Božično novoletna kuhinja - Desertna šilca

sreda, 18 december 2013 08:45
(0 glasov)

Desertni shooterji, "štamperleti" oziroma šilca niso nič drugega kot sladice, ki jih postrežemo v majhnih kozarčkih, te navadno uporabljamo za postrežbo česa bolj močnega – na primer žganja.

Sladice so primerne za domače zabave, ker pa gre za majhne odmerke sladkih dobrot, boste zanje našli prostor tudi po obilnejših prazničnih obedih. Poskrbite le, da jih boste naredili vsaj enkrat več kot imate gostov, saj si bo kdo morda zaželel še kakšnega več.

Kombinacije sestavin so neomejene in povsem poljubne, njihova priprava pa pušča prosto pot vaši domišljiji in kreativnosti. Mi vam ponujamo nekaj predlogov.

Jogurtova šilca

Potrebujemo:

lonček navadnega jogurta,
pol lončka sladke smetane,
pol kozarca mleka,
zavitek vaniljevega sladkorja,
5 dag sladkorja v prahu,
5 lističev želatine ali 1 žlico želatine v prahu,
sveže ali zmrznjeno jagodičevje,
zavitek biskvitnih (baby) piškotov.

Za prvo plast v kozarčke postavite razlomljene piškote, ki ste jih namočili v mlačno mleko. Za kremo zmešamo jogurt s sladkorjem in mu primešamo pripravljeno želatino (lističe za 5 minut namočimo v hladni vodi, jih ožmemo in raztopimo v topli – ne vroči tekočini). Za zadnjo plast nadevamo še sveže sadje in primešamo stepeno sladko smetano.

 


Mascarpone-marmeladna šilca

Potrebujemo:

Potrebujemo:
2 dl alpske smetane,
2 dl rastlinske smetane,
250ml mascarponeja,
4 žlice sladkorja v prahu,
3 žlice poljubne trše marmelade
kekse

Alpsko smetano napol stepemo, da je še tekoča, dodamo sladkor in mascarpone ter stepamo naprej, da nastane trda krema. V drugi posodici stepemo rastlinsko smetano in dodamo marmelado ter premešamo. V šilca na dno stresemo zdrobljene kekse in jih nekoliko zbijemo skupaj. Izmenično vlivamo h kremi, da se barvi med seboj prelivata. Vmes lahko dodamo še eno plast zdrobljenih keksov.

Pudingova šilca

Potrebujemo:

kekse,
kikirikijevo maslo,
nutelo ali čokoladni preliv,
puding.

Na dno kozarca nadrobite svoje najljubše piškote ali krispije, dodajte plasti kikirikijevega masla, nutele in vaniljevega pudinga – lahko uporabite že narejenega, če ga boste kuhali sami, pa z nanosi naslednjih plasti počakajte toliko, da se puding ohladi.

 Vir: http://www.siol.net

Prijavite se za komentiranje
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework