Vrtni ognjič

sobota, 13 april 2013 14:13
(1 glas)

Vrtni ognjič (znanstveno ime Calendula officinalis) je enoletna zdravilna rastlina, ki zraste do približno 60 cm visoko.

ognjicIzvira iz Južne Evrope.
Rastlino se lahko uporablja kot tinktura za obkladke, otekline in tvore ter kot čaj za zdravljenje oz. lajšanje trebušno-črevesnih bolezni.
Ljudska imena za to rastlino so: babji prstanec, mesječek, neven, ognjec, primožek, rigelc, solnčnica, vrtni ognjič,...

Dobrodošel na vrtu

Med vrtnarji ognjič ni priljubljen le zaradi svoje okrasne in zdravilne funkcije, marveč je koristen tudi pri odganjanju raznih škodljivcev kot so uši, talni škodljivci, talne glivice, polži in koloradski hrošč. Posadite ga lahko kjerkoli na zelenjavnem vrtu, največjo korist pa boste imeli, če bo rasel blizu krompirja, zelja, paradižnika, redkvice in kumar.

V vročih poletnih dneh deluje kot zastirka in ohranja vrtna tla vlažna.

Zdravilni in lepotni učinki

Ognjič nas največ pozna zaradi njegove široke uporabe v kremah, ki delujejo pomirjujoče in protivnetno. Blagodejno učinkuje za veliko kožnih obolenj, njegova tinktura je posebej priljubljena kot pripravek za razne obkladke. Iz njegovih cvetnih listov je mogoče pripraviti poparek, katerega grgranje bo izboljšalo zdravje ustne votline.

Uživanje njegovih listov se sicer opušča, vendar lahko iz njega pripravite čaj, ki lajša menstrualne krče, blagodejno vpliva na prebavo, pospešuje izločanje žolča in znižuje holesterol. Poparek pripravimo tako, da eno do dve žlički posušenih ali svežih cvetov prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut.

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework