Prispevki filtrirani po datumu: nedelja, 17 februar 2013
nedelja, 17 februar 2013 18:01

Neobjavljeni posnetki Tita

Po dobrih treh desetletjih od Titove smrti so v javnost prišli posnetki, ki še niso bili objavljeni. Na njih je nekdanji jugoslovanski voditelj med silvestrovanjem leta 1977, ki pleše ter se poljublja z ženo Jovanko. Poznavalci trdijo, da taki prizori med njima niso bili prav pogosti.

Tito

Na spletu se je pojavil posnetek silvestrovanja iz leta 1977, ki prikazuje zabavo, na kateri je nekdanji predsednik Josip Broz - Tito z ženo ter ves politični vrh nekdanje Jugoslavije. Hrvaški mediji poročajo, da gre za enega redkih posnetkov, na katerem voditelj poljublja svojo zadnjo ženo. Družba se je zabavala v novosadskem hotelu Park, ki so ga prej prenovili le za to priložnost, pozneje pa v njem najlepši apartma poimenovali prav po Titu.
Njun odnos se je zaostril
Praznovanje prehoda iz leta 1976 v leto 1977 je bilo zadnje, ki so ga spremljale kamere. Odnos med Jovanko in Titom se je tistega leta namreč precej zaostril. Jovanka se je javno z možem zadnjič pokazala junija 1977, ko sta skupaj sprejela norveškega predsednika vlade. Nato se je vse do Titove smrti maja 1980 izogibala javnemu izpostavljanju. Par je menda v zadnjih treh letih pred Brozovo smrtjo komuniciral le enkrat letno, ko je Tito ženi za rojstni dan poslal šopek izbranih rož.

Tito in Jovanka v Novem Sadu

Zakon daleč od idealnega

Točen datum in kraj poroke med Jovanko in Titom ni znan. Nekateri pravijo, da sta se vzela v prestižni vili Dunavka, drugi trdijo, da sta si večno zvestobo obljubila v Čukarici. Titova priča je bil Aleksandar Ranković, Jovankin pa general Ivan Gošnjak. Jovanka se je prvič ob Titovem boku kot njegova žena javnosti predstavila 18. septembra 1952 med obiskom britanskega ministra za zunanje zadeve Anthonyja Edena. Njun zakon je bil daleč od idealnega. Če je bil Tito do žene izjemno strog pred poroko, se je stanje po tem obrnilo. Jovanki naj bi vpliv in oblast, potem ko je od Tita prejela zakonski prstan, hitro stopila v glavo. Poznavalci trdijo, da je postala gospodovalna in ignorantska.

Tito in Jovanka ples

Vir: http://www.zadovoljna.si

Objavljeno v Novice