Begonije

torek, 02 april 2013 14:58
(1 glas)

Gomoljasta begonija - Begonia tuberosa je zelo obilno cvetoča rastlina, ki jo lahko gojimo v vrtu, na balkonu, terasi in v stanovanju.

begonija-malaGomoljasta begonija se zaradi mnogih križanj zelo razlikuje v višini, obliki in barvi cvetov od prvotne rastline, ki raste v naravi.
Gomoljasta begonija prihaja iz tropskih gozdov Azije in subtropskih območij osrednje in južne Amerike. Pripada družini Begoniaceae - begonijevk.

Velikost: zraste od 30 do 40 centimetrov v višino. Rastlina ima debele okroglaste stebelne gomolje. Stebla so pokončna, mehka in mesnata, listi pa premenjalni, pecljati, temno zeleni in nesorazmerni. Gomoljasta begonija ima posamične nevrstnate ali vrstnate cvetove v različnih barvah. Najbolj pogosto so cvetovi beli, rumeni, oranžni ali rdeči.

Čas cvetenja: od poletja do jeseni.

Vonj: ne dišijo.

Življenjska doba: če bomo prezimili gomolje v suhem prostoru, zaščitenem pred mrazom, lahko gomoljasta begonija živi veliko let.

Težavnost oskrbe: ni zahtevna. Zagotoviti ji moramo polsenčen ali sončen prostor zaščiten pred dežjem. Neposredno sonce slabo prenaša.

Nasveti za gojenje

Preden kupimo: pazimo, da ima rastlina zdrave liste.

Kdaj jo kupimo: gomolje kupujemo v marcu, cvetoče rastline pa v maju.

Temperatura: gomolji klijejo pri temperaturi od 20 do 25°C. Rastline postavimo na prosto šele v juniju.

Svetloba: na njen razvoj slabo vplivajo neposredni sončni žarki in presuh zrak.

Vlažnost zraka: ne potrebuje vlaženja.

Postavitev: zelo so primerne za gojenje v lončkih. Lahko jih posadimo posamezno ali v skupinah na balkon ali teraso.

Zalivanje: v bolj toplem obdobju jo zalivamo pogosto z mehko vodo (v obdobju cvetenja enkrat na teden), vendar ne preveč izdatno. Proti koncu cvetenja zmanjšamo zalivanje in ko listi porumenijo, je ne zalivamo več. Kasneje vzamemo gomolje iz zemlje in jih posušimo na zraku. Ko se gomolji posušijo, jih zakopljemo v pesek in spravimo v suh in svež prostor, ki pa ne sme biti preveč hladen.

Gnojenje: v obdobju cvetenja jo gnojimo enkrat na teden.

Vrsta zemlje: zahteva prhlično zemljo, bogato s hranilnimi snovmi. Najbolj ustrezna je mešanica navadne cvetlične zemlje z šoto in mivko.

Presajanje: z leti jo presajamo bolj redko.

Razmnoževanje: spomladi z delitvijo gomoljev. Vsak del mora imeti vsaj en dobro razvit popek. Lahko jo razmnožujemo tudi s semeni.

Obrezovanje: ne obrezujemo.

Bolezni in drugi problemi

Mokar: zelo hitro se širi in lahko napade večje skupine rastlin. Razvoj te glive povzroča zelo suh zrak, zato moramo med poletjem rastline pogosto zalivati. Mokarja uničujemo z uporabo fungicida, ki ga uporabljamo za vrtnice.

Gnitje gomoljev: med shranjevanjem pozimi ga povzroča prisotnost bakterij in gliv. Napadena mesta moramo odrezati in ostalim gomoljem zagotoviti suh prostor za prezimitev.

Uši: lahko jih odstranimo s curkom mlačne vode in uporabo ustreznega kemičnega sredstva.

Vir: http://roze.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework