Prispevki filtrirani po datumu: torek, 26 julij 2016
Se tudi vam dogaja, da se namesto brezskrbnega uživanja v objemu sonca in morja poleti otepate prehladnih obolenj?? Vnetje grla, angina, kašelj… namreč niso rezervirani le za zimski čas, mnogi zbolijo za njimi tudi poleti. Poglejmo si, zakaj je temu tako in kako si lahko pomagamo.

 

Ste okrepili telo po zimskih obolenjih in jemanju antibiotikov?  

Najpogosteje je razlog prehladnim obolenjem poleti tako ali drugače načeta naša imunska obramba. Ta je denimo lahko prizadeta zaradi prebolelih zimskih obolenj (angine, bronhitisa, pljučnice itd.), posebej še, če smo ob obolenjih morali prejemati tudi antibiotike. Ti seveda res uničujejo patogene bakterije, a še vedno se vse premalo zavedamo, da poškodujejo tudi naše koristne bakterije, npr. tiste v črevesni flori. Če tega ne vemo in ob jemanju antibiotikov ne popravimo razdejanja v črevesni flori, bo luknja v imunski obrambi vse večja, kar boste morda začutili prav v pojavu prehladnih obolenj poleti. Več o tem si lahko preberete v knjigi Vojna ali mir z bakterijami, ki jo lahko prelistate tukaj.Za preprečevanje poletnih prehladov boste tako veliko naredili že s ponovno vzpostavitvijo porušenega ravnovesja črevesne flore. To je bil tudi glavni steber terapije vsakega pacienta, ki se je po pomoč zatekel k svetovno poznanemu švicarskemu naturopatu Alfredu Voglu. Vsakemu je namreč za osnovno krepitev telesa priporočal uživanje mlečno fermentiranih napitkov in hrane. Jogurti, kefirji, mlečno kislo fermentirano zelje, repa,… predvsem pa sirotka naj torej v vaši prehrani ne manjkajo. O blagodejnih učinkih fermentirane, koncentrirane sirotke Molkosan, ki jo je razvil prav Alfred Vogel, pa si lahko veliko preberete tudi v njegovi knjigi Ljudski zdravnik.  

Ste obnovili preko zime izropane telesne rezerve vitalnih snovi?  

Obrambne moči pa nam lahko opešajo tudi zaradi neustrezne prehrane in dehidracije. Zima je nedvomno čas, ko nimamo na voljo veliko ekološke sveže sezonske hrane (sadja in zelenjave), zato je nekako logično, da so naša telesa spomladi že dodobra oropana vitalnih snovi in zato zakisana in obremenjena s toksini. Dehidracija, ki nastopi zaradi pomanjkanja vode v telesu, ker zlasti pozimi pijemo premalo,  pa seveda situacijo še dodatno poslabša. Če to dejstvo ignoriramo, delamo s polnim tempom, kot se za pomlad in poletje spodobi, ob tem pa uživamo še naprej osiromašeno konvencionalno hrano in ne pijemo dovolj vode, spimo premalo, si ne vzamemo časa za oddih itd., telo ne more obnoviti iztrošenih rezerv, se prečistiti in se okrepiti. Vse to prej ali slej pripelje do zloma imunske obrambe in to ravno takrat »ko imamo čas - na dopustu«. Mnogi, ki tako zbolijo, imajo celo občutek, kakor da bi telo res čakalo, polno adrenalina in napetosti, da končno opravimo z vsemi napori, da se lahko sprosti in v miru zboli. To se morda zdi smešno, a v holistični medicini je znano, da so prehladi lahko tudi znak potrebe telesa po čiščenju in obnavljanju. Da se torej prisilnemu »remontu telesa« v času dopustov izognemo, poskrbimo pravočasno za spomladansko čiščenje in krepitev telesa. Poleg ustrezne hidracije (pitja vode), privoščite telesu v osnovi kakovostno, svežo, ekološko hrano. Telo pa vam bo nedvomno hvaležno, če mu boste pomagali pri obnovi in čiščenju tudi s postnimi dnevi. Ni nujno, da smo 40 dni zgolj na vodi, že en sadni ali zelenjavni dan z npr. Dr. Steinberger naravnimi sokovi na teden nas bo oživil in okrepil. Lahko pa z njimi opravimo tudi celotedensko prečiščevalno oz. krepčilno kuro. Več o tem ...  

Zaščitite se pred patogenimi mikrobi,… iz klimatskih naprav  

Poleti lahko podležemo tudi infekciji s patogenimi mikrobi, ki se verjeli ali ne, nahajajo v številnih klimatskih napravah, s katerimi se hladimo v avtu, stanovanju, počitniških apartmajih, … pa tudi v javnih transportnih sredstvih, kot so letala, vlaki, avtobusi itd. Prav klimatske naprave v javnem potniškem prometu so v poletnih mesecih zaradi obilice potnikov prava zakladnica potencialno patogenih mikrobov, ki čakajo na nas. In seveda šibkejša, kot bo naša imunska obramba, prej se bodo ti naselili na sluznicah dihal in povzročili vnetja. Ker klimatske naprave tudi močno izsušujejo prostor, to pomeni, da zaradi njih tudi prej dehidriramo. Posledica tega je tudi bolj izsušena sluznica dihal, zaradi česar je njena obramba pred mikrobi še dodatno zmanjšana. Kot vidite, problem klimatskih naprav ni le pihanje mrzlega zraka na pregreto telo, zaradi česar seveda tudi lahko hitro zbolimo. Da se pastem, ki jih klimatske naprave skrivajo, izognemo, zato poleg nastavljanja ustrezne temperature, ki ne povzroča telesu šoka, poskrbimo tudi za redno čiščenje teh naprav (redno menjavo filtrov) in se s tem izognimo izpostavljenosti patogenim mikrobom vsaj na domačem terenu. Pred mikrobi, ki tičijo v klimatskih napravah v javnem transportu, pa se lahko ubranimo tako, da tega uporabljamo le takrat, ko je nujno. Namesto da sedemo na mestni avtobus, se do cilja npr. raje odpeljimo s kolesom. Če pa to ni možno, nam preostane le krepitev lastne imunske obrambe. Bolj celostno bomo torej k krepitvi imunske obrambe pristopili, krepkejša bo tudi zaščita pred omenjenimi prežečimi mikrobi. Torej poskrbite za ustrezno prehrano, hidracijo, sprostitev in počitek, za dober spanec… pa tudi za notranji mir in zadovoljstvo. Slednji je za krepitev imunske obrambe ključen, kot boste brali v nadaljevanju.  

Ne pozabite na prebavljanje notranjih strupov  

Imunske obrambe ne bomo mogli okrepiti popolnoma, če se ne bomo poleg telesnim  vzrokom (prehrana, hidracija, počitek…) za nastanek obolenj posvetili tudi tistim manj vidnim vzrokom, a kljub temu močno pomembnim za nastanek večine obolenj. Pet notranjih strupov, o katerih si boste več lahko prebrali v katerikoli literaturi kitajske tradicionalne medicine, namreč vsak na svojem delu telesa ustvarja neravnovesja in s tem bolezni. Če vas na primer še vedno krha žalost zaradi izgube ljube osebe, bo ta kot notranji strup načenjala energijo dihal, zaradi česar bosta delo dihal in njihova obramba prav tako skrhana. Posledica dolgoročnega žalovanja bodo tako tudi trdovratni prehladi, ki se bodo pojavljali ne glede na letni čas- torej tudi poleti. Razmislite torej, ali vašo imunsko obrambo krhajo žalost, skrb, jeza, strah in pohlep ter z njimi čim prej opravite - jih »prebavite«. To je velikokrat lažje, kakor se zdi, zato ne odlašajte, morda bo za to dovolj le sočuten pogovor s partnerjem, prijateljem, terapevtom,…  

Imunsko obrambo poleti lahko podprete tudi z ameriškim slamnikom  

Ameriški slamnik, pripravljen po načelih Alfreda Vogla, (alkoholna tinktura iz biološko vzgojene cele rastline) - A.Vogel Echinaforce tablete ali tinktura, je učinkovito zdravilo tako za preventivo pred številnimi obolenji kakor tudi za kurativo, ko npr. za prehladnimi obolenji že zbolimo. Edinstven pripravek je torej lahko naši imunski obrambi v pomoč v različnih trenutkih tudi poleti, ko čutimo, da zaradi že omenjenih težav nismo ravno v najboljši formi. Če npr. vemo, da bo pred zasluženim dopustom še naporen stresen mesec, brez počitka, zadostne količine spanca, itd. ne odlašajmo s preventivnim jemanjem omenjenega naravnega zdravila. Ta bo namreč našo imunsko obrambo po potrebi okrepil in preprečil, da zbolimo. Z njim si lahko imunsko obrambo podpremo tudi v času, ko se iz napornega delavnika odpravimo na dopustniško popotovanje. Takšna podpora imunski obrambi bo nedvomno dobrodošla, zlasti še če bomo poleg pomanjkanju spanja, spremembi okolja, prehrane,… podvrženi še potencialno patogenim mikrobom v javnem transportu (letalih, vlakih, avtobusih,…).  Takšen pripravek pa je nepogrešljiv tudi v potovalni lekarni, saj je odlična  podpora tudi v primeru, ko se nas prehlad kljub vsemu loti. Če ga začnemo uživati pravočasno (npr. ob zaznavi utrujenosti, nenaspanosti, mrazenja, kihanja,…) lahko nadaljnji razplet prehlada celo ustavi. Če nam to ne uspe, pa bodo poletni prehladi z vsemi simptomi (kihanje, kašljanje, bolečine v grlu, izcejanje iz nosu…), z jemanjem omenjenega zdravila iz ameriškega slamnika, potekali vsaj v milejši obliki in krajši čas.  Več o ameriškem slamniku si lahko preberete na… .  

Želimo vam prijetne in mirne poletne dni brez prehladov!  

Vir: http://www.avogel.si, Tekst: Adriana Dolinar

Objavljeno v Zdravje
torek, 26 julij 2016 09:17

Varna uporaba klimatskih naprav

Prebivalci mest večino svojega časa preživimo v zaprtih prostorih, doma, na delovnem mestu, v restavracijah, trgovinah ... Vzdrževanje kakovosti zraka je zato v našem bivalnem okolju zelo pomembno.

 

 

 

 

Slabša kakovost zraka lahko vpliva na poslabšanje alergijskih in ostalih kroničnih bolezni ter bolezni dihal. Med najpogostejše sprožilce poslabšanja omenjenih bolezni v zaprtih prostorih štejemo:

 • hišno pršico,
 • plesni,
 • domače živali,
 • cigaretni dim,
 • dušikove okside in
 • druge alergene zaradi kemizacije.

V zunanjem okolju so v zraku številne spojine kot npr.:

 • izpušni avtomobilski plini,
 • ozon ali
 • fotokemijski smog.

Klimatske naprave – da ali ne?

Uporaba klimatskih naprav v poletnih mesecih pripomore k lažjemu preživljanju vročih dni, vendar s pretiranim hlajenjem lahko dosežemo nasprotni učinek, kot je slabše počutje in celo zdravstvene težave.

Kompleksne naprave za klimatizacijo uravnavajo tudi vlažnost zraka, kar prispeva k upočasnjenemu razmnoževanju pršice in lahko koristi alergijskim bolnikom. Pomembno je torej poznati delovanje naše klimatske naprave: ali zajema zrak zunaj, ali ga filtrira, ali ga razvlažuje ...  S klimatsko napravo prav tako preprečimo vdor pelodov ali različnih drugih onesnaževalcev v bivalno okolje in pripomoremo k zmanjšanju razvoja plesni. Za njeno varno uporabo pa je potrebno skrbeti za redno in pravilno vzdrževanje ter servisiranje naprave.

Zavedati se moramo tudi morebitnih negativnih učinkov uporabe klimatske naprave, saj prevelika razlika v zunanji in notranji temperaturi zraka lahko povzroči poslabšanje astme ali rinitisa. Poleg tega se ob nerednem vzdrževanju v klimatski napravi namnožijo mikrobi, ki se ob njenem delovanju izločijo v zrak. Vdihovanje mikrobov ali njihovih delcev lahko povzroči poslabšanje stanja in vnetja.

Predvsem pa je pomembno zavedanje, da z uporabo klimatske naprave ne moremo nadomestiti občasnega zračenja bivalnih prostorov.

Kako določiti temperaturo zraka?

Idealna temperatura zraka za človeka (toplotno ugodje) se individualno razlikuje, tudi glede na to, ali sedimo, delamo ali se intenzivneje gibamo. Kot cono toplotnega udobja opisujemo stanje, ko ne čutimo ne hladu ne vročine in ko ne zaznamo gibanja zraka ali njegove pretirane oziroma pomanjkljive vlažnosti. Po kriterijih, ki govorijo o prezračevanju in klimatizaciji stavb, in kriterijih medicine dela naj bi v prostorih, kjer so sedeče osebe, zagotavljali naslednje vrednosti:

 • temperatura naj bo med 23 in 27 stopinj Celzija,
 • relativna vlažnost 30─50%,
 • srednja hitrost zraka v času hlajenja pa do 0,3 metra na sekundo.

K takšnim pogojem naj bi stremeli tudi, ko zrak v prostoru uravnavamo s klimatsko napravo.

V poletnih mesecih, ko zunanje temperature presegajo 30° Celzija, je potrebno temperaturo v prostoru, če ga ohlajamo s klimatsko napravo, ustrezno prilagoditi. Razlika med temperaturo v klimatiziranem prostoru in zunanjo temperaturo naj bo nastavljena glede na toplotno ugodje in zdravstveno stanje posameznika. Predvsem pa se moramo izogibati neposrednemu pihanju ohlajenega zraka iz klimatske naprave.

Sindrom bolne zgradbe

Ljudje navajajo različne bolezenske simptome, če delajo v zgradbah, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulira izključno klimatska naprava in kjer ni mogoče odpreti oken. Gre za t. i. sindrom bolne zgradbe (ang. »sick building sindrome«), ki ga navajajo nekateri ljudje, ki veliko časa preživijo v takšnih stavbah.

Bolezenske znake zaradi omenjenega sindroma lahko razdelimo na specifične in nespecifične.

Pri prvih gre predvsem za okužbe, ki so posledica širjenja mikrobioloških dejavnikov, ali pa za poslabšanje astme in drugih kroničnih bolezni.

Pri nespecifičnih znakih ne poznamo natančnega izvora težav. To so lahko srbenje oči, solzenje ali suhe oči, zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje. Možni vzroki so nezadostno prezračevanje, kemijski ali mikrobiološki dejavniki. Tako stanje predstavlja kroničen stres, ki dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema.

Uporaba klimatske naprave v avtomobilu

Stres za telo predstavlja tudi izpostavljenost hitrim temperaturnim razlikam. Temu se težko izognemo pri vstopanju in izstopanju iz klimatiziranih stavb, pri uporabi osebnih avtomobilov pa je priporočljivo zmanjšati hlajenje 5-10 minut pred prihodom na cilj, s čimer se postopoma prilagajamo na zunanje temperature. Prav tako je pomembno, da zelo razgret avto pred vstopom vanj predhodno prezračimo in nekoliko ohladimo ter šele nato vanj sedemo in vključimo klimatsko napravo.

Izbor in namestitev klimatske naprave

Pri nakupu klimatske naprave je pomembno, da izberemo pravo, glede na velikost bivalnega ali delovnega prostora. Če naprava zajema zunanji zrak, je pomembno, kakšno je zunanje onesnaženje in kakšni so filtri, ki preprečijo njegov vnos v prostor. Pri namestitvi je potrebno upoštevati tudi hrup, ki ga lahko povzroča naprava, in postavitev varovalne police, ki prepreči izpostavljenost neposrednemu dotoku hladnega zraka.

Stran od mestnega betona

Če nimamo klimatskih naprav, se pred vročino lahko zaščitimo s senčenjem oken, pravilnim režimom zračenja (daljše zračenje v hladnejših delih dneva, ponoči in zjutraj), in z boljšo izolacijo prostora. Lahko se umaknemo v klimatizirane javne prostore, na primer knjižnice, cerkve, muzeje ... Poleg tega se lahko iz mestnih središč umaknemo v naravo. Že nekaj ur hlajenja pomembno zmanjša stres zaradi toplotne obremenitve.

 

Vir: http://www.nijz.si

Objavljeno v Nasveti
Število prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja se bo letos po oceni pokojninskega zavoda povečalo še manj kot v lanskem letu. Povečanje naj bi bilo po njihovi oceni 0,4-odstotno, kar bi bilo najmanj v zadnjih 26 letih. Število starostnih upokojencev naj bi se povečalo najmanj v zadnjih 20 letih, in sicer za 1,1 odstotka.
 
Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so prejemniki starostnih, invalidskih, družinskih in vdovskih pokojnin, je bilo junija nekaj manj kot 614.000. Samo starostnih upokojencev je bilo nekaj manj kot 435.000.
 
Vzrok za manjšo rast pokojninska reforma
Rast števila prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja bo v letošnjem letu še manjša kot v lanskem letu, ko je znašala 0,5 odstotka in je bila najnižja v zadnjih 25 letih, je za STA povedal namestnik generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) in zavodov finančni direktor David Klarič. Povečanje naj bi bilo letos po njegovih besedah 0,4-odstotno.
 
Število starostnih upokojencev pa naj bi se letos povečalo najmanj v zadnjih 20 letih, in sicer za 1,1 odstotka, je dejal. V lanskem letu je bila rast števila starostnih upokojencev 1,3-odstotna.
 
Povečanje števila prejemnikov pokojnin je po Klaričevih besedah tako majhno zaradi zaostrenih pogojev za upokojitev iz pokojninske reforme, sprejete leta 2012. Kot je navedel, se njeni učinki kažejo tudi v povišanju povprečne starosti ob upokojitvi in v povprečni dopolnjeni pokojninski dobi novih upokojencev.
 
Povprečna starost novih prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja je bila decembra lani namreč 61 let in štiri mesece, medtem ko je leto prej znašala dva meseca manj. Povprečna starost novih prejemnic pokojnin iz obveznega zavarovanja pa je bila decembra lani 59 let in dva meseca, medtem ko je leto prej tako kot pri moških znašala dva meseca manj.
 
Nižja rast števila starostnih upokojencev je po Klaričevih besedah tudi zaradi zadnje spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju iz leta 2015, ki drugače ureja izplačilo 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine in delne pokojnine.
 
Ljudje se tako odločajo, da kljub izpolnitvi upokojitvenih pogojev ostanejo v zavarovanju s polnim delovnim časom in ob tem prejemajo 20 odstotkov pokojnine ali pa ostanejo v zavarovanju v manjšem obsegu in prejemajo delno pokojnino, je pojasnil.
 
Razmerje med prejemniki pokojnin in zavarovanci 1:1,43
Zpiz je za leto 2015 med zavarovanci prikazal tudi zavarovance iz drugih pravnih razmerij, denimo študente in dijake, ki opravljajo študentsko delo, in tiste, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, je spomnil Klarič. Razmerje med prejemniki pokojnin in zavarovanci je tako 1 proti 1,43, kar pomeni, da na enega upokojenca statistično pride 1,43 zavarovanca.
 
Povprečna neto starostna pokojnina brez sorazmernih in delnih pokojnin, torej povprečna starostna pokojnina tistih, ki so celotno pokojninsko dobo dosegli v Sloveniji, je bila junija letos 684 evrov, je razvidno iz podatkov, ki jih je Zpiz danes objavil na svojih spletnih straneh.
 
Povprečna neto starostna pokojnina z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe ali več je junija znašala 805 evrov. Prejemnikov starostnih pokojnin z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe ali več je bilo 56,9 odstotka, prejemnic starostnih pokojnin s toliko pokojninske dobe pa 2,8 odstotka.
 
Povprečna neto starostna pokojnina je v prvih petih mesecih letošnjega leta znašala 612,5 evra oz. 59,9 odstotka povprečne neto plače, povprečna neto invalidska pokojnina 474,1 evra oz. 46,4 odstotka povprečne neto plače, povprečna neto družinska oz. vdovska pokojnina pa 386,8 evra oz. 37,9 odstotka povprečne neto plače.
 
Povprečna neto plača je bila v prvih petih mesecih letošnjega leta 1022 evrov.
 
Objavljeno v Novice
Vlome in tatvine je največkrat mogoče preprečiti z ustreznimi samozaščitnimi ukrepi, opozarjajo policisti. Kot so povedali na včerajšnji novinarski konferenci v Škofji Loki, se število premoženjskih kaznivih dejanj v Sloveniji zadnja leta zmanjšuje, kljub temu policisti ljudem svetujejo odgovorno ravnanje.

 

"Predmeti, odloženi na vidno mesto, so lahka tarča tatov," opozarjajo na policiji. Prav priložnostne tatvine so najpogostejša premoženjska kazniva dejanja, navajajo na Policijski upravi Kranj. Že z ustreznim in skrbnim odlaganjem ali shranjevanjem denarnic, telefonov, torbic, tabličnih računalnikov in drugih predmetov je namreč pogosto mogoče preprečiti, da bi do tatvine sploh prišlo, opozarjajo.
Policisti so predvsem v okolici mest na območjih policijskih uprav Ljubljana in Kranj obravnavali več primerov, ko so storilci z različnimi dejanji preusmerjali pozornost oškodovancev in jih potem okradli. Žrtve teh kaznivih dejanj so najpogosteje starejši občani, navajajo na policiji.
"Od oseb, ki se na primer predstavljajo kot serviserji ali izvajalci del, lahko vedno zahtevate na vpogled identifikacijsko izkaznico, delovni nalog ali drug dokument," svetujejo policisti.
Policisti prebivalce opominjajo, da se drzne tatvine v poletnem času dogajajo tudi na avtocestah, kjer storilci do oškodovancev pristopajo predvsem s ponujanjem pomoči pri menjavi predrtih pnevmatik ali s prodajo izdelkov sumljive kakovosti in izvora.
Policisti v poletnih mesecih svarijo tudi pred vlomi v nepremičnine, ko tatovi izkoristijo daljšo odsotnost lastnikov. Storilci najpogosteje vlomijo skozi okna in vrata, najpogosteje pa odnašajo denar, nakit in tehnično opremo.
So pa policisti v preteklosti obravnavali tudi primere, ko so nepridipravi objekt ali stanovanje skoraj v celoti izpraznili. "Kradli so podnevi, dlje časa, sosedom pa so se izgovorili, da so iz selitvenega servisa ter da se sosedje selijo," so pojasnili na policiji.
Šibke točke, ki jih nepridipravi izkoristijo za vlom v nepremičnine, so po navedbah policije zlasti okna in vsa vrata. Izkušen vlomilec lahko po navedbah policistov v prostor s povprečnimi varnostnimi ukrepi vlomi v manj kot petih minutah, "če pa so okna odprta ali zelo slabo varovana, pa še prej".
Policisti ljudem svetujejo, naj gotovine in zlatnine ne hranijo doma, ampak raje najamejo sef. "Hiša naj ne daje videza, da je dlje časa prazna. Oken se ne zastira, ne pušča se obvestil na telefonski tajnici. Poštni nabiralnik naj nekdo redno prazni, sicer pošto raje preusmerite," svetujejo policisti.
Med ukrepi za preprečevanje vlomov priporočajo tudi časovna stikala za samodejno prižiganje luči, magnetna stikala, ki oddajo zvok visoke frekvence, zagozde z alarmom in druge ukrepe. Izpostavljajo, da so v veliko pomoč lahko tudi sosedi, zato jih je koristno poznati in imeti z njimi dobre odnose.
Storilci lahko vlomijo tudi v vozila, predvsem na parkiriščih, ki so poleti polna vozil. Kot opozarjajo policisti, lahko nepridiprav v vozilo vlomi v le nekaj sekundah, povzročena škoda pa velikokrat presega vrednost ukradenega predmeta.
Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma ali ropa, policisti svetujejo, naj o tem takoj obvesti policijo na interventno številko 113. V primeru vloma naj ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še v objektu, uničijo pa lahko tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja, so še našteli na Policijski upravi Kranj.
 
Objavljeno v Nasveti
V soboto, 30. julija 2016, bo zaradi slovesnosti pri Ruski kapelici na območju Gorenjske in Ljubljane oviran promet. Udeležencem v prometu svetujemo, da na območju Gorenjske in Ljubljane 30. julija ne načrtujete potovanj oz. se pravočasno pripravite in prilagodite svojo udeležbo v prometu. Priporočamo, da načrtovane poti, ki jih nameravate opraviti po teh cestah, opravite v dopoldanskem času ali jih prestavite na zgodaj zvečer, ko ne pričakujemo več zapor na glavnih tranzitnih poteh. Zaradi prometno obremenjene sobote pričakujemo največje zgostitve v prometu sredi dneva in popoldne.

Na omenjenem območju se predvideva tudi prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kg, zato bo izdana posebna Uredba o omejitvi prometa na cestah v RS.

Zaradi cestnih zapor in povečanega prometa bo oviran tudi dostop do Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, zato potnikom in obiskovalcem svetujemo, da se na letališče ta dan odpravijo prej kot običajno.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na spominsko slovesnost v počastitev stote obletnice Ruske kapelice, ki bo potekala 30. julija 2016 pod Vršičem, povabil predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina. Pristojne vladne službe izvajajo vse potrebne aktivnosti, upoštevaje specifično situacijo udeležbe na najvišji ravni, da zagotovijo varnost in nemoteno, optimalno delovanje za državljane.

Letos mineva 100 let od tragičnih dogodkov pod Vršičem, kjer je v spomin nanje postavljena Ruska kapelica. Zaradi udeležbe visokih gostov na slovesnosti policija intenzivno pripravlja ukrepe po najvišji stopnji varovanja.

Zaradi ukrepov, ki bodo sprejeti za zagotovitev varnosti, bo promet na območju Gorenjske (širše območje Letališča Jožeta Pučnika, gorenjska avtocesta med Ljubljano in predorom Karavanke ter državna cesta med Jesenicami in prelazom Vršič) in Ljubljane (severna obvoznica) oviran, saj bodo ceste na relacijah potovanja varovane osebe daljši ali krajši čas tudi zaprte. Lokalni promet bo sicer možen na vzporednih cestah, ki pa bodo glede na vrhunec turistične sezone prometno zelo obremenjene. Največje zgostitve pričakujemo opoldne in v popoldanskem času.

Voznikom, ki prihajajo iz zahodne in severne Evrope, svetujemo, da za pot proti Hrvaški uporabijo pot preko Italije, v obratni smeri pa pot preko Italije ali preko Ljubljane in Maribora v smeri proti Gradcu (Graz). Svetujemo, da na ta dan v načrt potovanja ne vključijo slovensko-avstrijskega predora Karavanke na avtocesti A2, saj bo 30. julija čez dan večkrat zaprt v obeh smereh.

Uporabnikom avtoceste A10 iz smeri Salzburga priporočamo, da se na razcepu pri Beljaku (Villach) usmerijo proti Italiji (A23, Trbiž/Tarvisio-Udine-Palmanova) in naprej proti Sloveniji (priporočamo avtocesto A34, Villesse-Gorizia in nato v Sloveniji H4 Vrtojba-Razdrto). Vozniki naj bodo pozorni na oznake na spremenljivi signalizaciji že pred Salzburgom.

Za tiste, ki se nameravajo vračati proti severu, svetujemo navedeno italijansko smer ali uporabo primorske avtoceste A1 preko Ljubljane (A2/A1) in naprej po A1 proti Mariboru in Gradcu. Iz smeri Dalmacije (A3) svetujemo uporabo obvoza preko hrvaške avtoceste A4, madžarske M7 in slovenske A5 do Maribora in naprej proti Avstriji. Druga možnost je uporaba dolenjske avtoceste A2 (Obrežje-Ljubljana), iz Ljubljane pa je potem možna pot proti Postojni po primorski avtocesti A1 in preko Italije proti Avstriji ali smer po vzhodni obvoznici Ljubljane (A1) proti Mariboru in Gradcu.

O zaporah cest bo obveščal tudi Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC).

Vir: Policija in DARS d.d. 

Objavljeno v Novice
Na severni ljubljanski obvoznici H3, kjer od srede junija potekajo obsežna obnovitvena dela, se v skladu s terminskim načrtom zaključuje 2.B faza, v kateri je bil zaradi del zaprt priključek Ljubljana – Savlje v smeri Primorske. Predvidoma najkasneje jutri zjutraj (26. julija) bo priključek Ljubljana – Savlje znova odprt, hkrati pa se zapre izvoz v smeri proti Primorski na priključku Ljubljana –sever/Šiška (Celovška c.). Izvoz z obvoznice v smeri proti Primorski bo na tem priključku zaprt predvidoma do 3. avgusta.

Sicer pa ostala prometna ureditev zaradi del na odseku severne ljubljanske obvoznice med krožiščem Tomačevo in Celovško cesto ostaja nespremenjena. Promet bo vse do začetka avgusta, ko bodo dela prešla v tretjo fazo, potekal dvosmerno po levi polovici hitre ceste (to je na smernem vozišču od Celovške proti krožišču Tomačevo), še vedno po dveh zoženih pasovih v vsako smer, ki so med sabo ločeni z začasno varnostno ograjo. Hitrost vožnje je omejena na 60 km/h. Kakor smo napovedali, bo v celotnem času druge faze obnovitvenih del zaprt tudi uvoz na hitro cesto s priključka Industrijska cona Šiška v smeri Kosez (Primorske).

Obnovitvena dela bodo v celoti zaključena predvidoma sredi septembra.

Odsek med Tomačevim in Celovško cesto je bil zgrajen in predan prometu leta 1983. Gre za prvo večje obnovitveno delo na tem odseku, saj so se v preteklosti izvajala le lokalna popravila asfaltov, s katerimi se je zagotavljala ustrezna prometna varnost.

Obnova, ki bo zaključena v sredini septembra, vključuje zamenjavo zgornjega ustroja ceste, širitev vozišča ob zunanjem robu za vzpostavitev zapore C2+2 (dva začasna vozna pasova v vsako smer na enem smernem vozišču), lokalne sanacije in preplastitev predmetnih priključkov, zamenjavo jeklene varnostne ograje (JVO), zamenjavo betonske varnostne ograje (BVO), novo razsvetljavo, nova horizontalno in vertikalno signalizacijo, ureditev odvodnjavanja, ureditev bankin. Posebna pozornost je namenjena vodovarstvenem območju Ljubljanskega polja, saj mora izvajalec upoštevati vse ukrepe za zaščito podzemne vode.
Preusmeritev tranzitnega tovornega prometa je na južno (A2) in vzhodno (A1) ljubljansko obvoznico.

Vir: http://www.dars.si/

Objavljeno v Novice
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework