Kalia svetuje: Kupovanje in izbira balkonskih rastlin

petek, 06 marec 2015 09:48
(0 glasov)
Ponudba balkonskih rastlin je iz leta v leto večja, izbira rastlin pa zato nekoliko težja. Med mnogimi lepimi rastlinami je težko izbrati najlepšo in najprimernejšo. Včasih se zgodi, da izbrana cvetlica ni navdušena nad soncem, senco, vetrom, dežjem... Sčasoma dobimo izkušnje, odkrijemo pa tudi »zmagovalno kombinacijo« za svoj dom.

 

 


Od lege do fasade in cvetlic na gredi...

Zlasti na podeželju želimo z okenskimi in balkonskimi rastlinami ohraniti »vaškost«. Tja bomo vsekakor posadili dobro znane pelargonije bršljanke in zonalke, viseče nageljne, petunije, begonije, vodenke, fuksije itd. Seveda jim lahko dodamo še kakšno cvetlico iz novejšega časa, na primer rumeno zajčjo deteljico, brahikomo, bakopo, diascijo itd., ki krasijo z majhnimi cvetovi. Tudi lepotice listja pridejo v poštev. Med njimi se je najbolj razširila navadna moljevka, ki pa rada prevzame vodilno mesto. Poganjke, ki želijo prerasti sosednje rastline, sproti porežemo.

Kombinacije rastlin

Pri izbiri rastlin se ne oziramo le na lego balkona oziroma okna, čeprav je ta izredno pomembna. V senci uspevajo druge rastline kot na soncu. Nekaterim ne prija dež in so rade v zavetju. Zlasti cvetlice z dvojimi cvetovi nimajo rade dežja. A sčasoma se bomo navadili, da so mnoge lahko tudi na prostem. Ste že občudovali begonije, lantano, različne trave, sladki krompir (batate), koleus, verbene, grmaste marjete, vodenke, rumeno zajčjo deteljico, bidens, afriški smilj, indijansko meto, črno koprivo, čokoladno deteljico, cigaretko ali kufejo, visečo kapucinko, viseči slak, tunbergijo, fuksijo itd. na gredicah ali v prostornih posodah, proč od varnega zavetja? Ko določimo rastline, ki jim bodo naša okna in balkoni všeč, naredimo še korak naprej. Določimo barvo cvetja in tudi število najrazličnejših posod (korita, sklede, viseče košare). V mestnem okolju in strnjenih naseljih so zasaditve bolj »svobodne«. Torej bomo uživali v iskanju pisanih kombinacij, ki jih bodo ustvarile cvetoče in strukturne rastline.
Dodamo lahko tudi kakšno vrtnino ali dišavnico, na primer kodrolistni ohrovt z rdečimi listi, škrlatno baziliko in barvito blitvo. Ta je zanimiva zaradi oranžnih, rumenih in rdečih listnih pecljev. Ne pozabimo, da so tudi timijani in žajblji barviti, a jim raje kot v koritu namenimo prostor v loncu, ki ga postavimo na teraso ali pred vhod v hišo.

Barve balkonskega cvetja

Cvetlice na oknih in balkonih naj bodo barvno povezane z okolico hiše, ujemajo pa naj se tudi z barvo fasade. Pri tem ni pomembno, da se balkoni šibijo pod težo cvetja. Nasprotno, urejen vrt, na katerem ne manjka okrasnega drevja in grmovnic, tudi ne gredic s trajnicami, potrebuje le še malo cvetja. Pisane zasaditve okenskih in balkonskih rastlin so le »pika na i«. Če v polsenci cvetijo modre hortenzije, ki se lepo ujemajo z rumeno fasado, bomo okna zasadili z modrimi in rdečimi cvetlicami. Izbrali bi lahko modro torenijo in rdečo bršljanko, ali pa modro lobelijo in rdečo begonijo, brahikomo in rdečo verbeno itd. Seveda so to le ene od številnih možnosti, ki govorijo o tem, da se vrt ne konča na gredici, pač pa na okenski polici. Rumeno hišo lepo popestrijo tudi rdeči cvetovi. Sicer je pa tako, da se barve, ki gredo skupaj v vsakodnevnem življenju, dobro ujamejo tudi na vrtu. Zelenkasto fasado popestrijo oranžni cvetovi, pa tudi rdeči. Odločiti se moramo za ene ali za druge. Modro obarvana hiša privablja rumeno barvo, a nič manj rdečo. Bela je dobra podlaga za vse barve. Siva fasada je dolgočasna, če je ne poživimo z rumeno, oranžno ali rdečo. Skratka, z živahnimi cvetovi. Seveda pa se na gredici s trajnicami od pomladi do jeseni zvrstijo različne cvetlice. Prav zato se je včasih težko odločiti, katerim bo v barvno podporo zasaditev v okenskem koritu. A če upoštevamo barvo fasade, je odločitev že lažja.

Balkonov ni treba skrivati pod rožami

Balkonov ni treba skrivati pod rožami, lahko pa jim dodamo nekaj korit, ki njihovo lepoto le še poudarijo in jih povežejo z gredicami pod njimi. Če se odločimo za mešane zasaditve, v katerih verjetno ne bo manjkalo strukturnih rastlin, ki krasijo z barvitimi listi in obliko rasti, so lahko korita tudi skupaj. Bomo oblikovali eno ali tri take skupine? Odvisno od velikosti balkona. Seveda pa lahko korita tudi razmaknemo. Postavimo jih približno pol metra narazen. Kadar se odločimo samo za surfinije ali bršljanke, korita razmaknemo. Ponekod pa se balkoni kar šibijo pod cvetjem. Seveda je pogled na cvetočo »eskplozijo« lep, čudovit, enkraten. Jasno nam je, da nekdo očitno z največjo predanostjo skrbi za rože. Tak balkon je središče, ki preusmeri poglede z vrta na cvetoča korita. Vendar to ni pravilo, ki bi mu morali slediti. Zlasti ne, če imamo premalo časa za oskrbo. Balkonske rastline zahtevajo redno zalivanje, dognojevanje, nekatere pa tudi odstranjevanje odcvetelih cvetov. Potem so tukaj še listne uši, pršice, plesni, bela mušica, tripsi, listni zavrtači itd. Tudi iz teh razlogov pred nakupom dobro premislimo, katere rastline bomo izbrali. Če so pri hiši majhni otroci, verjetno ne bomo uporabljali kemičnih pripravkov proti boleznim in škodljivcem. Torej moramo izbrati cvetlice, ki imajo malo težav. Zdaj je že vsem jasno, da tem pogojem ne ustrezajo surfinije. Lepe, kot so, razveseljujejo le tiste, ki se jim posvetijo in jih skrbno negujejo. Tudi škropiti jih je treba. 

Zasaditve v loncu

Zraven oken in balkonov si želimo tudi lepo zasaditev v loncu, prostorni skledi, skratka v posodi na terasi ali pred vhodom v hišo. Zadnje čase so zelo priljubljene tudi okrasne trave. Spominjam se vrta s preprosto, a neverjetno učinkovito kombinacijo: v eni posodi so cvetele rdeče verbene, ki jih je z modrimi listi spodbujala čudovita trava, siva bilnica, v drugi posodi. Za »piko na i« je nedaleč stran na gredici uspevala enaka druščina: siva bilnica in rdeča verbena... Ko zasajamo posode ob vhodih ali kje drugje, se raje odločimo za manjše število večjih, kot pa za večje število manjših posod. Čudovita druščina v loncih so tudi mediteranske rastline. Velik lonec z modro cvetočo sivko, ki ji dela družbo rdeče cvetoča sončna fuksija v drugem loncu, nekaj lončkov okrasnega timijana, lonec visečega ali rožmarina in za nameček še santolina! Namesto rdeče sončne fuksije, lahko izberemo tudi rdečo marjetko na deblu ali pa v naravni obliki. Kaj bi hoteli več? Santolina bo s svojim vonjem odganjala komarje, da bo mediteranski kotiček kar se da miren. Kdor hoče še več, lahko posadi v lonec tudi oljko! Čisto pravo oljko!

Vir:http://www.kalia.si/, Magda Ažbe

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework