Prispevki filtrirani po datumu: četrtek, 07 januar 2016
Republika Slovenija in Bosna in Hercegovina sta podpisali Dogovor o uporabi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja na območju Bosne in Hercegovine. Na podlagi dogovora bo od 1. januarja 2016 dalje evropska kartica veljala tudi v Bosni in Hercegovini in bo zamenjala papirnati obrazec SI/BIH 3 - Potrdilo o pravici do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v Bosni in Hercegovini. 

Na podlagi meddržavnega sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino, ki velja od 1. julija 2008, so slovenske zavarovane osebe v času začasnega bivanja v Bosni in Hercegovini, nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoči* uveljavljale z obrazcem SI/BIH 3 - Potrdilo o pravici do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v Bosni in Hercegovini (t.i. konvencijsko potrdilo). S 1. januarjem 2016 pa evropska kartica zdravstvenega zavarovanja na podlagi Dogovora o uporabi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja na območju Bosne in Hercegovine zamenjuje navedeni obrazec.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije tako od 1. januarja 2016 dalje zavarovanim osebam, v primeru začasnega bivanja v državah članicah EU, EGP in Švici, ter v Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji ter Srbiji, izdaja le eno listinoin sicer evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja

Po 1. januarju 2016 se bodo v Bosni in Hercegovini lahko uporabljali, vse do izteka veljavnosti, tako obrazci SI/BIH 3 kot tudi evropske kartice izdane pred 1. januarjem 2016.

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko zavarovane osebe naročijo na spletni strani ZZZS www.zzzs.si ali s poslanim SMS sporočilom na telefonsko številko 031 771 009. Navodilo za naročanje s SMS sporočilom se nahaja na spletni strani ZZZS: 
https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/zav_tujina/listine_tujina/
Naročilo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja je brezplačno, zavarovane osebe pa kartico dobijo po pošti, na naslov v Sloveniji, v štirih delovnih dneh. 

vir: ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE SLOVENIJE

*Nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč pomeni vse tiste zdravstvene storitve, ki jih ni mogoče odložiti, ne da bi bilo ogroženo življenje ali zdravje zavarovane osebe.

Objavljeno v Novice
četrtek, 07 januar 2016 12:07

Kako pravilno hodimo po ledu, snegu

Temperature so pod lediščem. Sedaj je sezona zlomov kosti zaradi padcev na snegu in tudi ledu. Kako pa hodimo, da se izognemo padcem, pri katerih lahko utrpimo zlom kosti na rokah in nogah, še posebej kolkov?
 
Na spodnji sliki je zanimiv predlog in sicer posnemamo hojo pingvinov. Ravnotežje imam na sprednji nogi. Pa čim manj padcev.
 
pravilna hoja po ledu in snegu1
Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework