Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 17 september 2015
Prireditev bo potekala v sklopu 15. F3ŽO v torek, 29. 9. ob 16.00 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.
 
Na prireditvi se bo v dveh urah zvrstilo dvanajst kulturnih skupin, med katerimi bodo nastopile folklorne skupine, pevci in pevke ljudskih pesmi ter godci ljudskih viž društev upokojencev. Nastopajoči bodo iz različnih krajev Slovenije, s čimer želimo prikazati bogastvo ter raznolikost slovenskega kulturnega prostora in izpostaviti vlogo starejših kot nosilcev znanj in vedenj o ljudskem izročilu. Prireditev bo povezovala članica Ana Godnik iz Komna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Predstavili se bodo:
 
1.       Kavški pevci DU Velenje
2.       Folklorna skupina »Spomin« DU Sevnica
3.       Skupina Leske in trio »Bo kar bo« DU Tržič
4.       Folklorna skupina DU Naklo
5.       Tamburaška skupina »Bisernica – veterani«
6.       Dramsko pevska skupina »Zarja« DU Ajdovščina
7.       Folklorna skupina »Val« Piran Senior
8.       Skupina Afrohtarji TD Krim
9.       Folklorna skupina TD Dolsko
10.     Vokalna skupina »Marice« DU Maribor center
11.     Folklorna skupina »Oštarija« DU Bočna
12.     Kvartet zvon DU Ribnica
13.     Folklorna skupina DU Naklo in Tamburaška skupina »Bisernica – veterani«
 
Program je pripravila Komisija za kulturo ZDUS. Vodja projekta je podpredsednik komisije Karol Pavlin.
 
Brezplačne vstopnice za ogled prireditve je možno rezervirati na kontakt:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
01/620 54 82 ali 051 656 532
 
Število prostih mest je omejeno. V kolikor trenutno ni na voljo prostih vstopnic, vas bomo uvrstili na čakalno listo in v primeru sprostitve mest o tem obvestili.
Objavljeno v Novice
S pestrim predfestivalskim dogajanjem se v Velenju pripravljajo na 26. Pikin festival – Največji otroški festival v Sloveniji bo potekal na temo Krog letnih časov – Pikina ambasadorka bo Katarina Čas

26. Pikin festival bo v Velenju potekal od 20. do 26. septembra, ko bo odprtih več kot 100 ustvarjalnih delavnic, več razstav, zvrstilo se bo 40 igranih, glasbenih in plesnih predstav, več kot 20 koncertov in drugih glasbenih nastopov, več športnih dogodkov, znanstvenih, tehničnih in naravoslovnih poskusov, ekoloških podukov, postavljeni bodo indijanski, taborniški in mednarodni kotiček, v Zeleni coni se bodo obiskovalci zbliževali z naravo, pridejo pa tudi gasilci, policisti in vojaki, ki bodo otroke spremljali na domišljijskih pustolovščinah in priklicali otroškega duha v odrasle na osrednjem prizorišču ob Velenjskem jezeru ter drugih lokacijah po mestu.

Najbolj zabaven, ustvarjalen, raziskovalen, poučen in tudi največji otroški festival v Sloveniji, ki s pestrim programom nudi kulturno vzgojo, izobraževanje in zabavo za vse generacije, privablja ves september, ko ga obišče sto tisoč ljudi. V Velenju Pika Nogavička že odpira razstave, vrti filme in vodi na planinske pohode. Pred dnevi je na Velenjskem gradu odprla fotografsko razstavo Otroci sveta, ki jo je postavil Iztok Bončina, danes bo v Knjižnici Velenje odprla še razstave Krog letnih časov ilustratorke Urške Stropnik Šonc, Pikino glasbeno potovanje skozi letne čase Vrtca Velenje, razstavo najljubših knjig častne pokroviteljice 26. Pikinega festivala Katarine Čas, v četrtek pa v Mladinskem centru Velenje še razstavo Moj planet domače ustvarjalke Kaje Flis.

Letos bodo otroci raziskovali značilnosti, zakonitosti, darove in nauke štirih letnih časov, ki bodo Pikino deželo v TRC Jezero odeli v barve, zvoke, tudi vonje. V ustvarjalnih delavnicah v veliki Pikini mestni hiši bodo odkrivali jesen in zimo, na otoku Taka-Tuka in v Gusarski trdnjavi pa jih bosta ogrela pomlad in poletje. Male Pike in Pikoti bodo v družbi Tomaža in Anice spoznavali običaje iz zakladnice kulturne dediščine, ciklus življenjskih obdobij ter široko umetniško področje. Sedem vodilnih umetniških zvrsti se na festivalu predstavlja v Umetniški ulici, kjer se nahajajo Glasbena, Knjižna, Lutkovna, Filmska, Plesna, Muzejska in Likovna četrt s predstavami, koncerti in predstavitvami inštrumentov, pravljicami, risankami, plesnimi točkami, zgodovinskimi zanimivostmi ter slikanjem in oblikovanjem gline. Travniki bodo posejani s športnimi poligoni, peskovniki in počivalnicami. V Zeleni coni bodo tudi indijanci, taborniki, Kraljestvo živali, drevo življenja in vile Zemljanke, bosa pot pa bo vodila na Pikino plažo, od koder izpluje Pikina Ladja. V Pikini deželi bo tudi cirkuška četrt, umetniška tržnica BazArt, mednarodni tabor Pod klobukom, vmes se bodo sprehajale žive lutke, v srcu Pikinega mesta pa bo vila Čira-Čara – kraj, ki mu ni para. Čuvajo jo Pikini gusarji, z verande pa bo vsak večer lahko noč zaželela navihana brihta oranžnih kitk in pisanih nogavic – Pika Nogavička.

Na petih festivalskih odrih v Pikini deželi ter v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega in Domu kulture v središču Velenja si bodo pegasti obiskovalci ogledovali lutkovne, igrane, plesne in glasbene predstave – od Groznega Gašperja, Svinjskega pastirja, Emila in detektivov, Zaljubljenega žabca do Sapramiške in Trnuljčice – ter poslušali koncerte Maraaye, Adija Smolarja, Anike Horvat ter Mance Špik, na zaključni slovesnosti, kjer bodo podelili tudi najvišja festivalska priznanja,  pa jih bo zabavala skupina Zmelkoow.

V sklopu Pikinega festivala tudi letos potekajo številni natečaji in tekmovanja, od fotografskega, filmskega, gasilskega, okrepljene pa so tudi športne vsebine – pridružite se lahko na Pikinem rolanju po mestu, supanju na Velenjskem jezeru, geocachingu, Pikini mini avanturi, Pikinem atletskem mitingu, družinskem kolesarjenju … Pika tudi letos vabi obiskovalce, da se ji pridružijo v dobrodelni akciji zbiranja sladkarij za prijatelje. V svojo družbo je tudi letos Pika povabila mlade prijatelje iz Sarajeva in Valjeva, v sklopu mednarodnega tabora Pod klobukom pa bo gostila tudi mlade iz Japonske in Azerbejdžana.

Poseben dan na letošnjem Pikinem festivalu bo zagotovo torek, 22. september, ko bo Velenje obiskala priljubljena igralka in voditeljica Katarina Čas, ki bo na večernem dogodku prejela tudi naziv Pikine ambasadorke.

Javni zavod Festival Velenje je 26. Pikin festival pripravil skupaj s soorganizatorji (Knjižnico Velenje, Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje, Mladinskim centrom Velenje, Muzejem Velenje in JSKD – OI Velenje in partnerji) pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje ter ob sodelovanju številnih društev in organizacij iz Velenja.

Vir: http://www.pikinfestival.si/

Objavljeno v Novice