golovo črto in ponavadi tak gol raje razveljavijo kot ne.
Tehnologija HawkEye uporablja sistem naprednih kamer, ki nadzirajo golovo oziroma vratarjevo črto, medtem ko GoalRef temelji na osnovi magnetnega polja. Ko žoga prečka magnetno polje, občutljiva tipala to nemudoma zaznajo. O tem bo sodnik obveščen na zaslonu ročne ure, saj se bodo podatki nanjo prenesli brezžično in v realnem času. Naslednji korak uvedbe tehnologije na nogometna igrišča pa bo verjetno sistem za ugotavljanje prepovedanega položaja, saj se tu se zgodi največ sodniških napak.

Vir: http://www.racunalniske-novice.com

Objavljeno v Računalništvo

Namen publikacije je prikazati podatke s področja obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Sloveniji.

Statistične podatke objavlja Služba za statistiko, načrtovanje in analiziranje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije od leta 1989 dalje.

statistika1

statistika2

statistika3

statistika4

statistika5

Več podatkov si lahko pogledate TUKAJ.

Vir:http://www.zpiz.si

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework