Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 16 september 2013
ponedeljek, 16 september 2013 14:01

Vabljeni na kramljanje z prof. dr. Markom Pavliho

Dosor Dom starejših občanov d. o. o., vas v četrtek 19.9.2013 vabi na klepet z prof.dr. Markom Pavliho. 

Klepet bo potekal v DOSOR-jevi knjižnici, na Prisojni cesti 4a v Radencih.

Vabljeni!

Objavljeno v Dogodki
ponedeljek, 16 september 2013 13:26

Ukinitev regresa za upokojence?

Predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak je napisala članek za spletno stran mojaleta.si. Celoten članek si lahko preberete v nadaljevanju.

"Če bi vlada ukinila regres upokojencev, bi udarila po žepu najrevnejše, ki se že tako z nizkimi pokojninami trudijo preživeti. Vlada naj razmisli o uvedbi kriznega davka, kjer bodo prispevali vsi, upokojenci, a progresivno."

Regres dobivajo upokojenci, ki imajo manj kot 622 evrov pokojnine. Med njimi je večina invalidskih upokojencev in otrok, ki dobivajo družinske pokojnine, ter starostnih upokojencev, ki so se predčasno upokojili. V tej skupini pa ocenjujemo, da je tudi okoli 150.000 upokojencev s polno delovno dobo, ki imajo pokojnino nižjo od 622 evrov.

Regres že zdavnaj ni več dodatek za počitnice, ker si jih ti z nizkimi pokojninami, če nimajo dodatnih prihodkov, sploh ne morejo privoščiti. Dejansko je za veliko večino korekcija prenizke pokojnine.

Zaradi njih, zaradi ugleda nekoč visoko cenjene socialne države in zaradi človečnosti ne smemo dovoliti, da rešujejo zavoženo državo na plečih najrevnejših. Za upokojenci z nizkimi pokojninami je veliko več brezposelnih otrok in otrok z nizkimi plačami, kot za tistimi, ki imajo višje pokojnine. Torej zniževanje njihovega standarda vodi v revščino cele družine.

V sodobni Sloveniji solidarnost izginja, tudi med upokojenci. Pa smo prav mi tisti, ki jo moramo privzgajati mlajšim generacijam, da jih bomo zaščitili, saj v kapitalizmu ni nihče varen, nihče ne ve, kdaj se bo znašel na dnu. Kar nekaj upokojencev z višjimi pokojninami me je poklicalo ali so mi pisali, da že ne bodo solidarni s tistimi, ki niso hoteli delati. Morda je med temi z nizkimi pokojninami nekaj takih, ki so izkoristili sistem. Velika večina pa so invalidi, ki so v povprečju vplačevali v pokojninski sistem 29 let, ljudje, ki so jih podjetja nasilno upokojevala, da so si lahko menedžerji delili večje dobičke, in otroci brez enega starša. Vse, ki trdijo, da ne bodo solidarni z njimi, prosim, naj se skušajo postaviti v kožo človeka, katerega edini dohodek je pokojnina 300 evrov. Več kot 50.000 je takih. Bi lahko zdržal mesec za mesecem s takim dohodkom? Tem ljudem regres prinese od 3 do 7 metrov drv za zimo.

Po drugi strani pa slovensko prebivalstvo v tej stiski nujno potrebuje nekaj, kar nas bo povezovalo, to pa je krizni davek, ki ga naj bi plačeval vsakdo, ki ima mesečne prihodke. Država je v hudi stiski, zato je prav, da se vsi potrudimo po svojih močeh, da pomagamo pokriti izgube, v katere so nas potisnili domači in tuji finančni rokohitrci. Prebivalci Slovenije znajo stisniti pasove, potrebujejo pa potrdilo, da bodo tisti z visokimi dohodki prispevali za reševanje države več in to zagotavlja krizni davek. Hkrati pa daje tovrstni prispevek ljudem občutek, da prispevajo k reševanju, zniževanje plač in pokojnin pa jih ponižuje, v bistvu pa gre pri obeh posegih za zniževanje dohodkov, le, da je krizni davek mnogo bolj pravičen, saj vidimo, da si menedžerji ne znižujejo dohodkov, četudi njihova podjetja propadajo.

Vse tiste, ki pravijo, da že ne bodo plačevali davka, naj opozorim, da, če daš mesečno pri pokojnini 300 evrov 1evro dohodka za krizni davek, je to 36 evrov letno, regresa pa človek s tako pokojnino (če je starostna) dobi več kot 300 evrov.

Vir: mojaleta.si (http://mojaleta.si/Clanek/Ukinitev-regresa-za-upokojence)

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework