Grmovnice - Pušpanj (Buxus)

nedelja, 28 april 2013 09:05
(0 glasov)

Vedno zelen košat grm nižje rasti, v višino zraste do pol metra.

puspan-na-vrtuJe rastlina, primerna za cvetlične gredice, še bolj pa za žive meje. Če take meje, visoke tudi do enega metra, redno obrezujemo (poleti), lahko uspevajo celo več desetletij ali celo stoletij. Odlikujejo ga čvrsta rast in majhni usnjati zimzeleni listi, ki so gosto razporejeni po vejicah. Cvetovi so komaj opazni in okrasno niso pomembni.

Rastni pogoji: Rastline dobro prenašajo zimski mraz in pozebe. Za uspevanje potrebujejo sončno ali delno senčno rastišče, najbolj uspevajo v ilovnati in dobro odcedni zemlji, raste pa v vseh vrstah tal, če le niso prepojena z vodo.

Oskrba rastline: Zanemarjene odrasle grmičke pomlajujemo med zimo in pomladjo tako, da debelca požagamo pol do meter nad tlemi, pognojimo s kompostom in zalijemo. Pušana ne okopavamo, ker tega zaradi izrazito plitvih korenin ne prenese.

Sortiment: Na voljo so različne sorte navadnega pušpana (Buxus sempervirens). Za nizke žive meje je primernejša 'Suffruticosa', ki je pritlikave in zelo zbite rasti. Obrezujemo ga lahko na vsega 15 cm višine. Za sorto 'Rotundifolia' so značilni širši listi in zelo hitra rast. Zelo prikupna je sorta ' Elegantissima', pri kateri so listi obdani z neenakomerno širokim belo rumenim robom. Raste počasi in gosto. Najbolj mu ustreza polsenca.

Poleg navadnega gojimo tudi japonski pušpan (Buxus microphylla). Je manj dovzeten za napade škodljivcev in bolezni ter bolj prilagodljiv od navadnega pušpana. Za razliko od navadnega pušpana so njegovi podolgovati listi najširši v zgornji polovici.

LEGA - za sonce, za senco, za mešane lege
VELIKOST - za majhen vrt
LISTI - listavci
TIP - grmovnice
ZALIVANJE - malo vode, srednje veliko vode
VRSTA TAL - ilovnata, nezahtevna

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework