Izbira in nega Božične zvezde

ponedeljek, 18 december 2017 12:25
(0 glasov)

Božična zvezda, ki okoli praznikov ne manjka skoraj v nobenem domu, izvira iz subtropskega predela Mehike in Centralne Amerike. V naravi doseže tudi 3 metre v višino, tiste, ki jih gostimo mi sami, pa so praviloma nekoliko gostejše, visoke od 30 do 45 cm in so prilagojene za vzgojo v notranjih prostorih.

Rastlino krasijo raznobarvni „cvetovi“, ki jih imenujemo brakteje in so v resnici listi. V rastlinskem svetu je glavna vloga braktej, da privlačijo žuželke, ki rastlino oprašijo. Ti lažni cvetovi so lahko različnih barv. Najpogostejše posegamo po rdečih primerkih, vse več ljubiteljev cvetja pa se navdušuje tudi nad rumenimi, roza, oranžnimi, belimi, krem ali pisanimi braktejami, ki so lahko tudi različnih oblik.


Kako izberemo božično zvezdo

Pri nakupu božične zvezde je potrebno izbrati zdrava, dobro razvito rastlino, s čvrstim stebli. Poleg občudovanja lažnih cvetov, del pozornosti posvetimo tudi majhnim rumenim cvetovom pri vrhu rastline - priporočljivo je, da je odprtih le nekaj teh. Če je mogoče, se izogibajmo nakupnih prostorov, kjer je rastlina izpostavljena prepihu in vdoru hladnega zraka. V domači dom jo prenesimo zaščiteno v papir, na katerega ne sme pozabiti noben cvetličar ali vrtnar. Pot do doma naj bo čim hitrejša, brez dodatnih postankov in „nepotrebnih“ nakupov, saj v nasprotnem primeru lahko novo pridobljeno ljubljenko usodno prehladimo. Najbolje se bo počutila v svetli sobi, kjer se temperature gibljejo med 15 in 20 °C, paziti pa je potrebno tudi na prepih, zastajanje vode in bližino različnih toplotnih virov, saj se kaj hitro lahko zgodi, da predčasno odvrže liste. Če je možno, ji zagotovimo tudi nekaj zračne vlage, zato jo v jutranjih urah redno pršimo po listih, vendar pazimo, da zmočimo samo zelene liste. 


Božična zvezda za več let

Kljub vsej previdnosti se včasih še vedno zgodi, da rastlina liste odvrže predčasno. Taka božična zvezda pa nikakor ne sodi v organske odpadke, saj jo lahko ohranimo za naslednje leto. Po koncu cvetenja in odpadanju braktej je priporočljivo, da glavna stebla prikrajšamo na približno 10 cm in jo shranimo v hladnejši prostor s temperaturo okrog 10 °C. Pri obrezovanju božične zvezde se izloča beli mlečni sok, ki draži kožo, zato je priporočljiva uporaba zaščitnih rokavic. Da bo rastlina prešla v obdobje mirovanja, tudi zalivanje zmanjšajmo na minimum. Spomladi od marca naprej jo presadimo v kvalitetno petkomponentno zemljo Plantella Balkonia in pričnemo z rednim zalivanjem. V času rasti in nastanku braktej ne smemo dovoliti, da se zemlja izsuši, zato jo lahko zalivamo tudi dvakrat na teden, vendar pri tem pazimo na zmernost, saj lahko v nasprotnem primeru rastlino kaj hitro napade koreninska gniloba.


Da bo čim dalj lepa …

Božično zvezdo uvrščamo med kratkodnevne rastline, ki pa za cvetenje ne potrebujejo kratkega dneva, kot bi lahko sklepali po imenu, pač pa dolgo noč. Vrtnarji jih za cvetenje v božičnem času temnijo že od poletja naprej, v domači oskrbi pa bo naslednje leto zacvetela šele proti pomladi, saj sami zatemnjevanja navadno nismo vešči. Ker božična zvezda pravzaprav cveti, nam bo nadvse hvaležna za ustrezno dognojevanje Za 1 liter vode zadostuje 1 šumeče tableta Plantella Tabs za cvetoče rastline, tako doziranje pa je bolj enostavno in predvsem zelo natančno. Na enak način dognojujemo tudi vse ostale pozimi cvetoče sobne rastline. To so ciklame, azaleje, siljene čebulice, primule, kalanhoje, flamingovec in vijolice, ki cvetijo skozi vse leto.

Vedeti moramo, da preostale rastline, ki v tem času sicer »počivajo« zaradi centralno ogrevanih prostorov, še vedno rastejo. Rast je zaradi krajšega dneva in manj svetlobe šibkejša, zato je dovolj, če jih z dognojujemo enkrat mesečno. Za zelene rastline uporabimo gnojilo v šumečih tabletah za zelene rastline.

Vir: http://www.klubgaia.com/, Davor Špehar

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework