Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 26 september 2013

Od 1. do 3. oktobra 2013 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani odprl vrata že 13. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki se odvija pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

Letos poteka pod krovnim sloganom Vsi smo ena generacija!, saj želi poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vse generacije, ki smo med seboj povezane in soodvisne.

V treh dneh bo festival obiskovalcem vseh generacij brezplačno ponudil številna zanimiva in uporabna predavanja, delavnice, predstavitve in pogovore v okviru izobraževalnega programa. Obiskovalci bodo lahko uživali ob odličnem kulturnem programu na odprtem odru in v Linhartovi dvorani ter ob ogledu kar štirih umetniških razstav.

foto sejem

Na sejemski razstavi v okviru festivala se bo predstavilo več kot 180 razstavljavcev z informacijami, izdelki in storitvami, ki spodbujajo aktivno staranje, izboljšujejo življenje tako starejših kot vseh ostalih generacij in prispevajo k uresničevanju sodelovanja in solidarnosti med generacijami. Med drugim bodo za različne izdelke in storitve na voljo sejemski popusti.

foto  interaktivne delavnice

Ob evropskem letu državljanov bodo lahko obiskovalci festivala v strokovnem programu iskali odgovore na to, kaj pomeni biti evropski državljan, pa tudi, kaj pomeni biti aktiven državljan in kako aktivno državljanstvo prakticirati v vsakdanjem življenju. Poleg tega bodo razprave tekle o tem, kako generacije sobivamo v današnji družbi in kako si lahko medsebojno pomagamo in se spodbujamo za bolj kakovostno življenje na različnih področjih – od izobraževanja do dela, od skrbi za zdravje do pomoči in podpore, ko zbolimo ali opešamo.

Festivalski program sta sooblikovala tudi soorganizator festivala Zveza društev upokojencev Slovenije s številnimi predstavitvami in delavnicami, ki jih bodo izvajali na svojem razstavnem prostoru, in partner festivala Mestna občina Ljubljana, ki pripravlja poleg bogatega programa na svojem razstavnem prostoru tudi spremljevalni program – brezplačne vodene oglede Ljubljane, obiske kulturnih ustanov, oskrbovanih stanovanj idr.

logo f3zo 2013 lezec 

Vstop prost!

Več informacij in celoten program na www.f3zo.si

 

Festival soorganizirajo:

 

Zveza društev upokojencev Slovenije I Proevent d. o. o. I Inštitut Hevreka! I Zveza za tehnično kulturo Slovenije

 

Objavljeno v Dogodki
četrtek, 26 september 2013 09:58

Izlet stanovalcev DOSOR-ja v Bogojino in Filovce

V torek 24. septembra  je bil krasen sončen dan, kot naročen  za potepanje po obronkih Goričkega.  

Tja smo popeljali stanovalce DOSOR-ja, doma starejših občanov Radenci na že tradicionalni jesenski izlet.  Vodja poti je bila Petra Gašpar, delovna terapevtka.

izlet-dosor-bogojina-filovci-1

Bili smo številna in pisana druščina: 38 stanovalcev, največ doslej, in spremljevalna ekipa desetih zaposlenih. Naš prvi postanek je bil v Bogojini, kjer smo si z zanimanjem ogledali znamenito Plečnikovo cerkev, ki je ena zanimivejših arhitektur prve polovice 20. stoletja in najbolj znamenito svetišče Prekmurja. Stoji na pobočju vzpetine nad naseljem Bogojina. Nova cerkev je bila postavljena v letih 1924–1927, pravokotno ob stranico starejše enoladijske baročne cerkve z romansko osnovo. Ob stari glavni vhod je avtor postavil dominanten valjast stolp, zvonik z značilnimi plečnikovskimi likovnimi oblikami.

izlet-dosor-bogojina-filovci-3

Po ogledu »bele golobice«, kot cerkev imenujejo domačini, smo pot nadaljevali do vasi  Filovci, ki je že od nekdaj znana po lončarski obrti. Pri družini Bojnec so nam prijazno prikazali izdelavo glinene posode. Tudi sami smo se lahko preizkusili v oblikovanju gline. Zanimiv je bil nato vodeni ogled skozi muzej na prostem – lončarsko vas. Zelo poučno, zanimivo in lepo se je bilo sprehoditi od prve cimprače, kjer je trgovina, do zadnje Kovačeve, kjer smo se v prijetni senci pod brajdami okrepčali s ta pravo kmečko malico. Prav prijetno je bilo kramljati na jesenskem soncu, v idiličnem okolju, kjer smo ob zvokih harmonike tudi zapeli. Naše druženje je vse prehitro minilo, zato smo se kar počasi odpravili proti avtobusu. Prijaznim gostiteljem smo obljubili, da se bomo k njim še vrnili.

Izlet smo uspešno zaključili v zadovoljstvo vseh udeležencev, za kar velja zahvala naši Petri, ki je bila pravi vir informacij o znamenitostih krajev občine Moravske Toplice, skozi katere nas je vodila pot. Zvedeli smo veliko zanimivega. Se že veselimo naslednjega izleta.

  

Dodatne informacije: Nada Verdev, tel.: 386(0)2 568 46 10 , e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

njihov predlog copy.jpg

Dosor Dom starejših občanov d. o. o.

Prisojna cesta 4 a,

9252 Radenci, Slovenija

T: +386(0)2 568 46 10

F:  +386(0)2 568 46 01

www.dosor.si

 

Objavljeno v Kam na izlet
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework