Vrtna opravila v januarju

torek, 02 januar 2018 12:00
(0 glasov)

V zimskem času zemljo na vrtu običajno pustimo pri miru, saj je še posebno občutljiva na mraz in zimske vremenske razmere.

Vendar pa imamo januarja in februarja na urniku nekatera druga vrtnarska opravila.

Ne hodite po travi

Bela zmrzal ali sneg sta na videz prekrasna stvar, vendar nikoli ne smete hoditi čez travnik, dokler ni odtajan, saj boste pustili črne odtise na zelenici. Prevelika telesna teža namreč zlahka zlomi občutljivo travo, ujeto v plast ledu oziroma snega. Priporočamo vam, da zato po travi v zimskem času vedno hodite le s krpljami za hojo po snegu.

Popazite na ptice

Redno polnite in čistite ptičjo krmilnico, ki ste jo obesili na višje ležečo drevesno vejo. Golobi lahko pozimi naredijo veliko škode, ko pticam primanjkuje hrane, zaradi česar bodite še posebno pozorni prav nanje. Če ste ponosni lastnik ribnika, vanj pred zmrzaljo vrzite gumijasto žogo, tako da vam ne bo treba delati luknjo za zrak v led, ko ribnik zamrzne.

Pospravite vrtno lopo

Slabo vreme in temačni večeri so kot nalašč za pospravljanje vrtne lope, v kateri presajate rastline in shranjujete orodje in druge vrtne pripomočke in opremo. Začnite z urejanjem orodja, ki potrebuje ostrenje. Orodje nabrusite in tehnično preglejte še kosilnico in druge naprave, ki potrebujejo redni servis. Preglejte staro seme in ga razporedite v organiziran sistem.

Vzdrževanje rastlinjaka

Če se okolica vašega doma ponaša z zimskim rastlinjakom, ga očistite umazanije in pospravite vse rastline in opremo. Da boste pregnali zimske škodljive, ki lahko napadejo rastline, posebno pozornost namenite čiščenju tal in polic z rastlinami.

Počakajte s sajenjem

Kadar čebulice, ki ste jih čez zimo pospravili v zaprte prostore, že kažejo prve znake rasti, bodite previdni, da jih v prst zaradi mraza ne posadite prehitro. Najbolje je, če jih počasi aklimatizirate in privadite tako, da jih najprej postavite na teraso, verando ali v gospodarsko poslopje – pri tem pa pazite, da se med razvijanjem ne pregrevajo, saj tako znižate končno število brstov. 

Zelenjavni vrt

Za pridelovanje zelenjave v domačem vrtu izbiramo rane in pozne sorte (slednje potrebujejo za razvoj daljši čas) ter si tako zagotovimo svežo zelenjavo z vrta vse od zgodnje pomladi pa tja do zime. Gredico v vrtu lahko namenimo tudi vzgoji krompirja za domače potrebe - na primer kifelčarja, ki bo popestril majske piknike.

Če imamo prostor, vključimo v zelenjavni vrt tudi toplo gredo in kompostni kup. S prvo si bomo zagotovili prostor za čim bolj zgodnjo vzgojo sadik zelenjave in cvetlic, z drugim pa vir naravnega gnojila.

Trata in okrasne rastline na prostem

Trato lahko gnojimo kar preko snežne odeje, saj bodo s snegom, ki se bo kasneje topil, v tla pronicala tudi hranila. Po obilnih snežnih padavinah skidamo sneg z delov trate, ki jih pogosto uporabljamo, da se pod stisnjenim snegom zaradi pomanjkanja zraka ne razvije snežna plesen. V zimah brez snega in z nevarnostjo močne zmrzali naknadno zaščitimo trajnice, rododendrone in vrtnice. Dobra je plast šote, ki je tudi zračna.

Lončnice

Praznične lončnice bomo še naprej negovali, saj nam lahko lepšajo dom še dolgo v zimo. V ospredje pa bomo morda dali orhidejo, ki smo jo dobili za darilo ...

Sadni vrt

Ob napovedih močnega sneženja podpremo najbolj izpostavljene veje, po sneženju pa z najbolj obteženih previdno stresimo sneg.

Orodje za obrezovanje bomo potrebovali v februarju, že zdaj pa preglejmo starega in po potrebi kupimo novega. Poleg dobrih škarij za obrezovanje, je pomembna tudi žaga, za rezanje debelejših vej. Pri obrezovanju moramo paziti, da je obrezana površina čimbolj gladka, saj se bo tako tudi hitreje zacelila.

Če smo imeli v prejšnjem letu težave s škodljivci in boleznimi, si naredimo škropilni koledar s podatki o času škropljenja določenih sadnih vrst in ustreznih pripravkih. Za pomoč lahko vprašamo tudi strokovnjake v kmetijskh apotekah vrtnih centrov Kalia.

Redno pregledujmo shrambe in kleti z vskladiščenim sadjem in gnile plodove odstranimo. Z gnilimi jabolki postrežemo kosom.

Vir: http://www.kalia.sihttp://mojdom.dnevnik.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework