Siva plesen vrtnic (Botrytis cinerea)

sreda, 02 april 2014 13:22
(0 glasov)

Siva plesen vrtnic je ena od najpogostejših bolezni te grmovnice. Bolezen se lahko pojavlja vse leto, v kolikor je veliko dežja. Sicer pa je siva plesen najbolj nevarna v jeseni, ko so močne rose in večja količina padavin. 

Znaki bolezni: sivo plesen  lahko hitro prepoznamo. Na popkih ali cvetovih se v deževnem vremenu pojavijo rožnato rdečkaste ali belkaste pegice, ki se naglo širijo. V kolikor imamo svetle, bele ali nežno rožnate sorte so pegice rdečkaste. V primeru temnejše obarvanih cvetov pa so pegice belkaste. 

Zatiranje: redno odstranjevanje odcvetelih cvetov bolezen popolnoma prepreči, razen v primeru, da imamo kakšno posebej občutljivo sorto. Nekaj starejših sort je zelo občutljivih. Nekatere med njimi popolnoma prenehajo s cvetenjem zaradi sive plesni. Kljub temu, da rastlina nastavi številne popke, se ti ne odpro. 
V primeru občutljivih sort,  te škropimo s pripravkom Switch 62,5 WG. Sicer pa je potrebno redno skrbeti za varstvo pred boleznimi in škodljivci. 

Za boljšo odpornost rastlin jih nekajkrat poškropimo s pripravkom  Izvleček njivske preslice

Siva plesen pogosto napada sobne rastline, povzročajo pa jo glive. Vzrok bolezni je velika količina izstopajočih trosov V našem življenskem okolju ter dobri pogoji za njihov razvoj. Dejansko se trosi nahajajo povsod. Siva plesen je podobno kot pepelovka zelo resna grožnja za sobne rastline. Siva plesen napada vse rastline in seje resnično opustošenje. Škoda je tako velika, da nam zelo redko uspe rešiti rastline. Zato bi morale biti v vrtnih centrih rastline, namenjene za prodajo, redno in skrbno pregledane zaradi čim hitrejšega odkritja te bolezni. Velika količina trosov, ki se nahaja v zraku in zemlji, takoj napade rastline, ko ima ustrezne pogoje za razvoj.

Preventiva

V primeru sive plesne veljajo iste pravila ravnanja kot pri drugih boleznih, katere povzročajo glive. To pomeni, da je najbolj učinkovita preventiva, ne pa zdravljenje bolezni. Trosi gliv napadajo predvsem slabotne rastline, ki niso sposobne za obrambo. Vzrok takšnega stanja je ponavadi nepravilna nega rastlin. Ena od najbolj pogostih napak je preobilno zalivanje rastlin. Med hladno zimo, ko je malo sonca, moramo zmanjšati zalivanje rastlin. Uspešno ozdravljenje sivi plesni je nemogoče. Naprej odrežemo in odstranimo napadene dele rastline (v nobenem primeru jih kasneje ne uporabimo). Samo na tak način preprečimo daljši razvoj bolezni. Ostale dele rastline škropimo s posebnim sredstvom proti glivam, ki prepreči nadaljnji razvoj trosov. Škropljenje izvajamo v skladu z navodili, ki so napisani na embalaži. Če želimo doseči kar najboljši rezultat, moramo škropljenje nekajkrat ponoviti v kratkih časovnih razmikih. Paziti moramo, da upoštevamo obdobja, ko ne smemo uporabiti škropljenih rastlin, še posebej, če gre za rastline ali sadje, ki je namenjeno za prehrano.

Vir: http://roze.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework