Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 18 januar 2016
ponedeljek, 18 januar 2016 13:13

Izlet na planino Uskovnica

Koča stoji na spodnjem delu prostrane planine Uskovnice, ki je jugovzhodni del planote Pokljuka nad Gornjo Bohinjsko dolino in dolino Voje. V bližini koče so številni pastirski stani, preurejeni v počitniške hišice. Kočo je zgradilo PD Bohinj-Srednja vas in jo slovesno odprlo 10. julija 1955. Leta 1965 so kočo obnovili in povečali. Leta 1981 so jo v spomin na borce Jeseniško-Bohinjskega odreda, ki so se bojevali tudi na tem območju, poimenovali po tem odredu. Spomladi 1994 so koči dali ime, ki ga uporabljajo obiskovalci.  

 

 

V dveh gostinskih prostorih je 100 sedežev, točilni pult; v 16 sobah je 36 postelj in dodatnih 28 postelj v depandansi (bivša sirarna); WC in umivalnica s toplo in mrzlo vodo v pritličju in nadstropju; gostinska prostora ogrevajo s pečmi, spalne pa s pečjo na hodniku; tekoča voda, elektrika.
 

Koča na Uskovnici pozimi
Razgled: 
Lep razgled se odpira na vse strani, ki je še lepši, če gremo nekaj minut navzgor do korita nad pastirskim stanom. Na vzhodni strani vidimo v bližini gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku; pogled na južno stran objame cel venec gora od Možica nad Soriško planino prek Črne prsti, Rodice, Šije, Vogla, Podrte gore do Mahavščka in Bogatina na zahodu; pred Voglom se dviga Rjava skala s Ski hotelom Vogel, desno vidimo del planote Spodnja Komna tja proti Bogatinu, blizu pa je v smeri proti zahodu vzhodni gozdnati del Fužinskih planin nad dolino Voje z Vogarjem v ospredju; izredno lep je pogled proti severozahodu, kjer vidimo vrhove nad Mišeljsko in Velsko dolino z Mišelj vrhom ter vrhove od Zelnarice prek Kanjavca do Šmarjetne glave, v bližini pa Tosc, ki zakriva pogled na Triglav.
Objavljeno v Kam na izlet
Obveščamo vas, da bo Inštitut za kineziološke raziskave Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem (UP ZRS IKARUS) v prvi polovici marca 2016 v Ljubljani izvajalbrezplačne množične meritve v sklopu projekta A-Qu-A: Aktivno in kvalitetno staranje v domačem okolju.
 
Ob tej priložnosti želijo povabiti k sodelovanju tudi naše člane. Sodelujoči na meritvah bodo deležni neposrednih informacij o svojem zdravstvenem in splošnem psihofizičnem stanju.
 
Več informacij o meritvah dobite v priponkah, kjer prilagajo dopis z vabilom in prijavnice na meritve. 
 
Za vse informacije so dosegljivi e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telefonu: 05 663 77 83. 
Objavljeno v Zdravje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework