Solata

ponedeljek, 25 marec 2013 14:13
(0 glasov)

Že stari Grki in Rimljani so poznali ugoden zdravilni učinek solate na človekovo zdravje.

Liste solate skrbno operemo, odcedimo, natrgamo na kose in stresemo v posodo.
Solata vsebuje skoraj celoten vitaminski spekter, z izjemo vitamina D, veliko rudnin, od magnezija, železa, silicija, kalcija in številnih drugih rudnin do različnih barvil, flavonoidov in drugih koristnih snovi.

Zelene solate ponavadi ne kuhamo. Liste običajno samo skrbno operemo, odcedimo, natrgamo na kose in stresemo v posodo. Pikolovci jo še za pol ure postavijo v hladilnik, da postane še bolj krhka. Na koncu jo prelijemo z oljem in kisom, solimo in jed je pripravljena. Toda obstajajo tudi recepti (čeprav jih ni veliko) za kuhanje zelene solate.

Takšni napotki so še posebno dobrodošli vrtičkarjem, ki se pogosto znajdejo pred preobilnim pridelkom in jim solata sili v cvet. Znamenita jed, pripravljena iz zelene solate, je petits pois a la francaise ali grah po francosko.
Poleg srednje velike glavnate solate (nekateri raje uporabijo samo srčke) potrebujemo še 6 majhnih spomladanskih čebul, žlico masla, lonček sladke smetane in seveda skodelico graha. Solato z ostrim nožem narežemo na tanke trakove, čebulo pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v ponev z maslom. Dodamo še svež grah, prelijemo s 1/2 skodelice vode in na nizkem ognju kuhamo 10 minut. Dolijemo smetano, solimo, počakamo, da zavre, in nato kuhamo le še minuto.
Jed je okusna, če jo jemo s svežim kruhom, lahko pa jo postrežemo tudi z mesom na žaru. Vrtnarji poznajo številne sorte solate. V skupine jih razvrščajo zelo različno. Nekateri razlikujejo med tremi osnovnimi tipi solat: stožčasto, glavnato, ki je lahko mehkolistna ali krhkolistna, in prostolistno oziroma rezivko. Poznamo pa tudi delitev na hrustljavo glavnato solato, kot je ledenka, ki ima trdno glavico, rimsko solato, ki ima raskave liste, in na okroglo solato, ki ima zelo mehke liste. Tako kot so solate pestrih oblik, so tudi pestrih okusov. Zato ni pametno vztrajati pri svoji "priljubljeni" solati; obrestuje se, če poskušamo nove sorte, ki se ves čas pojavljajo na trgu, ali če pripravimo različne sorte zelene solate hkrati. Če pa dodamo še kumare, redkve, bučke, paradižnik ... bo "kuharski podvig" še posebno uspešen.

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework