Aprilska vrtna opravila

nedelja, 03 april 2016 00:00
(0 glasov)
April ali mali traven je prvi pravi pomladni mesec, ki prinaša sončno vreme, temperature se začnejo počasi dvigovati in vrt nas čaka z vsemi opravili. Torej le pohitimo in uredimo okolico svojega doma.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelenjavni vrt

Tla so večinoma po nekaj dneh sonca primerna za okopavanje. Potrebno je prekopati gredice in jih pripraviti na setev in sejanje. Gredice je potrebno tudi pognojiti z mineralnimi in organskimi gnojili, lahko tudi s kompostom. Nato gredice očistimo, zravnamo in pripravimo. V dovolj ogreta tla sejemo zgodnje sorte korenčka, peteršilj, redkvice, pastinak. Še vedno je čas za sajenje čebulčka in spomladanskega česna. Na prostem začnemo sejati in saditi tudi grah, radič, šalotko, špinačo, glavnato solato, zgodnji fižol, zgodnji krompir, sladki janež. V lončke, zaboje in tople grede pa sadimo in sejemo bolj občutljive vrtnine, jedilne buče, kumare, sladko koruzo, papriko, brstični ohrovt, jajčevce, zelje, ohrovt, rdečo peso, blitvo, por, zeleno, cvetačo. V mesecu maju pa jih posadimo na prosto. Mlade rastline, ki jih sejemo na prostem je potrebno zaščititi pred slano, tako da jih pokrijemo ali postavimo tunel, tla pa morajo biti konstantno vlažna. Paradižnike je potrebno presaditi v večje lončke in jih v toplejšem vremenu postaviti v toplo gredo ali tunel, da se utrdijo. Vsi ljubitelji eksotike lahko sedaj vzgojite tudi sladke lubenice in melone. S prvimi sadikami pa prihajajo na vrt tudi polži. Kot nestrupeno vabo proti njim lahko uporabimo jogurtove lončke, lovilce polžev, lahko pa posadimo žametnico. Moja tašča žametnico vsako leto posadi na obrobe gredic ali v bolj oddaljen kotiček vrta, saj tam žametnica polže zadržuje, da ne iščejo hrane med vrtninami. Ker pa imajo polži radi vlažne kotičke med starimi deskami, kupi listja, je potrebno občasno vrt tudi “pospraviti”.

Sadna drevesa

Preverite sadna drevesa, ali so na njih poškodovana in obolela mesta. Začnite obrezovati sadno drevje, gojeno na špalir ali kordon. Zdaj lahko obrezujete tudi češnje in slive, ki so občutljive na jesensko in zimsko obrezovanje. Sadnim rastlinam lahko še dodate organska in mineralna gnojila, če tega še niste naredili jeseni, vendar ne pretiravajte, temveč se držite priporočenih odmerkov.

Okrasni vrt


Odstranite še zadnjo zimsko zaščito, da ne ovirate brstenja. Zdaj je zadnji čas, da osipate, pognojite in obrežete vrtnice. To je tudi ugoden čas za sajenje drevnin in trajnic. Posadite čebulice gladijol in gomolje dalij. Sadite vrtnice in potonke. Vrtnice popenjavke preredčite in privežete poganjke. Redno odstranjujte plevel iz gred. Natrosite sveže zastirke po gredah, da zavrete rast plevelov.

Odcvetelim tulipanom in narcisam odrežite semenske glave, vendar ne listov. Rahlo jih pognojite. Redno odstranjevanje odcvetelih cvetov pri mačehah bo podaljšalo cvetenje do zgodnjega poletja.

Okopajte in pognojite okrasno grmičevje, a ne tik ob drevesu.

Pridno prezračite tudi travo, kar pomeni, da jo temeljito pregrabite, na mestih, kjer je redka, pa posadite novo travo. Prejšnji mesec ste pregledali vašo kosilnico, zdaj jo začnite pridno uporabljati.

Če želite nasaditi trto, jo nasadite ta mesec. Za najboljšo rast jo posadite ob južno steno ali ograjo.

Zeliščni vrt

Zelišča v posodah je potrebno presaditi ali jim po potrebi zamenjati vrhnjo plast zemlje. Pognojimo s kompostom ali organskim gnojilom. Če imamo posajeno meto jo izkopljemo in razdelimo na več delov. S potaknjenci razmnožujmo sivko, rožmarin, pelin, žajbelj in meliso. Zelišča, kot so drobnjak, koriander, koromač, gorčica…sejemo na prosto, vendar jih je potrebno zaščititi pred nizkimi jutranjimi temperaturami s tunelom ali folijo. Na travnikih pa le naberimo trobentice in jih posušimo za čaj.

Vir: http://mojpogled.net/http://www.siol.net/

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework