Prispevki filtrirani po datumu: torek, 03 september 2013

Če je povprečna starostna pokojnina še leta 2003 dosegala več kot 71 odstotkov povprečne plače, je danes to razmerje le še okoli 62 odstotkov. Povprečna starostna pokojnina znaša 616 evrov.

Pokojnine se v primerjavi s plačami vseskozi nižajo. Še pred desetimi leti so upokojenci mesečno v povprečju prejemali dobrih 70 odstotkov povprečne plače, leta 2007 približno 67 odstotkov povprečne plače, zdaj pa je to razmerje pri starostnih pokojninah pri 62 odstotkih. Če pa primerjamo vse pokojnine (starostno, invalidsko, družinsko in del vdovske), je to razmerje nižje še za pet odstotnih točk, tako da dosegajo natanko 57 odstotkov povprečne slovenske plače.

Največ jih dobiva do 500 evrov, najvišja pokojnina 2.318 evrov

Največ upokojencev, skoraj petina, prejema pokojnino med 400 in 500 evri, slabih deset odstotkov oziroma okoli 55 tisoč upokojencev prejema pokojnino med 300 in 400 evri. Višjo pokojnino od slovenske povprečne plače prejema nekaj manj kot 50 tisoč upokojencev, nad 1.500 evrov pa le še 1,9 odstotka oziroma nekaj manj kot 12 tisoč upokojencev. Najvišja izplačana pokojnina julija letos je znašala 2.318 evrov.

razmerje-place-pokojnine

Za pokojnine letno okoli tri milijarde evrov

Število upokojencev se zaradi daljše življenjske dobe vseskozi povečuje. Razmerje med upokojenci in zavarovanci se vsako leto zmanjšuje. Še leta 1980 je na vsakega upokojenca pri nas delalo 3,6 zaposlenega, leta 2007 1,69, danes pa to razmerje znaša le še okoli 1,45. Če se bodo takšne smernice nadaljevale, bi že leta 2030 en zaposlen skrbel za enega upokojenca. Na Zavodu za invalidsko in invalidsko zavarovanje pravijo, da bodo po projekciji letos izplačali za dobre tri milijarde evrov pokojnin.

Pokojninska reforma za obdobje te vlade

Letos je sicer začela veljati nova pokojninska reforma, po kateri se postopoma zvišuje upokojitvena starost, in sicer do 65. leta. "Reforma pokojninske zakonodaje ta hip zagotovo ni potrebna. Sam menim, da zagotovo zadošča za mandat sedanje vlade, mogoče še za prihodnjih pet let. Drugo vprašanje pa je, kaj narediti s pokojninami v zvezi s fiskalno konsolidacijo. Po mojem prepričanju bi morala država izdatke zamrzniti, ne pa zniževati," pravi profesor z ekonomske fakultete Marjan Senjur, njegov kolega Sašo Polanec pa: "Življenjska doba se vsako leto podaljšuje, zato bo spet potreben popravek. Po mojem mnenju bi bilo treba ob vnovični pokojninski reformi poiskati trajnejšo rešitev. Takšno kot jo imajo nekatere države, kjer neposredno starostno upokojitev vežejo normativno na življenjsko dobo. Če se torej življenjska doba podaljšuje, se samodejno zvišuje meja za starostno upokojitev."

Vir: Planet Siol.net, Avtor: Uroš Kokošar

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework