Ameriška agava

nedelja, 23 marec 2014 17:41
(0 glasov)

To skupino sočnic gojimo zaradi njihove arhitekturne zunanjosti; agavam marsikje pravijo tudi stoletnice zaradi zmotnega mnenja, da cvetijo samo vsakih 100 let. V resnici rastline zacvetijo, ko so stare približno 10 let; pri sobnih rastlinah je to tako rekoč nemogoče. Ta vrsta zraste tako visoko, da jo lahko uporabljamo kot sobno rastlino samo dokler je še mlada- listi odraslih osebkov so včasih dolgi skoraj 2 m. Modrosivi nazobčani listi z ostrimi konicami na vrhu ( zaradi njih imamo rastlino zunaj dosega mimoidočih ali otrok, pregledujemo pa jo z rokavicami na rokah) oblikujejo odprto rozeto brez stebla. Rastlina je zelo lepa in jo je vredno gojiti kljub bodečim konicam. Obstaja tudi več pisanih sort.

OSNOVNI PODATKI

Domovina: Mehika

Višina: rozeta do 1,8 m, steblo s cvetom ( samo na prostem) do 7,5 m.

Lončna mešanica: na prsteni osnovi, z dodatkom grobega peska ali drobirja za boljše odvajanje vode.

Presajanje: spomladi jo presadimo v številko večjo lonec; rastline, ki dosežejo največjo še možno sobno velikost, na vrhu odrežemo.

Razmnoževanje: od matične rastline ločimo 8-10 cm dolge stranske poganjke. Dan ali dva jih sušimo, nato jih posadimo.

Nega rastlin: v dobrih rastnih razmerah zdrži rastlina tudi več let.

OSKRBA RASTLINE

Vedno na sončnem prostoru. Najnižja zimska temperatura 10°C; sicer normalna sobna temperatura. Predno rastlino ponovno zalijemo, počakamo, da se vrhnji dve tretjini prsti v loncu izsušita. Od zgodnje pomladi do poznega poletja dodamo na dva tedna blago tekoče gnojilo.

Stari listi okoli vznožja rastline se sčasoma posušijo in jih lahko izpulimo; za njimi včasih ostane brazgotina na olesenelem steblu.

Volnate uši pustijo na listih svoje izdajalske sledove- kosmiče bele voskaste preje; koreninske volnate uši lahko napadejo korenine, to pa zavre rast.

Agave poleti postavimo na sončno mesto na prostem.

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework