Prispevki filtrirani po datumu: petek, 06 september 2013
petek, 06 september 2013 13:38

Nordijska hoja

Zakaj Nordijska hoja?

 • je idealna vadba za hujšanje, saj smo, kar se napora tiče, stalno v “fat burning” območju (območju kurjenja maščob)
 • izboljšuje aerobno vzdržljivost
 • telesno gibljivost in moč (v gibanje vključuje 90 % vseh telesnih mišic)
 • krepi dihalni in srčnožilni sistem
 • zmanjšuje bolečine v hrbtu, rokah in ramenih
 • pripomore k bolj zdravi in pokončni drži telesa
 • primerna za vse starostne skupine!

Kaj je Nordijska hoja

Zametki nordijske hoje segajo v zgodovino Finske.V 90-ih letih 20. stoletja so Finci sprejeli nordijsko hojo za nacionalni šport, organizirali so celo posebne izobraževalne centre. Menijo, da je nordijska hoja bolj priljubljena od nogometa. Z veliko hitrostjo se je razširila po vseh skandinavskih deželah, pa tudi v Švici, Avstriji, Nemčiji. Pred kratkim je ta trend zajel tudi Slovenijo.
Hoja je tradicionalna telesna aktivnost Slovencev, nič drugače pa ni tudi pri Pomurcih. V zadnjem obdobju se je pojavila nordijska hoja kot nova oblika telesne aktivnosti tudi pri nas. NORDIJSKA HOJA je oblika gibanja, ki je primerna tako za mlade kot starejše, primerna je za vse letne čase.

Čeprav raste zavest in želja po gibanju, se včasih kljub dobri volji težko pripravimo, da bi začeli z aktivnostjo. Morda bo nordijska hoja ena izmed številnih gibalnih aktivnosti in bo navdušila tudi vas.

Namen

Z nordijsko hojo kot novo obliko telesne aktivnosti želimo navdušiti različne skupine ljudi; že utrjene hodce, športnike, predvsem pa tiste, ki gibanja še niso vključili v svoj življenjski slog.

Zakaj ta dejavnost tako privlači ljudi?

Zato, ker je zelo učinkovita, poceni in ima velik sociološki učinek medsebojnega povezovanja ljudi. Primerna je kot dopolnilna vadba za kondicijske priprave vseh športnih zvrsti.
Nordijska hoja sodi med nove aktivnosti za izboljšanje zdravja in prijaznejši življenjski slog. Med ljudmi je vedno bolj popularna, predvsem med tistimi, ki skrbijo za svoje zdravje, dobro počutje in telesni izgled. Čeprav se nam zdi nordijska hoja enostavna oblika vadbe, strokovnjaki opozarjajo, naj se posamezniki ne spuščajo v vadbo kot samouki, ampak naj poiščejo strokovnjaka – vodnika, da jih bo naučil tehnike nordijske hoje. V ta namen imamo tudi pri nas v Pomurju izšolane vodnike za nordijsko hojo, ki so povezani znotraj pomurskega Centra nordijske hoje.

Pri nordijski hoji je najpomembnejši ritem gibanja rok in nog ter zasuk hrbtenice v osi. Usklajena mora biti koordinacija gibov. Pomemben je odriv od palice in hitrost hoje, ki jo moramo prilagoditi svojim sposobnostim. S hitrejšo in aktivnejšo hojo bo obremenitev srčno-žilnega sistema večja (pospešen srčni utrip, višji krvni tlak), večja bo obremenitev mišice nog in rok kot pri običajni hoji. Športnikom je zanimiva vadba po razgibanem terenu, s hojo navkreber in navzdol, s palicami lahko tudi tečemo po različnih terenih.

ZNHS skupinska3

Nekaj strokovno utemeljenih trditev učinka vadbe nordijske hoje:

 • Dvig srčne frekvence za 5–17 udarcev – pri enakomerni hoji je srčna frekvenca približno 130/min, medtem ko je pri nordijski hoji že 147/min – zviša se za 13 %.
 • Poraba kalorij z uporabo palic se v primerjavi s klasično hojo poveča za 20 %.
 • Pri nordijski hoji lahko za 46 % povečamo porabo kalorij (Cooper Institut Research, Research Quarterly for Exercise and Sports 2002 publication).
 • Sprošča mišice vratu in ramenskega obroča.
 • Poveča gibljivost hrbtenice in zgornjega dela trupa.
 • Krepi mišice podlahtnice, prsne in hrbtne mišice.
 • Varuje skočni in kolenski sklep.
 • Z uporabo palic povečamo varnost na drsečem in nevarnem terenu.


Vse te strokovne trditve lahko preverimo tudi pri sebi, če se odločimo za to obliko telesne aktivnosti.
Prednosti nordijske hoje pred drugimi oblikami gibanja je predvsem v vadbi na svežem zraku in z užitki v naravi.

Več si lahko preberete tukaj.

Začnite danes, kar izpred svojega doma.

Objavljeno v Šport in rekreacija
petek, 06 september 2013 13:05

Velika planina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastirsko naselje

pastirsko-naselje2Pastirsko naselje velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi ter privablja številne obiskovalce vse dni v letu. Prepoznavno je po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Strehe koč so krite s značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. V kamniškem koncu pastirsko kočo poimenujejo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače pravijo »šinkel«.

 

 

pastirsko-naselje1Vsekakor pa naselje posebej zaživi v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra. Z veseljem vas povabijo na pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico - kislo mleko in žgance.

Dostop - izhodišče zgornja postaja nihalke:

Pot nadaljujte peš proti vrhu planine (30 min lažjega vzpona) ali s pomočjo dvosedežnice. Predlagamo izstop na prvi postaji dvosedežnice, od koder pot nadaljujte po makedamski cesti mimo gostišča Zeleni Rob. Sledite oznakam pastirsko naselje, ki ga dosežete po približno 15 minutah hoje

Kapela Marije Snežne

kapela-marije-snezne1Nekoliko dvignjeno nad pastirskim naseljem se nahaja kapela Marije Snežne, ki je prvotno stala na tem mestu že pred 2. svetovno vojno.

Ob koncu vojne so jo nemški vojaki požgali, ponovno pa je bila postavljena leta 1988, na pobudo takratnih pastirjev. Posvečena je Mariji Snežni in tako 5. avgust predstavlja poseben praznik za kapelo ter celotno pastirsko naselje.

V poletnih mesecih, v času pastirske sezone sv. maše potekajo vsako nedeljo, več tisoč obiskovalcev pa se vsako leto udeleži polnočnice na božični večer.

Dostop - izhodišče zgornja postaja nihalke:
Napotite se proti pastirskemu naselju (glej dostop pastirsko naselje), ki ga prečkate. Kapela se nahaja na levi strani ob koncu naselja ter se nekoliko dviga nad pastirskimi kočami.

 

Objavljeno v Kam na izlet
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework