Jesen na vrtu

sreda, 02 november 2016 00:00
(0 glasov)
Zlata in pa tudi mokra jesen prihaja v naše domove in na vrtove. Ste prepričani, da ste na vrtu postorili prav vse, da bo prihodnje leto še bolj zeleno in rodovitno? Vabimo vas, da še enkrat preletite seznam jesenskih vrtnih opravil in preverite, če morebiti niste na katerega od njih pozabili.

1. Zbiranje listja

Odpadlo listje je v vašem vrtu dragocenejše kot si mislite, iz njega namreč lahko z minimalnim delom ustvarjate čudovit, hranilen kompost. Listje sproti grabite s temu namenjenimi lahkimi grabljami in ga odnašajte na kompostni kup.

Če slednjega nimate, bo namenu ravno tako dobro služil žičnat zaboj oziroma kletka - preprosto jo lahko izdelate iz žičnate mreže za ograje ali kokošnjake in štirih stebričkov. Z vilami kup vsak teden obrnite in premešajte, da ga bo doseglo dovolj zraka.

2. Odstranjevanje odmrlih vej

Odmrle veje so bolj krhke od živih, zato se bodo ob zimski zmrzali, snegu in vetru hitreje zlomile. Ob tem lahko poškodujejo ostanek rastline, ali pa (če gre za večje drevo) celo vaše premoženje. Če imate na vrtu večje drevo s suhimi vejami, za njihovo odstranitev pokličite strokovnjake, manjših pa se lahko lotite sami, s škarjami ali žago.

3. Sajenje grmovnic

Jesen, ko se rastna doba konča, je pravi čas za sajenje in presajanje grmovnic. Skopljite jamo v dvakratnem premeru koreninske osnove in malenkost plitvejšo od višine koreninske osnove.

Namestite korenine grmovnice v kamo in poskrbite, da vrh koreninske osnove ostane na nivoju okoliške zemlje (in ne nižje v sadilni jami). Napolnite jamo z zemljo, zalijte in ko se zemlja posede, dodajte zemljo do vrha koreninske osnove.

Pozor: prsti okoli grma ne tlačite z nogo, prst pa nato zastrite z lesnimi okruški ali lubjem.

4. Zračenje trate

Če se ob močnejšem deževju na vaši trati naredijo luže vode, je čas, da prerahljate zbito zemljo. Tako bodo namreč korenine laže dosegle voda in hranilne snovi.

Za zračenje manjše trate, na primer v atriju, bo dovolj prebadanje z vrtnimi vilami, za večje površine pa si omislite motorni prezračevalnik. Naprava je videti nekako tako kot motorna kosilnica.

Da bi se izognili nakupu, lahko povprašate v vrtnih centrih, saj nekateri ponujajo možnost izposoje.

5. Gnojenje trate

V poznem poletju izdatno gnojenje ni priporočljivo, saj z njim spodbudimo trajnice k razvoju novih listov ob nepravem času. To pa ne velja za trato, saj njene korenine rastejo tudi takrat, ko se temperatura zemlje spusti na okoli 4 stopinje celzija.

Zato je zdaj čas, da svojo trato izdatno nahranite z gnojilom, bogatim fosforjem, ki bo spodbudilo korenine. Posledično bo trata spomladi hitreje ozelenela.

6. Zadnja košnja

Zadnja košnja v zgodnji jeseni naj bo na višini dobrih 3 centimetrov - prenizka košnja ni priporočljiva, saj trata potrebuje bilke za proizvodnjo hrane, če boste travo pustili nepokošeno, pa je več nevarnosti, da se bodo zaradi vlage v njej razvile bolezni. Pokošena trava bo tudi olajšala grabljenje listja, ki se sicer rado zapleta med dolge bilke.

7. Sajenje čebulnic

Če želite, da bi se vaš vrt že zgodaj spomladi odel v pisane barve zvončkov, žafranov, hiacint, tulipanov in narcis, je sedaj pravi čas za sajenje čebulnic. Zasadite jih na grede, ob rob vrta ali pa na naključna mesta po okrasni trati za bolj naraven, neformalen učinek.

8. Porezovanje trajnic

Minimalna skrb za vrt v jesenskem času se bo spomladi obilno poznala na lepih, cvetočih okrasnih gredicah. Jeseni se na vlažnem, odmirajočem zelenju trajnic radi zadržujejo polži in lazarji, ki se v tem času tudi razmnožujejo, zato prosto popoldne ali sončen konec tedna namenite rezanju trajnic.

Porežite listje nad zemljo in s tem zagotovite, da bodo čez zimo okrepile svoje korenine in naslednjo sezono začele z novim zagonom. Vsaka tri leta v jesenskem času poskrbite tudi za deljenje razraščenih trajnic, na primer irisov in lilij.

9. Zastiranje mladih rastlin

Po prvi slani, a preden zemlja pomrzne, okoli mladih rastlin nasujte nekaj centimetrov zastirke - lesnih okruškov, lubja ali slame. To bo mlade, občutljive korenine zavarovalo pred zmrzovanjem in hkrati urabnavalo odtekanje vode in spiranje prsti.

10. Pospravljanje namakalnega sistema in zavarovanje vodnih motivov

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da zmrzovanje vode v ceveh lahko povzroči veliko škodo na vašem namakalnem sistemu ali vodnem motivu. Če želite vodo za okras ali zalivanje v vrtu ohraniti tudi prihodnje leto, je zdaj čas, da izpraznite in pospravite cevi, odklopite dotok vode in zavarujte črpalko pred zamrzovanjem.

Pri večjih namakalnih sistemih je priporočljivo vodo iz cevi, če bodo te ostale razpeljane po vrtu tudi pozimi, spihati z zrakom iz kompresorja.

Vir: http://www.dominvrt.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework