Čas je za feferone

Feferoni so zanimivi tako zaradi svojega izgleda, kot zaradi okusa in občasno lahko prijetno popestrijo naš jedilnik. Tudi če nimamo vrta, si jih lahko vzgojimo - v lončku, koritu ali večji posodi, ki jih postavimo na balkon ali teraso. Feferoni so zanimivi tako zaradi svojega izgleda, kot zaradi okusa in občasno lahko prijetno popestrijo naš jedilnik. Tudi če nimamo vrta, si jih lahko vzgojimo - v lončku, koritu ali večji posodi, ki jih postavimo na balkon ali teraso.
ponedeljek, 11 april 2016 00:00
(0 glasov)

Če še niste poskušali gojiti feferonov, je mogoče čas, da se lotite tudi tega.

Na voljo so različne sorte številnih barv, od zelenih in rumenih, pa do rdečih, vijoličnih in celo črnih in tudi okusi obsegajo vse od sladkih, pa do »ubijalsko« pekočih. 

Vzgoja sadik

Feferone lahko vzgajamo tako na vrtni gredici, kot v lončku. S slednjim se lahko izognemo številnim težavam, ki so jih deležne rastline, ki rastejo na prostem in katerih ne marajo tudi feferoni: prehladna in prevlažna tla ter premočna izpostavljenost sončni pripeki.

Sicer pa je vzgoja feferonov zelo podobna vzgoji paprik, saj imajo radi veliko svetlobe in toploto. Z vzgojo sadik feferonov lahko pričnemo že v februarju, tako da v lonček z bogato prstjo, ki mora biti dovolj odcedna, posejemo 3-4 semena približno pol cm globoko. Za vznik je potrebna temperatura vsaj 21°C, kasneje, med rastjo sejančkov pa je lahko tudi nekoliko nižja. Ko mlade rastlinice dosežejo velikost 5 cm, jih posamično presadimo v lončke premera ca 8 cm, sadike pa spomladi, ko je zunaj že dovolj toplo, presadimo v vrt ali v večje posode, ki jih postavimo na prosto.

Še malo, pa bomo imeli pridelek

Med rastjo je pomembno, da pri zalivanju ne pretiravamo, paziti pa moramo tudi, da se prst ne izsuši. Predvsem moramo dovolj zalivati v času cvetenja in med začetno tvorbo plodov. Rastline gnojimo na dva tedna, z gnojilom za paradižnike, ki je bogato s kalijem. V vročem in sušnem obdobju je zalivanje pomembno zato, ker s tem preprečimo odpadanje nedozorelih plodov. Kot pri vseh vrtninah, bo tudi pri feferonih v času poletne pripeke koristno prekrivanje, lahko s slamo ali ostanki od košnje. Z njim pa moramo pričeti pravočasno, še preden se tla preveč izsušijo. Feferone v lončku poleti občasno tudi pršimo s postano vodo. S tem jim zagotovimo dovolj vlage, hkrati pa preprečimo tudi napad rdeče pršice, ki ima rada sušo.

Vroče, vroče ...

Feferone trgamo običajmo konec julija in v začetku avgusta. Zreli feferoni morajo biti gladki in sveteleči, za razliko od zgubanih in motnih nedozorelih. Če bomo zrele feferone pustili na rastlini še nekaj časa zatem, ko so že dozoreli, bodo tako postali še bolj pekoči ....

Plodove lahko uporabimo sveže ali pa jih posušimo, najbolje tako, da jih skupaj z rastlino obesimo v hladen in suh prostor.

... ali pa sladko

Komur pekoča hrana ni ravno najljubša, pa si vseeno želi vzgojiti svoje feferone, se lahko odloči za domačo sorto sladkih feferonov ferdi.

Vir:http://www.kalia.si/, Andreja Tomšič

 

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework