Sajenje balkonskih rastlin

ponedeljek, 11 april 2016 00:00
(0 glasov)
Za sajenje izberemo zaboj ali lonec z drenažno odprtino, skozi katero bo odtekala odvečna voda, s čimer bo preprečeno gnitje korenin. Priljubljeni so tudi zaboji z vodno rezervo, saj nam prihranijo marsikatero uro, ki bo jo sicer porabili za zalivanje.

Balkonske rastline lahko sadimo v zemljo za pelargonije, ki je primerna za presajanje, sajenje ter nadaljnjo vzgojo vseh vrst pelargonij ter ostalih balkonskih rastlin. Struktura substrata in vsebnost gnojil omogočata dober razvoj korenin, močne in zdrave liste ter dolgotrajno cvetenje. Za sajenje lahko uporabimo tudi zemljo za lončnice, kateri primešamo ustrezno količino gnojila. 

Dno posode zapolnimo z drenažnim materialom, na primer glinoporom, nato pa posodo približno do polovice napolnimo z zemljo, kateri smo dodali dolgo delujoče gnojilo. 
Rastline potegnemo iz lončka, v katerem smo jih kupili in jih položimo na zemljo ter narahlo potisnemo navzdol. Zemljo dodamo še do višine dva centimetra pod robom lončka ali korita in zalijemo.

Rastlin ne smemo prehitro postaviti na prosto, saj nas spomladi še lahko presenetijo nizke nočne temperature. Zato jih imamo prve dni v zavetju, prekrite z vrtno tkanino ali pa jih hranimo v zaprtem, svetlem in ne prevročem prostoru.

Gnojenje bakonskih rastlin

Pri sajenju balkonskih rastlin zemlji primešamo Valentin gnojilo z dolgotrajnim delovanjem za balkonske rastline. Gnojilo je primerno tako za zelene in cvetoče rastline na balkonih in terasah, kot tudi za enoletnice in vrtnice na prostem. 

 

 
gnojilo_za_balkonske_rastline_1kg
Značilnost tega gnojila so obložene granule, zaradi česar se elementi sproščajo postopoma, kar preprečuje pregnojenje. Po 4-6 mesecih (odvisno od temperature) se gnojilo popolnoma raztopi  in v zemlji ostanejo samo ovoji, katere mikroorganizmi sčasoma razgradijo.

 

Gnojilo deluje 4-6 mesecev, kasneje lahko dognojujemo s polovičnim odmerkom tekočega gnojila. Če nismo uporabili gnojila z dolgotrajnim delovanjem, gnojimo balkonske rastline prvič šele dva do tri tedne po sajenju.

Doziranje gnojila:

  • za liter zemlje porabimo okoli 5 g gnojila z dolgotrajnim delovanjem;
  • za zabojčke: 100-140 g na meter dolžine;
  • za posode: 
    - premer do 40 cm: 60-80 g;
    - premer do 50 cm: 100-120 g;
    - premer do 60 cm: največ 200 g.
  • vrtnicam in ostalim enoletnicam dodamo okoli 60 g/m2; gnojilo potresemo okoli rastlin in narahlo vdelamo v tla.

 

Nekaj predlogov kombinacij balkonskih rož za sončno lego

VERBENA + SIVI AFRIŠKI SMILJ
SUHA ROŽA + BRŠLJANKA ali DIASCIJA
GAZANIJA + SIVI AFRIŠKI SMILJ
GAZANIJA + HELIOTROP
SANVITALIJA + VERBENA
PELARGONIJA + RUMENA ZAJČJA DETELJICA ali MOLJEVKA

Nekaj predlogov kombinacij balkonskih rož za senčno lego

VODENKE + LISASTA MRTVA KOPRIVA
GOMOLJNE BEGONIJE + LOTUS ali BRAHIKOMA
GOMOLJNE BEGONIJE + LISASTA MRTVA KOPRIVA
FUKSIJE (posamične ali z GOMOLJNO BEGONIJO)

Andreja Tomšič

Vir: http://www.kalia.si/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework