Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 18 maj 2015
Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi) živi s hipertenzijo. Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovali svoj krvni tlak s spremembo življenjskega stila ali z zdravili. To pomeni, da je 75% svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem in doživijo nenadno smrt.

Svetovna liga za hipertenzijo je uvedla Svetovni dan hipertenzije leta 2005, da bi povečala zavedanje o nevarnosti hipertenzije po svetu. Vsako leto praznujemo 17. maj kot Svetovni dan hipertenzije. Med leti 2013 -2018 je tema "Poznaj svoje številke - Spoznaj svoj krvni tlak!".

Zvišan krvni tlak je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kronične nenalezljive bolezni. Sem sodijo predvsem bolezni srca in ožilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi, povišan krvni tlak pa vpliva tudi na obolevnost ledvic. Kronične nenalezljive bolezni so namreč v Sloveniji in v svetu vodilni vzrok smrti in prezgodnje umrljivosti. Tveganje za razvoj zapletov bolezni je še večje, v kolikor so prisotni tudi ostali srčno-žilni dejavniki tveganja, kot je na primer sladkorna bolezen tipa 2. Zvišan krvni tlak je velik problem tudi v Sloveniji, saj ga ima vsak tretji prebivalec Slovenije.

Med dejavnike tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka sodijo prekomerno uživanje soli, nezadostno uživanje zelenjave in sadja, čezmerno uživanje alkohola, prekomerna telesna masa in debelost ter nezadostna telesna dejavnost, ki pa so med prebivalci Slovenije še izrazito prisotni.

Za zmanjšanje bremena kroničnih bolezni je ključna sprememba življenjskega sloga ljudi. Z zmanjšanjem nezdravega življenjskega sloga, kot so kajenje, nezdrava prehrana, telesna nedejavnost, prekomerno uživanje alkohola, zmanjšujemo tudi biološke dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni, npr. zvišan krvni holesterol, zvišan krvni tlak, krvni sladkor, debelost in hkrati lahko istočasno vplivamo tudi na zmanjšanje pojavnosti in umrljivosti zaradi drugih kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, rak, kronična obstruktivna pljučna bolezen, osteoporoza, depresija). Dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga in biološki dejavniki tveganja so namreč skupni za vse kronične bolezni. Zato so pomembni programi zdravstvene vzgoje, ki spodbujajo posameznike (individualni pristop) ali skupine prebivalcev (skupinski pristop), da bi začeli aktivno skrbeti za svoje zdravje, pridobili potrebna znanja in veščine ter izoblikovali pozitivna stališča in vedenjske vzorce za zdrav življenjski slog.

Zloženka Ozaveščanje o hipertenziji 2015

Vir: http://www.nijz.si/

Objavljeno v Zdravje
ponedeljek, 18 maj 2015 11:00

Z gibanjem do zdravja 2015

Udeležite se brezplačnega preizkusa hoje na 2 kilometra in izmerite svojo telesno pripravljenost!

 

Na voljo je knjižica Z gibanjem do zdravja 2015, v kateri najdete datume brezplačnih preizkusov hoje na 2 kilometra po vsej Sloveniji! 

Preizkus hoje na 2 kilometra je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, izmerimo vašo telesno zmogljivost in vam na podlagi vaših rezultatov svetujemo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

 

 

 

knjizica zgdz2015Primeren je za vse med 20. in 65. letom, ki ste telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Preizkus lahko opravite večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledite izboljšanju svoje telesne zmogljivosti. Udeležba je brezplačna!

knjižici Z gibanjem do zdravja 2015 najdete tudi priporočila za zdravje koristno telesno dejavnost in praktične nasvete za aktiven življenjski slog, primere vaj za ogrevanje in ohlajanje, kratka priporočila o kolesarjenju, predstavitev nordijske hoje, osebni koledar vadbe in druge uporabne informacije. 

 

 

Objavljeno v Šport in rekreacija
ponedeljek, 18 maj 2015 10:53

Na kolo tudi v zrelih letih

Kdaj ste nazadnje sedli na kolo? Danes? Včeraj? Ali pa morda pred mnogimi leti? Se vam kdaj stoži po dobrem starem kolesu? Zakaj ga ne bi ponovno pripeljali iz kleti, ali morda celo kupili novega? Pravijo, da se naučene vožnje s kolesom ne pozabi nikoli. Pa tudi, da nikoli ni prepozno za začeti kaj novega!

Kolesarjenje ni prijazno le do našega okolja, ampak ima tudi ugoden učinek na zdravje. Redno kolesarjenje ohranja ravnotežje ter moč in prožnost mišic. Pomaga zniževati povišan krvni tlak, krvni sladkor in holesterol ter ohranjati ali zniževati telesno težo. Zaradi gibanja na prostem blagodejno vpliva na duševno zdravje in dobro počutje, pomaga pa tudi pri ohranjanju stikov z ljudmi. Če se peljete s kolesom, imate več priložnosti za srečevanje ljudi, kot če sedite v avtomobilu. Kolesarjenje lahko izkoristite za prijetno druženje s prijatelji ali družino, zlasti vnučki bodo veseli, če se babica ali dedek z njimi odpeljejo na potep.

Za ohranjanje zdravja je potrebno pol ure zmerno intenzivne telesne dejavnosti na dan, to pa lahko dosežete že, če se s kolesom odpravite po vsakodnevnih opravkih, kot so nakupi, obiski, igranje z vnuki in podobno, ali pa se odpeljete na krajšo pot.

Pri starejših, ki že mnogo let niso kolesarili, je pogosto prisoten strah pred prometom in vožnjo po cesti. Tudi telesna pripravljenost ni več takšna, kot mladih letih. Kolesarjenje prinaša številne koristi, tudi če z njim začenjate v zrelih letih, zato se vsekakor splača premagati negotovost. Da bo kolesarjenje varno in v užitek, pa je potrebno upoštevati nekaj pomembnih stvari.

V kakšnem stanju je kolo? Je dolga leta stalo v kleti, ali ravno kupujete novega? V obeh primerih velja, da mora biti ustrezno opremljeno za vožnjo, ki jo načrtujete. Pri nakupu novega kolesa vam bo svetoval prodajalec, pri urejanju vašega starega kolesa pa vam lahko priskočijo na pomoč otroci ali vnuki, še bolje pa je, če kolo prepustite izkušenemu strokovnjaku v servisu koles. Enako kot ustrezna oprema je pomembno udobje na kolesu. Danes so na voljo kolesa, ki so posebej prilagojena starejšim. Imajo nižji vstop, tako da ni potrebno visoko dvigovati noge. Omogoča vzravnano sedenje, kar je zelo udobno za hrbet. Če živite na razgibanem terenu ali pa načrtujete tudi malo daljše poti, boste morda razmislili o kolesu na električni pogon. Gre za kolesa, ki imajo vgrajen električni motor, ki »pomaga« poganjati kolo, stopnjo te pomoči pa nastavite sami. V vsakem primeru je pri nakupu kolesa pomembno, da si vzamete čas in ga preizkušate. Ob nakupu novega ali popravilu starega kolesa hkrati nabavite tudi dodatke za kolo, ki jih boste potrebovali. Potrebujete močno ključavnico, ki bo varovala kolo pred tatovi, košaro za nakupe, obleko ipd., uporabna pa je tudi majhna torbica, ki jo namestite na kolo in vanjo lahko spravite obliže, osnovne pripomočke za popravilo in podobno. Nošenje čelade sicer ni obvezno, je pa priporočljivo zlasti pri začetnikih. Pri nakupu čelade se obvezno posvetujte s prodajalcem, saj se vam mora dobro prilegati.

Kakšna je vaša telesna kondicija? Ste redno telesno dejavni, ali pa vas upeha že nekaj stopnic? Imate kakšne zdravstvene težave? Če se počutite dobro in ste v dobri kondiciji, ni nobene ovire, da ne bi mogli sesti na kolo. Če imate zdravstvene težave ali pa se tudi sicer počutite negotovi, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ta lahko opravi tudi nekaj preprostih testov ravnotežja in koordinacije, oboje je za kolesarjenje namreč nujno potrebno. Odlična rešitev za vse, ki se šele spoznavajo s kolesom in ne želijo ven na cesto, je sobno kolo. Prednost sobnega kolesa je predvsem ta, da je stabilno in omogoča enostaven vstop in sestop. Poleg tega ste neodvisni od vremena, večina koles pa ima tudi merilec srčnega utripa, s katerim lahko nadzirate intenzivnost vadbe. Ne glede na to, ali kolesarite zunaj ali na sobnem kolesu, je potrebno upoštevati previdnostne ukrepe kot vsaki drugi telesni vadbi. To pomeni, da kot začetniki napredujemo postopoma in opravljamo le kratke razdalje, ki jih stopnjujemo glede na naše stanje in kondicijo. S kolesarjenjem nemudoma prenehamo, če se pojavi kakršna koli bolečina, zlasti bolečina v prsih, ali pa nenadna slabost, vrtoglavica ali omotica.

Kljub temu, da kolesarjenje prinaša obilo koristi za zdravje, pa vendar ni primerno čisto za vse. Težave s sluhom in vidom predstavljajo pomembno oviro. Če ne slišimo prometa okoli sebe in ne vidimo dobro prometnih znakov in okolice, je to lahko smrtno nevarno za kolesarja in ostale udeležence v prometu. Težave z ravnotežjem prav tako onemogočajo varno kolesarjenje, saj je nevarnost padcev in nezgod velika. Sobno kolo v teh primerih predstavlja dobro zamenjavo. Pri kroničnih obolenjih sklepov in hrbtenice je pomembno, kateri sklepi in v kolikšni meri so prizadeti. Zdravnik vam bo znal najbolje svetovati, kolikšne obremenitve so vas primerne. Posebej pozorni morajo biti srčni bolniki, zlasti tisti z angino pektoris in prebolelim srčnim infarktom. Če je bolezen stabilna in je z zdravili dobro uravnavana, načeloma ni razloga, da ne bi sedli na kolo in kolesarili s počasno ali zmerno hitrostjo. Tudi tukaj je zdravnik tisti, ki bo dal zeleno luč. Če pa je bolezen neurejena in se pojavljajo bolečine v prsih, je kolesarjenje odsvetovano, dokler se bolezen ne uredi in se opravijo ustrezne preiskave, ki določijo prag »dovoljenega« napora.

Pomembno je, da se ne precenjujete in se posvetujete z zdravnikom, kadar imate pomisleke glede svojega zdravstvenega stanja in telesne pripravljenosti za kolesarjenje.

Ali poznate prometne predpise, ki veljajo za kolesarje? Tudi če nameravate kolesariti zgolj po neprometnih poteh, morate poznati predpise. Za prvo kolesarjenje je najbolj primeren konec tedna, ko je manj prometa. Zlasti od začetka je priporočljivo, da kolesarite v družbi bolj izkušenega kolesarja, ki vas bo opozarjal na morebitne kritične točke in vam svetoval najbolj primerne poti. Pomembno je, da ste pozorni na dogajanje okoli sebe. Sčasoma boste vedno bolj samozavestni in sproščeni, kolesarjenje pa pravi užitek.

Vir: http://www.nijz.si/, Pripravila: asist. Janet Djomba, dr.med.

Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework