Verbene - Magelana, Lanai, Tapien, Vepita

ponedeljek, 31 marec 2014 11:11
(0 glasov)

Večina vrst verben izvira iz Amerike, kjer njihova rastišča najdemo vse od Kanade do daljnega juga. Nekatere prvotne vrste so zelo visoke, redko razraščene in se ne morejo primerjati z vzgojenimi sortami, ki se prodajajo v vrtnarstvu.

Na vrtnariji jih imamo navadno na voljo v 4 serijah – Magelana, Lanai, Tapien in Vepita. Med seboj se razlikujejo po lastnostih, kot so velikost cvetov, način rasti ter oblika listov. Postavimo jih na sončne do polsončne lege. Ob pravilni oskrbi cvetijo celo poletje, vse do sredine jeseni.

Vedeti moramo, da so verbene nezahtevne rastline. Največ škode naredimo s prekomernih zalivanjem ter gnojenjem. Na odprtem prostoru rastlino gnojimo bolj poredko, zalijemo pa, ko je zemlja res izsušena. Drugače pa je v koritih, obešankah, itd, kjer pa se zemlja hitro izsuši in moramo poskrbeti za nekoliko več vlage.

Lanai serije so med vsemi verbenami najbolj viseče inprivabljajo metulje. Primerne tudi za nekoliko hladnejše lege terodporne proti plesni. Odlično se obnesejo v obešankah, prav tako pa jih lahko sadimo v gredice in korita. Barve v katerih jih imamo so roza, rdeča, modra in belo-roza.

Magelana se predstavlja z večjimi cvetovi. Po načinu rasti je kompaktna in polviseča, zaradi tega je odlična za okrasne posode in obešanke. Odlična značilnost je to, da ima cvetove razporejene po vsej rastlini, in ne samo po robovih. Cvetovi so v roza, rdeči, vijolični in beli barvi.

Tapien serije so pokrovne z deljenimi listi. Prekrijejo celotno površino, sploh če so posajene v skupinah. Priporočamo sajenje v grede, lahko pa tudi v obešanke, kamor vedno posadimo po 3 sadike. Te pokrovne verbene so ponavadi v rdeči, lila in vijolični barvi.

Vepita pa je novost leta 2011, v rdeči, beli in modro-beli barvi.Živahno se razraščajo. Zgodaj cvetijo, cvetovi pa so še nekoliko večji tudi od Magelana serije.

Verbene se od večine enoletnic še najboljše obnesejo na odprtem. K temu, da jih ni potrebno pogosto zalivati pa pripomore še značilnost, da iz stebla poženejo koreninice, katere še dodatno pomagajo črpati vodo.

 

Vir: http://www.vrtnarstvostanonik.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework