Prispevki filtrirani po datumu: torek, 08 april 2014

Z RAZSTAVO BOGDANA BORČIĆA PRIČETEK VALVASORJEVIH GRAFIČNIH DNEVOV NA GRADU BOGENŠPERK

Petek, 11. april 2014, ob 18. uri, galerija gradu Bogenšperk

Slovenski plemič, učenjak in polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641 – 1693), je pred 336. leti, natančneje, 12. aprila 1678, na gradu Bogenšperk ustanovil grafični zavod – bakroreznico in tiskarno za bakroreze. Bila je prva te vrste na slovenskih tleh zato predstavlja tudi začetek prvega velikega poglavja v grafični umetnosti na Slovenskem.

 

valvasorRezultat enajstletnega  delovanja Valvasorjeve tiskarne so domala vsi bakrorezi,  ki so odtisnjeni v njegovih knjigah, vključno z bakrorezi v Slavi vojvodine Kranjske (1689).  Valvasor je na gradu hranil tudi zbirko grafičnih listov (preko 8000), ki jih je nakupil po Evropi in dopolnil z grafikami domačih, bogenšperskih umetnikov. Leta 1685 je grafične liste tematsko uredil ter dal vezati v 18. zvezkov velikega formata. Zbirka je bila del njegove izjemne knjižnice na gradu Bogenšperk, ki jo je moral, zaradi velikih stroškov povezanih z delovanjem grafične delavnice in izdaje Slave vojvodine Kranjske, prodati in jo še danes hranijo v zagrebški metropolitanski knjižnici.

S projektom Valvasorjevi grafični dnevi želi Javni zavod Bogenšperk, skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije, Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki ter slikarjem in grafikom Jankom Oračem, znova opozoriti na te pomembne začetke grafične umetnosti pri nas. V mesecu juliju bo po 325. letih za pet dni oživela Valvasorjeva grafična delavnica. V njej bo šest mednarodno uveljavljenih grafičnih umetnikov, po Valvasorjevem zgledu, ustvarjalo grafike v klasični tehniki globokega tiska. Nastale grafike bodo razstavljene na jesenski razstavi in bodo na gradu ostale kot del Grafične zbirke Bogenšperk. Želja organizatorjev je, da bi Valvasorjevi grafični dnevi postali tradicionalna bienalna prireditev.

križ valvasorValvasorjevi grafični dnevi so logično nadaljevanje ciklusa grafičnih razstav uveljavljenih umetnikov, ki so se  leta 2012 pričele z razstavo Carta incognita Hama Čaverka in nadaljevale z razstavo Lirični svetovi Janka Orača (2013). Valvasorjeve grafične dneve na gradu Bogenšperk tako letos pričenjamo z odprtjem razstave zagotovo enega najvidnejših predstavnikov ljubljanske grafične šole, Bogdana Borčića. Za svoje delo je prejel številna domača in mednarodna priznanja, med njimi leta 2005 Prešernovo nagrado, pred tem pa nagrade Prešernovega sklada, Župančičevo in Jakopičevo. Njegova dela hranijo v svojih zbirkah številni svetovni muzeji, med njimi tudi dunajska Albertina. V Galeriji Božidarja Jakca pa je urejen Grafični kabinet Bogdana Borčića z 1046 grafikami.

Goran Milovanović, kustos Galerije Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki, je z  izpostavljenimi grafičnimi listi v galeriji gradu Bogenšperk  poskušal prikazati linijo avtorjevega studioznega pristopa pri postopni graditvi lastne minimalistične avtorske poetike ter njegov nenehni stik s svetovnimi tendencami. Bogdan Borčić bo ob razstavi tudi prispeval grafiko za Grafično zbirko Bogenšperk, ki bo tako bogatejša še za eno izjemno delo slovenskega sodobnega grafičnega umetnika. Z Valvasorjevimi grafičnimi dnevi grad Bogenšperk zopet  postaja pomemben center grafične umetnosti pri nas.

Valvasorjeve grafične dneve so omogočili Javni zavod Bogenšperk, Galerija Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki, Tehniški muzej Slovenije ter Las Srce Slovenije ter Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Projekt sofinancira EU.

Kontakt:

Javni zavod Bogenšperk, 01 8987 867,  www.bogensperk.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Objavljeno v Dogodki
torek, 08 april 2014 11:48

Rekreativna kolesarska vadba

Kolesarsko Društvo Rog v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizira rekreativno kolesarsko vadbo. Vadba bo potekala vsak četrtek popoldne; prvič 17. aprila 2014.

Vadba se prične prihodnji četrtek, 17. aprila 2014, ob 17. uri in bo potekala vsak četrtek do konca septembra od 17. ure do 18.-19. ure. Odpadla bo le v primeru slabega vremena.

Vadbene lokacije-zborna mesta:

1. Gostilna pri Pri Peclju – Besnica (vadbo vodi Gorazd Penko)
2. Rotar Center Podsmreka ( vadbo vodi Marko Polanc)
3. Glavno parkirišče za Šmarno Goro – Tacen (vadbo vodi Andrej Hauptman) – priporočljivo parkirišče za vozila je pri Policijski Akademiji (oddaljeno je 500m)

Vadba bo potekala v skupinah po deset kolesarjev ali manj. Vsak si bo lahko izbral skupino, ki bo primerna njegovim sposobnostim. V okviru vadbe boste od strokovnjakov KD Rog dobili tudi ustrezne nasvete glede opreme.

Vse dodatne informacije lahko dobite preko elektronskega naslova: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Vir: http://www.ljubljana.si/

Objavljeno v Šport in rekreacija
torek, 08 april 2014 11:40

Časovni stroj na Ljubljanskem gradu

6 časovnih postaj, 6 kostumiranih karakterjev, grajski vodnik – več kot le običajen vodeni ogled Ljubljanskega gradu. »Časovni stroj« v okviru obeleževanja 2000 letnice Emone obiskovalce popelje skozi prelomna obdobja, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj mesta.

Obiskovalce bo na vsaki od »časovnih postaj« dočakala osebnost in jim predstavila »svoje« obdobje.

Po uvodnem pozdravu rimskega vojaka ali svečenice na mestu, kjer naj bi za časa rimske Emone stal opazovalni stolp, se dogajanje preseli pred grajski vhod. Tam jim svojo zgodbo predstavi pogumni vitez Jurij, ki je v času zgodnjega srednjega veka premagal strašnega zmaja, in tako Ljubljančane rešil te strašne nadloge; če viteza Jurija ne bo doma, bo to nalogo prevzela Marjetica … Kdo je v poznem srednjem veku najbolj zaslužen za to, da je na hribu nad mestom zrasla mogočna trdnjava? To izveste na dvorišču, kjer se boste srečali s samim cesarjem – Friderikom III. Habsburškim ali pa z njegovo ženo Eleonoro Heleno Portugalsko. Obdobje Ilirskih provinc nam najbolje izpričata Napoleonov vojak ali redovnica – bolničarka, ki ju lahko srečate pred Peterokotnim stolpom. 19. stoletje pomeni za Ljubljanski grad temačno obdobje, zato se preselimo v kaznilnico, kjer vam karbonar ali »navadna obsojenka« med drugim izdata tudi to, kakšen jedilnik jih je doletel v grajski kaznilnici. Na koncu vas bo na dvorišču pozdravil še mož, ki je zaslužen, da je grad danes v mestni lasti – župan Ivan Hribar ga je namreč leta 1905 odkupil od tedanjih državnih oblasti. Če bo preveč zaposlen, nas bo pozdravila njegova hčerka Zlatica …

Grad se je skozi stoletja spreminjal, spreminjale so se njegove vloge, zagotovo pa je ostal mestni simbol. Kakšne pa so bile vloge Grajskega griča in Ljubljanskega gradu skozi bogato grajsko zgodovino, odkrijte v dobri uri na več kot le običajnem vodenem ogledu. Kostumirani predstavniki vseh naštetih obdobij bodo ustvarili prav posebno razpoloženje, ki bo poučno in zabavno hkrati.
Pričakuje vas grajski »časovni stroj«!

Aprila in maja ga zaženejo vsako soboto in nedeljo on 11. in 15. uri, v poletnih mesecih pa se mu boste lahko pridružili vsak dan ob 11., 13., 17. in 19. uri.

Vse podrobnosti o Časovnem stroju si lahko ogledate tukaj.

Vir: http://www.ljubljana.si/

Objavljeno v Dogodki

Spomladanski sejem kmetijske, gozdarske, gradbene in komunalne mehanizacije, vrtnarske in ogrevalne tehnike bo letos v Komendi od četrtka 10. aprila do nedelje 13. aprila. Odprtje sejma bo v četrtek 10. aprila ob 12.00 uri. Na sejmu se bo predstavilo več kot 500 razstavljalcev s svojo ponudbo. V petek bosta ob 9.00 uri strokovni predavanji na temo Razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetiji in Ohranjanje pojatev in spremljanje zdravstvenega stanje krav. Predstavjeno bo tudi varno delo z motorno žago v izrednih razmerah in delo s cepilniki in gozdarsko prikolico. Skozi vse dni sejma bo pod šotorom zabavni program s priznanimi ansambli.

Obiskovalcem priporočamo, da v petek, soboto in nedeljo za parkiranje uporabljajo urejeno parkirišče v +Slovenija/@46.193497,14.523754,14z/data=!4m4!2m3!3m2!1sPoslovna+cona+Komenda,!2s%C5%BDeje+pri+Komendi,+Slovenija?hl=sl">Poslovni coni v Žejah. Iz parkirnega prostora do sejma in obratno je za obiskovalce organiziran brezplačni avtobusni prevoz.

Več lahko preberete TUKAJ.

Objavljeno v Dogodki