Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 18 februar 2013
ponedeljek, 18 februar 2013 14:47

Pokojnine višje za desetino procenta

Zvišanje je tako nizko, da se o njem upokojencev ne splača obveščati, je sklenil svet pokojninskega zavoda

Pokojnine se bodo zvišale za desetinko odstotka. Upokojenec, ki prejema tisoč evrov pokojnine, bo tako odslej prejemal točno en evro več. Ob februarskem izplačilu bodo upokojenci prejeli tudi poračun za januar, saj uskladitev pokojnin velja od začetka leta.

To je sklenil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Hkrati je sprejel tudi sklep, da upokojencem ne bodo poslali obvestila o uskladitvi, saj je povišanje tako nizko, da ne upravičuje stroška obveščanja nekaj nad 150 tisoč evrov.

Daleč pod inflacijo

Navedena uskladitev pokojnin daleč zaostaja za rastjo cen življenjskih potrebščin, ki je lani po uradnih statističnih podatkih dosegla 2,7 odstotka. Toda pokojnine so uskladili z rastjo plač, te pa so se lani, prav tako po uradnih podatkih, zvišale le za desetinko odstotka.

Proračunski prihranek

Spomnimo, da zakon za uravnoteženje proračuna sploh ni predvidel uskladitve pokojnin v letošnjem letu, tako kot je ni bilo tudi lani. Nato je bil konec decembra sprejet novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter za letos predvidel uskladite z rastjo plač, vendar največ do 50 milijonov evrov.

Toda zaradi pičle rasti plač bo za 0,1-odstotno zvišanje pokojnin letos zadoščalo 4,6 milijona. Torej je proračun že prihranil 45,6 milijona evrov.

Kako do informacij

O letošnji uskladitvi pokojnin bo ZPIZ upokojence tako obvestil skupaj z obvestilom o izplačilu letnega dodatka, ki ga bodo predvidoma poslali maja. Sicer pa lahko upokojenci podatek o zvišanju in druge podatke o izplačilih preverijo tudi prek spleta ali po telefonu s kodo PIN, ki so jo prejeli julija lani z obvestilom o izplačilu (oziroma neizplačilu) letnega dodatka.

Pri usklajevanju pokojnin bodo v bodoče upoštevali 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin in 60 odstotkov rasti plač. Po starem zakonu so upoštevali samo rast plač, tako kot tudi še pri letošnji uskladitvi.

Vir: http://www.finance.si

Objavljeno v Novice