Prispevki filtrirani po datumu: petek, 11 december 2015
petek, 11 december 2015 11:47

Previdno s svečami

Sveče so nepogrešljive pri praznični okrasitvi, vendar ob nepravilni uporabi lahko povzročijo požar. To nevarnost lahko zmanjšate z upoštevanjem osnovnih navodil in opozoril za varno uporabo sveč.

Sveče naj nikoli ne gorijo brez nadzora. Namestite jih vnegorljivi svečnik ali drugo primerno posodo in postavitena ravno, negorljivo površino. Gorečih sveč ne postavljajte na prepih, v bližino gorljivih snovi (zaves, papirja ipd.) in naprav, ki oddajajo toploto (peči, električnih aparatov ipd.).

Sveče postavite tako, da jih ne bodo dosegli otroci ali hišni ljubljenčki.

Gorečih sveč ne premikajte in ne nosite po prostoru.

Goreče sveče se naj ne stikajo med seboj. Upoštevajte varnostno razdaljo, ki jo predpiše proizvajalec. 

Pred prižiganjem sveč preverite dolžino stenja in če je predolg, ga odrežite na dolžino 1 cm.

Dogorelih vžigalic nikoli ne mečite v staljen vosek.

Sveče nikoli ne ugašajte s pihanjem v plamen ali s tekočino, ampak uporabite zvonček za gašenje.

Vir: http://www.sos112.si/

Objavljeno v Nasveti

Obveščamo vas, da bodo decembrske pokojnine in drugi prejemki na podlagi sprejetega sklepa Sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izplačani v sredo, 30. 12. 2015.

Vir: http://www.zpiz.si/

Objavljeno v Novice
Državni zbor obravnava novelo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki prinaša ureditev dvojnega statusa zavarovancev.
 
Novela zakon ureja dvojni status za vse, ki izpolnjujejo pogoje za starostno ali predčasno upokojitev na enak način. Vsi, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine, imajo z možnostjo uveljavitve izplačila 20% predčasne ali starostne pokojnine že sedaj urejen dvojni status.Ta možnost se z novelo razširja, saj jo bodo imeli vsi, ki izpolnjujejo pogoje po starih predpisih (ZPIZ, ZPIZ-1), izplačilo pa ne bo več omejeno na 65 let starosti.
 
Cilj je spodbujati vse zavarovance za vztrajanje v polni zaposlitvi, tudi tiste, ki so že dopolnili 65 let in izpolnjujejo pogoje za starostno ali predčasno pokojnino. Na ta način bodo še naprej aktivni, prejemali pa bodo tudi 20% pokojnine.
 
Novela prinaša tudi spremembe pri ureditvi delne pokojnine in reaktivacije. Že po sedaj veljavni ureditvi je mogoč »dvojni status« oziroma ohranjanje statusa zavarovanca ob hkratnem statusu upokojenca, z novelo zakona pa se ta pravica še razširjaUvaja se namreč možnost, da zavarovanec ali upokojenec po izpolnitvi pogojev za predčasno ali starostno upokojitev ostane delovno aktiven samo za dve uri ali tri ure dnevno oziroma 10 ali 15 ur tedensko in ne najmanj za štiri ure dnevno, kakor je dopustno sedaj.
 
S tem se zagotavlja še fleksibilnejša oblika prehoda iz delovne aktivnosti v polno upokojitev. Vsi zavarovanci (torej tudi samostojni podjetniki, družbeniki, delavci in kmetje), ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, pa bodo imeli možnost prejemanja 75% pokojnine, če se bodo vključili v zavarovanje za 2 uri na dan.
 
Posamezniki, ki so uveljavljali izvzem iz zavarovanja po ZPIZ-1, in ki se jim je že dvakrat podaljšal rok za uskladitev dvojnega statusa (ZMEPIZ-1), bodo še naprej lahko opravljali dejavnost, vendar se bodo morali vključiti v zavarovanje vsaj za dve uri dnevno. Na ta način bodo izenačeni z vsemi ostalimi samostojnimi podjetniki in ostalimi zavarovanci ter bodo lahko ohranjali dejavnost pod enakimi pogoji kot vsi ostali.
 
S takšno ureditvijo želimo doseči enako obravnavo ne samo med vsemi kategorijami zavarovancev, temveč tudi znotraj kategorije samozaposlenih zavarovancev.
 
Objavljeno v Novice
Decembra večina potrošnikov opravi več nakupov za darila. Seveda pa se lahko pri nakupu daril tudi zaplete: darilo na primer obdarovancu ni prav oz. ni po okusu obdarovanca, ob nakupu prek spleta smo dobili poškodovan izdelek oz. izdelek nima obljubljenih lastnosti. Da bo reševanje morebitnih zapletov ob nakupih `decembrskih dobrih mož´ lažje, smo na ZPS za vas zbrali nekaj nasvetov.
 
1. Darilo obdarovancu ni prav ali mu ni všeč. Ga lahko zamenjate, vrnete v trgovino? 
Številni potrošniki še vedno menijo, da lahko brezhiben izdelek vrnejo v trgovino v 8ih dneh od nakupa. Kar 76 % anketiranih (N=787) je na vprašanje v naši spletni anketi V trgovini ste kupili oblačilo, doma pa ugotovili, da vam ne pristaja. Ga je je skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov trgovec dolžan zamenjati oz. vam vrniti denar, če izdelek vrnete v roku 8 dni? odgovorilo z Da.
 
To je eno pogostejših vprašanj potrošnikov, zato ponovno izpostavljamo, da je zmotno precej razširjeno prepričanje, da mora prodajalec v takšnem primeru vrniti denar ali pa zamenjati kupljeni izdelek, če ga vrnete v 8 dneh. Prodajalec ni dolžan zamenjati brezhibnega izdelka, izstaviti dobropisa ali vrniti kupnine, razen če je to izrecno obljubljal.
 
Zakon o varstvu potrošnikov določa pravice potrošnika samo, če ima kupljeni izdelek napako. V tem primeru lahko potrošnik izbira, ali bo od prodajalca zahteval popravilo izdelka, znižanje kupnine, zamenjavo izdelka, ali pa vračilo kupnine. Brezhiben izdelek pa lahko potrošniki zamenjajo ali vrnejo le ob soglasju prodajalca. Le od prodajalčeve poslovne prakse pa odvisno, ali bo dovolil zamenjavo izdelka z drugim, izstavil dobropis, ali pa celo vrnil kupnino v roku, ki je običajno naveden že na računu. Zato potrošnikom svetujemo, da pred nakupom preverijo, kakšne možnosti trgovec ponuja, če jim kupljeni izdelki ne ustrezajo, sicer pa ni z njimi nič narobe. Če  trgovec omogoča vračilo, je pomembno, da ob nakupu potrošniki shranijo račun, saj ga bo pri vračilu oz. zamenjavi izdelka zahtevala večina prodajalcev. Z računom bodo dokazovali, da so izdelek kupili v določeni poslovalnici, iz njega pa je razviden tudi datum nakupa.
 
Vračilo izdelkov, ki so kupljeni na daljavo (npr. po spletu), pa je zaradi narave takšnega nakupa zakonsko urejeno drugače. Ko potrošniki kupujete po spletu, lahko kupljeni izdelek vrnete v zakonsko določenem roku (v Sloveniji je to 14 dni od prejema izdelka), ne da bi vam bilo potrebno navesti razlog vračila. Trgovec vam mora v 14 dneh, odkar ste ga obvestili o odstopu od pogodbe, vrniti celoten znesek, ki ste ga vplačali. Gre za smiselno pravilo, saj potrošnik izdelka pred nakupom ne more pregledati, na razpolago ime le slike in podatke, ki jih zagotovi trgovec.
 
2. Ob nakupu po spletu smo prejeli poškodovan izdelek! Kako naj dokažemo prodajalcu, da je takšen izdelek že prišel do nas?
Včasih pomeni izbira darila le pol bitke, če se karkoli zaplete pri dostavi. Varna in pravočasna dostava izdelka je naloga prodajalca. Ko potrošnik prevzame izdelek in šele naknadno ugotovi, da je ta poškodovan, bo težko dokazoval, da je škoda nastala v postopku dostave. 
 
Zato na ZPS svetujemo, da potrošniki pred prevzemom izdelka natančno preverijo, ali je prejeti izdelek brezhiben, tudi če je sam paket nepoškodovan. Poškodovanih pošiljk naj ne sprejemajo, ampak jih nemudoma zavrnejo. Prej naj poškodbe tudi fotografirajo in o razlogih zavrnitve pošiljke skupaj s slikovnim gradivom pisno obvestijo prodajalca. 
 
3. Izdelek nima obljubljenih lastnosti. 
Ko kupujete nov izdelek, seveda upravičeno pričakujete, da bo takšen, kot je bilo dogovorjeno. Prodajalec vam je takšen izdelek tudi dolžan izročiti. Ste npr. kupili vodoodporne čevlje, ki pa so se povsem premočili že ob prvem dežju? Ali torbico, pri kateri zadrga ne deluje? V teh primerih lahko uveljavljate stvarno napako. Po vaši izbiri lahko zahtevate zamenjavo za nov izdelek, popravilo, vračilo kupnine ali vračilo dela kupnine v sorazmerju z napako. S prodajalcem komunicirajte pisno in ne pozabite na rok, v katerem morate prodajalca obvestiti o odkriti napaki – ta rok je dva meseca odkar ste napako odkrili in največ dve leti od nakupa. 
 
Če ste kupili tehnični izdelek, za katerega velja tudi obvezna garancija, pa se v primeru napak na izdelku lahko sami odločite, ali želite uveljavljati stvarno napako ali pravice iz garancije. V okviru garancije ste najprej upravičeni do popravila izdelka. Šele če ta v roku 45 dni ni popravljen, pa lahko zahtevate zamenjavo za nov brezhiben izdelek oz. vračilo kupnine. 
 
Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework