Vrtna opravila v oktobru

sreda, 05 oktober 2016 00:00
(0 glasov)
Jesen nas je že pozdravila in prav je, da se pripravimo na hladnejše in krajše dneve.

 

Poskrbimo za ozimnico in ne pozabimo na pomladni vrt ter posadimo zanimive okrasne čebulnice.

Okras balkonov, teras in vrta 

Ko pospravimo bujno cvetje z balkonskih in okenskih polic, te nenadoma postanejo puste. Ni treba, da takšne ostanejo vse do pomladi, temveč si omislimo jesensko zasaditev. V zaboje in okrasne posode posadimo jesensko vresje, ki ga kombiniramo z nizkim borom, mačehami, ki bodo cvetele še dolgo v jesen in bršljanom. Lepe kombinacije ustvarimo tudi s krizantemami, ki že vrsto let niso le cvetlice za na grob.

Zdaj je pravi čas za sajenje vrtnic, okrasnega grmičevja in žive meje. Slednjo sadimo v eno ali dve vrsti, v vsakem primeru pa je bolje posaditi več rastlin, kot premalo. Grme po sajenju obrežemo za tretjino do polovico, vrtnice pa za četrtino in pod njimi

prekrijemo tla, na primer s šoto, da mlade korenine zaščitimo pred mrazom. 

Vrtna trata

Da bo trata pričakala pomlad lepa in zdrava, jo v oktobru prezračimo. Zadnjič jo pokosimo čim kasneje, da ne bo zime pričakala preveč bujna. S trate odstranimo tudi vse odpadlo listje z dreves ter gnile in črvive odpadle plodove.

Sadni vrt

Drevje zaščitimo pred škodljivci, ki se vzpenjajo po deblu in iščejo zavetje pred zimo v krošnji dreves.  Pot jim bomo preprečili z ovijanjem debel z lepljivimi trakovi.

Hrano si pozimi v našem sadovnjaku išče tudi divjad, posebej če imamo vrt v bližini gozda. Zato debla dreves ovijemo s koruznico, slamo ali valovito lepenko, lahko pa uporabimo tudi odvračalna sredstva, ki imajo divjadi neprijeten vonj. Dobimo jih v kmetijski apoteki.

Zelenjavni vrt

Cel oktober je še čas za sajenje čebulčka majski srebrnjak in holandska rumena ter jesenskega česna. Prav tako lahko sadimo tudi rabarbaro.

Zelenjavo, ki bo prezimila zunaj, moramo zaščititi pred mrazom, za kar uporabimo smrekove veje, še boljša pa je zimska agrokoprena, ki posevku zagotavlja tudi dovolj svetlobe. Blitvo osipamo, da bomo imeli spomladi bolj zgoden pridelek, med por natrosimo šoto, ohrovt pa pustimo kar zmrzniti, saj bo tako imel boljši okus.

Dokler zemlja ne zmrzne je tudi še čas za prekopavanje. Gredice, ki jih bomo prekopali ali zemljo na njih le obrnili z vilami, moramo tudi založno pognojiti. Uporabimo kompost ali hlevski gnoj, vendar slednjega ne na gredicah, kjer bomo naslednje leto gojili korenovke. Primerna so tudi kupljena organska gnojila ali NPK mineralna gnojila z malo dušika

V kleti

V klet v vlažen pesek presadimo cvetačo, endivijo in belušno zeleno, shranimo pa tudi korenine peteršilja, hrena in pastinaka, gomolje zelene ter kolerabico. Pri vlaganju rastlin v zabojčke pazimo na zadostne razmake med rastlinami, sicer lahko pride do gnitja.

 

Vir: http://www.kalia.si

Andreja Tomšič

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework