Prispevki filtrirani po datumu: sreda, 23 september 2015
"Zaradi slabega vonja v pomivalnem stroju, ki ga imam na vikendu, sem za nasvet po telefonu prosila serviserja. Ta me je poučil, da ni dovolj samo redno čiščenje filtrov, saj vsak stroj zahteva tudi občasno generalno čiščenje notranjosti. Kaj svetujete vi?"

Serviser je pravilno svetoval, redno čiščenje filtrov je potrebno, a ne zadošča. Občasno je treba intenzivno prečistiti tudi notranjost. V zaprtih vlažnih predelih obstaja verjetnost za razvoji mikroorganizmov, med katere prištevamo tudi plesen. Pojava s prostim očesom sprva ne opazimo, ga pa zavohamo. Ugodni pogoji za nastanek plesni so tako v pomivalnem kot tudi v pralnem stroju, če ju nekaj časa ne uporabljamo. Razvijejo pa se lahko tudi v strojih, ki so redno v uporabi, če pomivamo (peremo) pri nižji temperaturi, saj mikroorganizme uniči šele višja temperatura (vsaj 60 °C).

Kako se torej lotiti čiščenja pomivalnega stroja? Najprej moramo očistiti ročici za pršenje. Pri večini strojev je dostop do njih razmeroma enostaven in prav tako snemanje, postopek naj bi bil opisan v navodilih za uporabo. Iz ročic je treba odstraniti vse tujke, ki so se morda zagozdili v odprtinah (nasvet: odličen pomočnik pri tem opravilu so zobotrebci). Ročici dobro speremo pod tekočo vodo in ponovno vstavimo.

Pogostost čiščenja je odvisna od načina uporabe stroja: od izbire programov in pogostosti pomivanja, priporočljivo pa je generalko opraviti vsaj dva do trikrat letno.

Notranjost nato očistimo s posebnim sredstvom za čiščenje pomivalnih strojev, pri čemer vklopimo program z najvišjo temperaturo pomivanja. V kupljeni embalaži je količina, ki je namenjena za enkratno čiščenje. Čistilo je v plastenki in zaprto tako, da lahko pokrovček odvijemo in s tekočino omočimo krpo (najprimernejša je krpa iz mikrovlaken) in z njo še pred čiščenjem stroja temeljito obrišemo robove vrat, tesnila okoli vrat ter notranji rob stroja za vratno odprtino. Plast umazanije, ki se oprime teh mest, vedno znova preseneti. Nato pokrovček spet privijemo, z njega odstranimo varovalno folijo in plastenko, obrnjeno na glavo, postavimo v košaro za pribor, pri modelih s predalom za pribor pa v mrežo za posodo tako, da trdno stoji in je curki vode ne morejo prevrniti. Tekočina odlično očisti vse obloge in odstrani vse vonjave.

Vir: https://www.zps.si, Avtorica: Dušica Breskvar

Objavljeno v Nasveti
sreda, 23 september 2015 08:40

Prvi dan jeseni

Po temperaturah sodeč in tudi, če pogledamo skozi okno bi rekli, da je jesen tukaj. Najbrž bo glede na klimatsko stanje to tudi res, vendar koledarsko gledano pa je 23. september dan, ko se tudi uradno poslovimo od poletja in počasi zajadramo zimi naproti. Tako jesen kot tudi pomald si največkrat predstavljamo kot nekakšen prehod iz poletja v zimo oz. obratno in prav zaradi tega je to najlepši letni čas za marsikoga.

 

To je čas, ko se nam narava pokaže v vsem svojem blišču in barvah.  V vinorodnih pokrainah je to tudi čas trgatev, čas druženja, kostanjevih piknikov in izletov v naravo. Po drugi strani pa je to tudi čas številnih prehladov in smrkavih nosov, sploh če je prehod iz poletja v jesen dokaj “drastičen”. Tukaj mislim predvsem na velika temperaturna nihanja iz dneva v dan, ki smo jim priča tudi letos.

 

Ampak ponavadi se ob lepem jesenskem dnevu tudi prehlad hitro pozabi in se enostavno uživa v “blišču” jesenskega dne. Letos nas prvi jesenski dan ni tako pozitivno presenetil z lepim vremenom, je pa mogoče to napoved, da bo tudi zima kaj hitro tukaj.

Iz asteorološkega vidika gledano nastopi 1. jesenski dan na jesensko enakonočje. To je dan, ko sta noč in dan enako dolga. Pobudo pa začne počasi a vztrajno prevzemati noč, kar najbolj občutimo, ko pridemo domov iz šole oz. službe in je zunaj že tema.

Za na konec, naj vsem še zaželimo en lep 1. jesenski dan v letu 2015.

Vir: http://zelenik.net/

 

Objavljeno v Novice