Pikapolonica je koristna

sreda, 05 oktober 2016 13:19
(0 glasov)

Pikapolonice se prehranjujejo z listnimi ušmi, zelenimi in črnimi, to je s skupino živali, ki sodijo na vrtovih med nebodijihtreba.

Pojedo jih lahko tudi preko pet tisoč med svojim življenjem! Ravno zato sodijo pikapolonice med koristne živali v naših vrtovih, saj lahko z njihovo pomočjo omejite uporabo pesticidov in obvarujete rastline pred listnimi ušmi. Te pikčaste živali so torej najboljše prijateljice vrtnarjev, ki jih želijo zaradi velikega apetita kar se da veliko privabiti v svoje vrtove. Ne le, da njihova lepota očara vse, ampak še več –  vrtičkanje zaradi njih postane zabavno in edinstveno doživetje.

V neokrnjenih okoljih se ob kolonijah listnih uši hitro znajdejo pikapolonice, ki v bližini hrane poskrbijo tudi za svoj naraščaj. Pakete jajčec prilepijo na spodnjo stran listov v neposredno bližino uši in ko se zarod izleže, ima hrano kar takoj pri roki. Ličinke so podolgovate, poraščene z mnogimi trni in imajo na sebi podoben vzorec kot starši, zanimivo pa je, da lahko ličinka med rastjo štirikrat spremeni kožo, preden se spremeni v odraslo žival. Koža namreč ne raste skupaj z njo, zato se deli in spodaj je že nova, večja. Stadij ličinke traja okoli dva tedna, nato se žival zabubi (buba je nepremična) in se po sedmih do desetih dneh preobrazi v odraslo žival. Ti hroščki so ponavadi živih barv, s čimer opozarjajo plenice, da niso najbolj okusen obrok ali pa jim s tem grozijo, da so morebiti celo strupene. Ličinke pikapolonic so zelo ješče, zato ob ustreznem številu zadostno poskrbijo zato, da se uši ne razmnožijo do tiste mere, ko prekoračijo prag škodljivosti. Z ušmi se prehranjujejo tudi odrasle pikapolonice.

Fotografija prikazuje sedem-pikčasto pikapolonico (Coccinella septempunctata), ki leta od aprila do konca septembra meseca. Na vrtu bomo našli tudi druge vrste pikapolonic, ki se med sabo razlikujejo tako po barvi kot po velikosti ter času pojavljanja.


pikapoka2

Za kraj prezimovanja si lahko najdejo drevesno skorjo in suho rastlinsko maso na vrtovih, zato spomladi ne sežigamo ostankov vrtnarjenja od preteklega leta. Suho rastlinje sodi na kompost, kjer se bodo morebitne prezimujoče pikapolonice lahko v miru prebudile in nadaljevale svoje poslanstvo. Pikapolonice rade prezimijo tudi v gnezdilnicah za samotarske čebele. Nikar pa se ne čudite, če boste kdaj pozimi presenetili pikapolonico v temačnem delu vašega stanovanja!


pikapoka3

Ličinke Pikapolonic se tudi prodajajo, vendar žal v Sloveniji nismo zasledili kdo in kje bi se jih dalo kupiti. Vsekakor pa lahko po tujih portalih Evropske unije dokaj hitro najdete prodajalce, vse kar potrebujete je le vpis latinskega imena “Coccinella septempunctata”. Pikapolonice so izjemno priporočljivi hroščki za vsakega vrtičkarja, so neškodljive, prijetne ter neverjetno koristne. Če ste zasledili kdo in kje jih prodaja tudi v Sloveniji bi nam informacija seveda koristila, sicer pa jih kupite iz sosednjih držav.

Vir: http://druzina.enaa.com/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework