Mačehe

torek, 17 februar 2015 09:42
(0 glasov)
Kadar govorimo o osebnosti kot skupku lastnosti, ki opredeljuje nekoga, navadno ne mislimo na cvetlico. A kdor pozna različne sorte mačeh, se bo strinjal, da so prav mačehe cvetlice, ki bi jim zlahka pripisali zmožnost, da izražajo osebnost s svojimi cvetovi.

 

Mačehe navadno sadimo septembra in oktobra

Najprimernejši čas za setev pa je od marca do junija in nato še septembra. Ugodna za rast mačeh so zmerno vlažna vrtna tla, obogatena s kompostom ali šoto, s katera dodajamo tudi preveč peščenim tlem. Lepo bodo uspevale v delni senci in tudi na soncu, ki pa ne sme biti premočno, saj lahko kaj hitro požge nežne cvetove.

Pri načrtovanju zasaditev pazimo, da ne bomo pretiravali v kombinaciji preveč različnih barv. Najlepše je, če bomo dali na eno mesto le malo barv, ki pa morajo biti usklajene, saj bo le tako njihova lepota prišla do polnega izraza.

Nega mačeh med rastjo

Pred sajenjem mačeh je dobro da tla pognojimo, hvaležne pa bodo še za kakšen odmerek tekočega gnojila tekom rasti. Ker mačeham ustrezajo vlažna tla, moramo predvsem v bolj sušnih dneh poskrbeti za redno zalivanje, vseeno pa pazimo, da zemlja ne bo preveč razmočena. Odcvetele cvetove redno odstranjujemo, tako da jih režemo jih čim bliže stebla. Tako rastlina ne bo koristila energije za tvorbo semena, temveč za nove cvetove.

Mačehe v koritih in posodah

Mačehe v korituV vrtu bodo mačehe najbolj prišle do izraza na obrobkih, v ospredju zimzelenega grmičevja in na gredicah. Kar vmes pa lahko postavimo tudi kakšno posodo z nasadom mačeh. Razen vrta pa mačehe lahko posadimo tudi v balkonska in okenska korita ter občudujemo njihove obraze kar iz tople sobe. V oktobru, ko počasi pospravljamo balkonske rože, nam mačehe lahko lepo popestrijo balkone in okna. Novost pri nas so viseče mačehe, ki obdajo viseče košare z bujnim cvetjem, še vedno pa so mačehe tudi ena izmed glavnih cvetlic za ureditev grobov.

Težave mačeh

Koreninska gniloba povzroči propadanje rastlin in je nevarna predvsem v slabo odcednih tleh. V takšnih primerih poskrbimo za izboljšanje tal že pred sajenjem, po sajenju pa površino preventivno zalijemo s fungicidom. V deževnih letih se rada pojavi listna pegavost in pa rja, ki povzročata deformacijo listov in kasneje celih rastlin. Nadležen škodljivec trips pa povzroča zakrnitev rastlin v rasti. Rastline, ki rastejo na sončnem in vročem mestu, kjer se tudi tla zelo hitro izsušijo, navadno obišče pršica.

Vir: http://www.kalia.si/http://www.rozeinvrt.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework