Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 28 maj 2015

Obveščamo vas, da je zaradi slabe vremenske napovedi Čarobni dan na Bledu PRESTAVLJEN! na nedeljo, 14. junija 2015 od 10. ure dalje.

čarobni dan bled

Objavljeno v Novice

Imate vročino, vam je slabo in celo bruhate? Ali lahko danes, ko zdravniki stavkajo, vseeno obiščem zdravnika? Kaj pa, če sem naročen?

 

"Ambulanta danes zaradi stavke ne dela." To je obvestilo, ki vas bo pričakalo, če boste danes obiskali javni zdravstveni dom ali bolnišnico. Zdravniki in zobozdravniki v javni zdravstveni mreži danes ves dan opozorilno stavkajo.

 

 

Koga današnja stavka ne bo prizadela? Otrok, mlajših od 18 let, nosečnic in starejših od 65 let. Vsi ti lahko danes nemoteno obiščejo zdravnika.

Vsi drugi pacienti so se že morali prenaročiti, v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki ga vodi Konrad Kuštrin, pa svetujejo, da se obisku zdravnika, če res ni nujno potrebno, na dan stavke izognete.

1. Kdaj poteka stavka?


Celodnevno stavko zdravnikov organizira največji zdravniški sindikat Fides, in sicer danes od 7. ure zjutraj do jutri zjutraj do 6.59.

2. Kdo lahko danes brez pričakovanih težav in še daljšega čakanja obišče zdravnika?


Zdravniki bodo danes povsem normalo obravnavali:
- paciente, mlajše od 18 let,
- paciente, starejše od 65 let,
- nosečnice,
- vse nujne primere.

Pri vseh nenujnih primerih, ki jih bodo zdravniki morali obravnavati, se ne bo upošteval vrstni red naročenih pacientov; čakali bodo občutno dlje kot običajno.

3. Kaj če sem danes naročen pri zdravniku?


Če ste bili za danes naročeni, potem so vas morali že pred časom prenaročiti. Če tega niso storili, potem, kot so dejali v Fidesu, vam bodo morali vodilni v zdravstvenih zavodih sami pojasnjevati, zakaj ste prišli zaman.

Iz nekaterih zdravstvenih ustanov so že sporočili, da so pravočasno prenaročili vse paciente. V UKC Ljubljana bodo tako predvidoma vsi pacienti na vrsto prišli čez od 10 do 14 dni.

Iz sindikata Fides pa so sporočili, da je treba pacientom, ki so naročeni za danes, zagotoviti oskrbo prvi naslednji delovni dan (torej jutri), preostale paciente v čakalni vrsti pa ustrezno zamakniti za en delovni dan (petkove na ponedeljek).

4. Kaj je nujni primer?


Zakon o zdravniški službi pravi, da je zdravnik v času stavke dolžan izvajati tiste storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. To so zlasti:
- zdravljenje vročinskih stanj in infekcij,
- zdravljenje poškodb in zastrupitev,
- zdravljenje kroničnih bolezni, če bi njegova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt,
- druge storitve nujne zdravniške pomoči,
- opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih alinejah,
- predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje zgoraj opisanih stanj.

5. Konkretni primer: Kaj če sem zbolel? Imam vročino ali bruham.


Glavno sporočilo zdravnikov na dan stavke je, da če po vaši oceni vaše zdravstveno stanje ni resno in pregled ni nujen – ste na primer prehlajeni ali imate malo vročine –, zdravnika ne obiščete. 

Če bi ocenili, da bi lahko bilo kaj resnejšega, pa lahko zdravnika pokličete ali tudi obiščete, saj bo tako najlažje presodil, za kako nujen primer gre. Zdravnik vas ne bo zavrnil in vas bo pregledal v vsakem primeru, zavedati se morate le, da bo čakalna doba daljša.

Pregledi za nujne paciente bodo zagotovljeni neprekinjeno. Nobenega pacienta, ki bo v skrbeh za svoje zdravje, ne bodo zavrnili, so zagotovili v Zdravstvenem domu Ljubljana.

6. Kaj pa laboratoriji?


Medicinske sestre in zdravstveni tehniki v stavko formalno sicer niso vključeni, a je večina dela v zdravstvu timskega, zato lahko pričakujete tudi počasnejše delo preostalega zdravstvenega osebja.

Na delo v laboratoriju, kjer delajo po sistemu naročenih posegov, stavka ne vpliva. Če imate že vnaprej predvideno oddajo krvi ali urina in je to ravno danes, boste prišli na vrsto in pri tem ne bo težav. Ustavilo se bo le, če bi želeli, da izvide takoj pogleda tudi zdravnik. To bo namreč storil zgolj, če so vas pregledali kot nujnega pacienta, v nasprotnem primeru pa bo na interpretacijo zdravnika treba počakati.

 
http://siol.sdn.si/ps/i/shadow_imgB4_medium.png) 50% 100% no-repeat transparent;">

Javni zdravstveni sistem v številkah


- Povprečna bruto plača zdravnika: 3.070 evrov
- Osnovna bruto plača zdravnikov: od 2.422 do 3.537 evrov 
- Ena izmed stavkovnih zahtev zdravnikov je doseči zvišanje plač za 40 odstotkov.
- Najvišja bruto plača: 11.690 evrov (zdravnik specialist ptujske bolnišnice)
- Med 50 najbolje plačanimi v javnem sektorju je 49 zdravnikov.

Vir: Finance

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework