Zaščita pred klopi na vrtu

ponedeljek, 10 junij 2013 10:11
(0 glasov)

Sezona piknikov in del na vrtu je že v razmahu. A za popolno sproščenost se moramo zaščititi pred nadležnimi malimi zajedavci, katerih ugriz nam lahko povzroči veliko nevšečnosti.

Nekaj zanimivosti iz življenja klopov

Klopi prenašajo najmanj dva povzročitelja bolezni, in sicer povzročitelja klopnega meningitisa in borelioze.
Klopi spadajo med največje pripadnike reda pršic. Ixodes ricinus, ki ga pri nas imenujemo navadni klop, je najbolj pomembna in najbolj razširjena vrsta v Evropi. Razširjeni so na zaraščenih, slabo kultiviranih površinah. Visoka trava z grmovjem, robovi jas in gozdna podrast so raj za širjenje teh krvosesnih zajedavcev.

Pri naših zemljepisnih in podnebnih razmerah so klopi aktivni od pomladi do pozne jeseni. Aktivnost klopa je odvisna od zunanje temperature. Kadar je temperatura nižja od 5 do 7 °C, klopi mirujejo.

V višjih legah je pojavnost klopov manjša. Zgornja meja, kjer jih še najdemo, je 1600 metrov.

Klopi na vrtu

Večina vrtnarjev sicer misli, da so v svojih vrtovih varni pred klopi. A te male, krvosese živalice žal ne živijo le v gozdovih in na travnikih. Vrtovi sicer res niso njihovo primarno bivališče, a klopi se v njih odlično počutijo ter s svojo prisotnostjo vrtnarjem grenijo življenje.

Da bi se izognili njihovim napadom in morebitnim hudim boleznim, ki jih prenašajo, se moramo tako kot preden gremo v gozd ali na travnik pred delom na vrtu dobro zaščititi.

Zaščita

V gozdu ali na vrtu - najbolje storimo, če se oblečemo v oblačila iz gladkih materialov, ki klopom onemogočajo, da bi se oprijeli, hkrati pa poskrbimo, da je čim več kože pokrite (dolge hlače, škornji, kapa).

Oblačila naj bodo svetla, da klopa prej opazimo. Za zaščito odkritih delov telesa so v lekarnah in drogerijah na voljo pripravki, ki odganjajo mrčes (repelenti). Ko se vrnemo domov, je nujno, da si natančno pregledamo telo (kožne gube, uhlje, dimlje, pazduhi), se oprhamo in umijemo glavo.
Oblačila dobro skrtačimo ali raje operimo.

Med vrtnarjenjem v zelenjavnem ali sadnem vrtu se uporabi kemičnih zaščitnih sredstev (sprejev in podobnega) raje izognite, saj se kaj lahko zgodi, da bo strup končal na užitnih plodovih ali listih.

Ne vabite jih!

Klopi, tako kot marsikatere druge živali, se radi naselijo v vrtovih, ki jim nudijo varno zavetje. Plevel, visoka trava, grmovje in bujne vzpenjalke kot so fižol, slak in grah, pa tudi paradižniki, jih bodo gotovo pritegnili.

Manj pa bodo navdušeni, če bo vaš vrt urejen, pokošen, brez plevelov in zasajen z rastlinami, posajenimi daleč narazen.

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework