Fuksije

torek, 26 marec 2013 11:31
(0 glasov)

Fuksija je znamenje poletja.

fuksije na okenski policiNjene rahlo povešeni rdeče beli zvončki so vidni povsod: na terasah, v balkonski koritih in na oknih. Fuksije v obliki drevesca niso izjema. V Andih so fuksije življenjskega pomena za kolibrije, ki obožujejo njihov nektar, spotoma pa tudi oprašijo cvetove. To čudovito igro med ptico in rastlino spodbudi oblika in barva cvetov. Fuksije so najrazličnejših barv in oblik.
Fuksija prihaja iz Južne in Srednje Amerike, raste tudi v Novi Zelandiji in pripada družini Onagraceae - svetlinovk.

Lastnosti

Velikost: obstajajo v skoraj vseh velikostih in oblikah na primer kot nizke lončnice ali tudi kot majhne drevesca. Listi so jajčaste do suličaste oblike, premenjalni ali včasih v vretencih po trije, celi ali bolj nazobčani. Njeni cvetovi so posamični ali združeni v končne grozde, pokončne ali viseče in ponavadi v rdečo vijoličastih odtenkih.

Čas cvetenja: od konca aprila do začetka oktobra.

Vonj: rahlo dišijo.

Življenjska doba: lahko živi veliko let.

Težavnost oskrbe: lahka za gojenje, če se nahaja na ustreznem mestu: rahli senci in hladu.

Nasveti za gojenje

Preden kupimo: fuksije se ponavadi prodajajo spomladi, ko imajo veliko cvetličnih popkov. Vsi deli rastline morajo biti sveži in sočni. Stebla s cvetovi ne smejo biti uvenela ali odpadati. Paziti moramo da rastlina ni napadena z škodljivci.

Kdaj jo kupimo: spomladi.

Temperatura: hladno ali povprečno toplo, temperatura nad 21°C rastlini škoduje. Za prezimovanje potrebuje 6 do 10°C. Nekatere vrste so odporne na mraz.

Svetloba: najbolj lepa je, ko stoji v rahli senci z malo večjo vlažnostjo zraka.

Vlažnost zraka: v obdobju rasti liste občasno škropimo.

Postavitev: v rahli senci na terasah, balkonih ali na oknu.

Zalivanje: med poletjem pogosto zalivamo, skoraj vsak dan. Prst mora biti stalno vlažna. Pozimi jih zalivamo bolj skopo.

Gnojenje: od maja do junija enkrat na teden.

Vrsta zemlje: zadošča navadna cvetlična zemlja, ki ji lahko dodamo malo mivke.

Presajanje: presajamo v marcu v ne prevelike posode.

Razmnoževanje: fuksije razmnožujemo s stebelnimi potaknjenci, ki jih pripravimo spomladi ali poleti. Zelene potaknjence obrežemo med poletjem (4 do 5 centimetrov dolge), olesenele potaknjence pa šele spomladi. V vodi ali mešanici šote z mivko se hitro ukoreninijo. Preko sejanja dobimo nove sorte, a to traja zelo dolgo.

Obrezovanje: na začetku pomladi moramo rastline močno obrezati (glej spodaj), da dobimo bolj gosto rastlino.

Pomembno

Fuksije lahko posadimo tudi na vrtu. Okrog dvajset za mraz odpornih vrst in sort lahko ostane vse leto v tleh na prostem.

Bolezni in drugi problemi

Listi odpadajo med poletjem v obdobju rasti: rastlini ne ustreza temperatura, ima prehladno ali pretoplo.

Listi odpadajo pozimi: deloma je to naraven pojav. Če stebla nimajo listov, to pomeni, da je rastlini pretoplo, je v pretemnim prostoru ali jo preveč zalivamo.

Uši: se občasno pojavijo pod listi. Rastlino moramo vzeti stran in jo poškropiti z sredstvom proti ušem. Lahko poskusimo tudi s škropljenjem z raztopino vode z milom in alkoholom.

Rastlinjakov ščitkar: poškropimo s proti glivičnim sredstvom, kar moramo ponavljati nekajkrat s tedenskimi premori.

odpadajo cvetni popki: nepravilno zalivanje (preveč ali premalo). Drugi vzroki so še, da je pretemno ali prevroče, ter neprestano prestavljamo lonček iz enega mesta na drugo.

Revno cvetenje: vzrokov je več. Predvsem se skrajša cvetenje, če je rastlina pozimi na toplem in jo preveč zalivamo. Tudi pomanjkanje svetlobe, vode ali hranilnih snovi v obdobju rasti zmanjša cvetenje.

Rjave pike z rumenim robom na listih: listna pegavost, ki jo vzpodbudi prepogoste zalivanje, ko je hladno.

Fuksija med letom


Februar
Malo več zalivamo, a ne gnojimo.

Marec - april
Na začetku marca, ko začenjajo rasti, jo lahko skrajšamo za eno tretjino in obrežemo, tako da naredimo zaželeno obliko. Obrezane dele lahko izkoristimo kot potaknjence. Počasi jo začnemo gnojiti.

Maj - junij
Začnemo jo obilno zalivati in gnojiti enkrat na teden. Rastline lahko postavimo ven.

Julij - avgust
Uvele cvetove vedno odstranimo, kar onemogoči izdelavo semena in vzpodbudi cvetenje. Lahko pripravimo sadike.

September - oktober
Rastline moramo dati notri, jih očistiti ovelih listov in ostale cvetove obrezati.

November - januar
Fuksije postavimo v hladen prostor in zmanjšamo zalivanje. Rastline so v obdobju mirovanja.

Oblika fuksije

Obrezovanje
Večino fuksij moramo obrezati, da dobimo lepo obliko, drugače rastline rastejo previsoko. Najbolj primeren čas za obrezovanje je pomlad. Preko celega leta lahko obrezujemo grde dolge mladike in jih uporabimo za razmnoževanje.

Oblikovanje drevesca
Izberemo pokončno sorto. Uporabimo ukoreninjen potaknjenec in ga pozimi postavimo na zelo svetel prostor. Odstranimo vršičke, ko doseže želeno višino. Pustimo, da se razvije 5 do 6 poganjkov, ki oblikujejo krošnjo. Odstranimo liste na glavnem steblu. Posebej lepo izgledajo drevesca izdelana iz povešenih sort fuksij.

Lahko podvezujemo
Enako pomembno kot obrezovanje je tudi podvezovanje fuksij. Veliko rastlin ima takšno količino cvetov, da jih s težavo dvigne. V tem primeru vtaknemo palčico v lonček in ob njega podvežemo bolj težke vejice.

Široka lestvica barv

Fuksije pritegnejo našo pozornost z njihovo obliko in barvo cvetov. Pri večini vrst fuksij je zunanja stran cvetov kričeče rdeče ali rožnato obarvana. V cvet podaljšana čaša in čašni listi imajo zelo kontrastno barvo v primerjavi z venčnimi listi, ki visijo navzdol. Prašniki in pestič štrlijo iz cveta.

Dež škoduje cvetovom
Pri neustreznih vremenskih pogojih, to je bolj dolgo trajajočih deževjih ali plohah, bo bolje, če fuksije damo pod streho. Ko kupimo fuksije v zgodnji pomladi in jih damo neposredno iz rastlinjaka v segreto stanovanje, se lahko zgodi, da rastlina izgubi vse cvetlične popke.

Vir: http://roze.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework