Kaj je potrebno postoriti na vašem vrtu v marcu

četrtek, 02 marec 2017 10:00
(0 glasov)

Večina marca je še vedno v zimi in v hladnih dneh bo še kako prav prišla topla greda. Vanjo bomo posejali solato berivko, korenček, redkvico, zeleno, paradižnik, papriko, cvetačo, zelje, ohrovt in por ter pikirali sejančke vrtnin.

Zelenjavni vrt

Če so tla že dovolj ogreta, lahko pričnemo s prekopavanjem. Gredice med prekopavanjem in pripravo na setev in sajenje še založno pognojimo z mineralnim ali organskim gnojilom, ki ga dobimo v vrtnem centru Kalia ali pa uporabimo kompost z domačega vrta.
V toplih krajih bomo kot prve posejali na prosto bob in grah, črni koren, pastinak in špinačo. Da nas ne bi presenetile nizke temperature, gredice pokrijemo z vrtno tkanino. Proti koncu meseca sadimo čebulček, česen in krompir.
V vrtu pripravimo prostor za kompostni kup, na katerega bomo metali organske odpadke z vrta in gospodinjstva. Kompostni kup naj bo v senci, poskrbimo pa tudi, da bo stalno vlažen.

Trata v vrtu

trata na vrtuČe je sneg že skopnel, zemlja pa ni več zmrznjena, pograbimo in zrahljamo vrtno trato, da prezračimo korenine, ki bodo tako še bolje rasle. Manjše površine navadno rahljamo z vilami, ki jih zabodemo v tla in nagnemo, da se ruša nekoliko privzdigne. Trato lahko gnojimo tudi, če je še pod snegom, saj bodo preko talečega se snega gnojila še bolje prehajala v tla.

 

 

 

 

Sadni vrt

sadni vrtKo ne zmrzuje več in so tudi tla dovolj ogreta, pričnemo s sajenjem drevja in grmičevja.
Poleg novo posajenjega, pognojimo tudi staro drevje, za kar uporabimo mineralna gnojila z nizko vsebnostjo dušika ali organska gnojila, na primer hlevski gnoj ali kompost. Drevje gnojimo pod obodom krošnje.
Predspomladansko škropljenje proti škodljivcem opravljamo, ko je zunaj že dovolj toplo in ko so brsti v fazi "mišjega ušesa". Takrat so odprti ravno toliko, da se vidi konica lističa.
Še eno vrtno opravilo nas čaka v marcu, obrezovanje namreč. Obrezujemo v glavnem jablane in hruške in pazimo da pustimo na drevju primerno razmerje cvetnih in listnih brstov, da bomo jeseni lahko uživali v obilnem pridelku.

 

 

 

Okrasni vrt in rastline v stanovanju

okrasni vrtV zabojčke na svetli okenski polici in v toplo gredo sejemo enoletnice, ki jih bomo kasneje presadili v vrt, na primer gazanijo, dišeči grahor, vodenko,... V lonce pa posadimo nekatere okrasne čebulnice, ki jih bomo v aprilu in maju presadili na prosto (gomoljne begonije, kane, kale ...). Vrtnicam odstranimo zimsko zaščito in jih obrežemo, posadimo pa tudi nove rastline, morda kakšno novost ali posebno barvo, ki bo poživila izgled vrta.
Tudi sobne lončnice potrebujejo v marcu našo pozornost. Tiste, ki jim korenine že rastejo iz lonca, presadimo v večjega, ostalim zamenjamo prst s svežo, zvišamo pa jim tudi odmerek gnojila.

Vir: http://www.kalia.si

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework