Prispevki filtrirani po datumu: ponedeljek, 16 april 2018
ponedeljek, 16 april 2018 08:57

Regratov čaj

Priprava čaja iz regrata je enostavna in hitra. Vendar pa moramo sestavine predhodno nabrati in posušiti.
  1. Regratove korenine dobro operemo in razpolovimo ali narežemo na četrtine. Skupaj z regratovimi cvetovi jih posušimo v sušilnici. Posušene korenine shranimo v dobro zaprt steklen kozarec. V drugi steklen kozarec posebej shranimo še regratove cvetove.
  2. Posušene koščke korenik nato v ponvi med neprestanim mešanjem najprej zlato rumeno do svetlo rjavo prepražimo. Nato na kuhalnik pristavimo liter vode in jo zavremo. Vodo prelijemo čez prepražene regratove korenine, dodamo posušene regratove cvetove in pustimo stati približno 10 minut. Čaj na koncu precedimo in serviramo v skodelice.

Dodatni nasveti

Čaj pripravljamo iz regratovih korenik, ki jih izkopljemo v času, ko nadzemni deli regrata počivajo (junija), ker je takrat v njih največ koristnih sestavin.
Če regrat sušimo sami, je najbolje, da ga postavimo v senco.

Vir: http://okusno.je/

Objavljeno v Pijače
ponedeljek, 16 april 2018 08:00

Regrat ni le okusna solata

Končno so na svoj račun prišli tudi številni ljubitelji regrata, ki so komaj čakali da si privoščijo prvo domačo okusno solato.

regrat-na-travnikuNekateri so regrat po zasoljeni ceni pripravljeni kupovati tudi na tržnici. Regrat pa pri nas ni cenjen le kot "brezplačna skleda solate, ki jo naberemo na sosednjem travniku", ampak tudi v ljudski medicini, saj mu pripisujejo številne ugodne učinke na zdravje.

Regrat raste pri nas predvsem kot "divja zelenjava" na travnikih. Zaradi njegove vse večje priljubljenosti, pa tudi zaradi visoke cene, bodo verjetno prav kmalu regrat tudi pri nas gojili kot pomembno vrtnino, kar je ponekod v svetu že uveljavljena praksa.

Regrat, ki značilno rumeno cveti aprila in maja, poznamo pri nas pod različnimi imeni, kot so regvat, virgrad, žehtelnica in farška plata. Uporabimo lahko liste, cvetove in tudi korenine. Med bolj znane regratove izdelke zagotovo sodijo regratov sirup, regratov čaj in regratovo vino. Morda niste vedeli, uporabiti se ga da celo kot kavni nadomestek. V zadnjem času lahko ekstrakt regratovih listov in/ali korenin kupimo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Regrat v ljudski medicini

Regrat ima v ljudski medicini pomembno mesto. Pripisovanje njegovih zdravilnih učinov sloni predvsem na empiričnih več stoletnih dognanjih, ki jih v zadnjih letih vse bolj potrjujejo tudi raziskave. V zadnjem času pa so postale moderne tudi različne diete z regratom, na primer za hujšanje, za "razstrupljanje" in zmanjšanje "zakisanja" telesa. Navadni regrat je v Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin razvrščen v kategorijo zdravilnih rastlin, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila.

Bogat vir vitamina C

"Regrat je sicer bogat vir vitamina C, vsebuje pa tudi minerale, predvsem kalij, kalcij in železo, in eterična olja. Je tudi dober vir fitokemikalij, to so biološko aktivne snovi, ki nastanejo v rastlinah in jim v zadnjem obdobju pripisujejo vedno večji pomen pri preprečevanju oksidacijskega stresa. Vprašanje, ali bo v bližnji prihodnosti na voljo dovolj znanstvenih študij, ki bodo potrdile, da regrat ugodno vpliva na naše zdravje in bo lahko upravičen do `zdravstvenih trditev´, pa za zdaj ostaja neodgovorjeno," poudarja dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS.

Kje ga nabiramo?

Priporočamo, da ga nabirate na negnojenih površinah, tam, kjer se ne "sprehajajo" psi ali pasejo domače živali. Tudi nabiranje ob večjih prometnicah in v bližini letališč ni primerno.

Nekaj idej in nasvetov za pripravo regrata

Precej ljudi ne mara regrata, saj ima rahlo grenak okus, moti pa jih tudi, ker se jim zdi nekako grob. Dobro je vedeti, da so mladi in svetlejši poganjki regrata manj grobi, pa tudi listi, ki jih nabiramo preden regrat cveti, so nekoliko mehkejši. Regrat lahko znatno omehčamo z načinom priprave, omilimo pa tudi njegovo grenkobo. Tu je nekaj predlogov.

  • Na regrat narežemo vroč krompir, zmešamo in zabelimo z olivnim oljem, kisom in soljo. Po želji lahko dodamo tudi nekaj žlic običajnega jogurta. Namesto krompirja lahko na regrat narežemo trdo kuhano vroče jajce.
  • Na Dolenjskem regrat poleg s kisom in soljo zabelijo tudi z ocvirki in/ali slanino. Takšen obrok je seveda energijsko bogatejši.
  • Trše regratove liste lahko na hitro popečemo ali blanširamo in ponudimo kot zelenjavno prilogo k drugim jedem.
  • Regratove liste lahko uporabimo kot »podlago« na krožniku. Nanje položimo rižoto, na manjše koščke popečeno meso, pražen krompir idr.
  • Uporabimo lahko tudi regratove korenine; pripravimo jih na enak način kot drugo zelenjavo.
  • Uporabni so tudi mladi popki regratovih cvetov, ki, če jih popražimo, spominjajo na gobe.
  • Regratovi listi lahko ne nazadnje popestrijo tudi sendvič, namesto z rukolo pa lahko z njimi obložimo pico.

Vir: http://www.zps.si

Objavljeno v Nasveti
JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework